Dogdancing – Oběhnutí předmětu

Po nedávném jednoduchém cviku bude následovat další stejně snadný, avšak možná trochu zamotá našemu pejskovi hlavu. Zde se pozná, zda svému psovi umíme sdělit přesně to, co po něm chceme. Výsledek: Pes oběhne libovolný předmět a vrátí se opět k nám. Můj povel: OKOLO (točení doprava), KRUH (točení doleva) Pomůcky: různé předměty (hlavně pro začátek vyšší), […]

Po nedávném jednoduchém cviku bude následovat další stejně snadný, avšak možná trochu zamotá našemu pejskovi hlavu. Zde se pozná, zda svému psovi umíme sdělit přesně to, co po něm chceme.

Výsledek: Pes oběhne libovolný předmět a vrátí se opět k nám.
Můj povel: OKOLO (točení doprava), KRUH (točení doleva)
Pomůcky: různé předměty (hlavně pro začátek vyšší), pamlsky, hračka, popř. klikr

Jak už bylo řečeno, učení je snadné. Dobré zařazení triku do sestavy bývá také velice efektní. Ale asi úplně nejdůležitější je jiné využití tohoto prvku – pro rozdovádění pejska před tréninkem nebo jako zábava na procházce (mohou se oběhnout stromy, lavičky, lampy, atd.).

Tip: Především ze začátku nepoužívejte předměty, které má pejsek spojené s povelem ČTYŘI. Zároveň jsou lepší vyšší předměty – potlačí se tak tendence psa na předmět dávat packy.

Postup:

  1. Před psa postavíme námi zvolenou věc a stoupneme si k ní. Čekáme na psův jakýkoliv pohyb vpřed – nejlépe k předmětu. Odměníme nejprve i 1 krok k danému objektu, počet kroků postupně zvyšujeme na 2, 3, atd. V dalším pohybu pomáháme psovi házením pamlsku ve směru pokračování. Skákání na předmět a pokládání pacek na něj neodměňujeme. (Pokud necvičíte s klikrem, psa buď můžete od začátku navádět za pamlskem kolem, nebo je možnost pouze vykročit a odměnit to, že se pes pohne také – takže ho ve výsledku svým pohybem (např. i máchnutím rukou) „donutíte“ pohyb vykonat a celý objekt oběhnout.)
  2. Pes už chápe, že odměňujeme to, že se pohybuje k předmětu a co nejtěsněji ho oběhne. Docílíme toho již zmíněným odměňováním postupných malých krůčků. Nepomáháme mu žádným naším pohybem. Odměňujeme již jen celé oběhnutí.
  3. Od předmětu se postupně vzdalujeme. Pes musí točit už jen na jednu stranu – např. při oběhnutí má předmět neustále u pravého boku. Měníme i místo, odkud pes vybíhá.
  4. Měníme svojí pozici ještě než pes vyrazí – sedneme si, stojíme, předkláníme se.
  5. Pohybujeme se při pohybu psa – skáčeme, točíme se, rozbíháme se na druhou stranu, běžíme se psem k předmětu. Zde je opravdu nutné postupovat po velice malých krocích – nepatrné ztížení podmínek k provedení.
  6. Necháme psa oběhnout předmět 2x nebo 3x za sebou.
  7. Doteď jsme stáli tak, že pokud pes točil vpravo (objekt byl stále po jeho pravé straně), vybíhal od naší levé nohy. Začneme ho pouštět od nohy pravé, což bude pro psa hlavně ze začátku o dost těžší, proto si stoupneme blíže. Čekáme až předmět správně oběhne nebo se o to alespoň pokusí – přetočení pro začátek nevadí. Pokud bude dlouho tápat, můžeme mu pomoci pohybem ruky, úkrokem, atd.
  8. Pokud jsme spokojeni se všemi aspekty, začneme přidávat povel. Řekneme ho chvíli před tím než pes vyrazí.
  9. Měníme předmět, který pes obíhá.
  10. Trik procvičujeme v různých prostředích. Psovi provedení triku stále nějak zajímavě znesnadňujeme.
  11. Zařadíme cvik do sestav.

O autoroce Daniele Lešákové

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility Connie je v kategorii LA3 a Vinnie je v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *