Dogdancing – Skoky přes nohu

Minulé statické prvky dogdancingu vystřídáme akčním trikem – naučíme pejska skákat přes nohy. Cvik je to nenáročný a vhodný pro všechna plemena (výšku skoku si můžete libovolně nastavit), jen pozor na skákání u mladších psů (před dokončením vývoje). Skoky celkově působí velice pěkným dojmem především na „laiky“ a pro pejska jsou dobré na rozehřátí (samozřejmě […]

Minulé statické prvky dogdancingu vystřídáme akčním trikem – naučíme pejska skákat přes nohy. Cvik je to nenáročný a vhodný pro všechna plemena (výšku skoku si můžete libovolně nastavit), jen pozor na skákání u mladších psů (před dokončením vývoje).

Skoky celkově působí velice pěkným dojmem především na „laiky“ a pro pejska jsou dobré na rozehřátí (samozřejmě až po nějakém úvodním protažení!). I v některých dogdancingových zkouškách skoky využijete – např. zkoušky HTM 3, F 2, F 3 – jedna z možností pro volný výběr jsou právě skoky.

Výsledek: Pes střídavě přeskakuje naši pravou a levou nohu před námi.
Můj povel: HOPÍ
Pomůcky: „zábrana“ (např. židlička), pamlsky, hračka, popř. klikr

Tip: Před učením či opakováním tohoto cviku nezapomeňte pejska dostatečně rozpohybovat – běháním za hračkou, otočkami, atd.

Postup:

  1. Připravíme si nějakou zábranu (např. židličku) a natáhneme k ní blízko u země nohu – vzdálenější od psa. Pejska odměňujeme za každý pohyb k noze, položení packy na ni, popř. pokus o její „přelezení“. Těmito kroky by se pejsek měl dostat až k přeskočení nohy. Důležitá je odměna přesně ve chvíli, kdy pes dělá to, co jsme si stanovili za cíl.
  2. Nohu zvedneme o něco výše a odměňujeme už pouze skok.
  3. Pejska necháme přeskočit jednu nohu (v plné výšce, kterou si sami určíme), odměníme ho, přitom nohy vyměníme a požadujeme alespoň náznak druhého skoku. Po pár pokusech odměňujeme pouze za druhý pořádný skok.
  4. Když pejsek zvládá bez problémů dva po sobě jdoucí skoky, začneme odstraňovat zábranu. Ponejprv od ní odstoupíme na cca 0,5 m a vyzkoušíme, jak bude pes reagovat. Pokud se skoky nemá žádný problém, dáme zábranu pryč úplně.
  5. Postupně přidáváme i třetí a čtvrtý skok. Jestliže pes pochopil předchozí dva skoky, nemělo by mu to dělat větší problémy.
  6. Po celou dobu učení si dáváme pozor na pozici našich rukou! Já například zvolila od začátku ruce v bok. Když jsem si je totiž dala jinam – podél těla nebo před sebe, pes při učení koukal po nich a spíše než přes nohu, skákal na ni s hlavou otočenou na mě.
  7. Všechny nepřesnosti jako špatný skok (nízký, „odfláknutý“), skok spíše na nás než na nohu jednoduše neodměňujeme.
  8. Začneme přidávat povel, pokud je úspěšnost hezkých skoků vysoká a jsme s provedením spokojeni.
  9. Trik procvičíme v různých prostředích. Měníme počet skoků, za který odměníme.
  10. Zařadíme cvik do sestav.

a závěr bych ještě ráda znovu připomenula ruce. Pro psa je samozřejmě snazší pokud mu rukou ukážete „odkud kam“, ale poté vám zabere mnoho času toto ukazování odstranit. Navíc jestliže pes skáče jen na povel, působí to mnohem větším dojmem pro diváky a vypadá elegantněji.

Autorka videa: Daniela Lešáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *