Dogdancing – skoky přes ruce

Slavnostní desátý díl poukáže opět na akčnější trik. Jsou jím skoky přes ruce, které vašeho psa začnou jistě brzy bavit. Není to nijak náročný trik na naučení, ale pejsek by měl začít skákat až ve chvíli, kdy je dokončen jeho růst. Dále je důležitá důslednost při procvičování, protože pes obvykle po chvíli začne zkoušet skoky […]

Slavnostní desátý díl poukáže opět na akčnější trik. Jsou jím skoky přes ruce, které vašeho psa začnou jistě brzy bavit. Není to nijak náročný trik na naučení, ale pejsek by měl začít skákat až ve chvíli, kdy je dokončen jeho růst. Dále je důležitá důslednost při procvičování, protože pes obvykle po chvíli začne zkoušet skoky snižovat.

Výsledek: Pes obíhá kolem psovoda a přitom přeskakuje jeho natažené ruce.
Můj povel: RUCE (po směru hodinových ručiček), ARMS (proti směru)
Pomůcky: zábrany (židle, špalek, atd.), pamlsky, hračka, popř. klikr

Postup:

  1. První krok rozdělím na dvě větve – jedna postupuje pomocí shapingu a druhá přes luring (navádění). Pro první zmíněné zde popíši jednotlivé kroky, které budou označovat a odměňovat: pohled/krok k ruce, dotyk čumákem ruky, zvednutí packy na ruku, zvednutí druhé packy/obou na ruku, odlehčení/zvednutí zadních nohou, překročení, přeskočení. Druhá skupina může vyzkoušet výše uvedené kroky nebo za přeskakovanou ruku dá (do dostatečné vzdálenosti) buď misku s pamlskem nebo hračku. Postupně ji bude přesouvat víc a víc za záda až ji pes neuvidí – pouze bude vědět, že tam je. V této fázi je pak dobré střídat pokusy, kdy miska je a není až se nakonec úplně odstraní. Výchozí posed pro psovoda je stejný – klečí nebo sedí na bobku, zvolenou ruku má co nejníže u země a pes sedí před ním. Ke konečkům prstů si můžeme dát zábranu, aby pes lépe pochopil, kde má skákat.
  2. Pes už samostatně přeskakuje přes jednu ruku, proto ho začneme odměňovat druhou rukou u vzdálenějšího boku (např. pes skáče po směru hodinových ručiček přes pravou ruku, odměním ho proto levou rukou u levého boku). Sám si tak pes zafixuje směr postupu. Každým pokusem také zvedáme neznatelně výšku, ve které držíme ruku, až se dostaneme na konečnou – určenou samozřejmě velikostí psa.
  3. Zábranu od zvolené ruky odstraníme a dáme si ji k druhé. Nyní už pes musí vykonat 2 skoky – první už zná a druhý by měl rychle zvládnout také (samozřejmě je ruka zase u země a jen pomalu se zvedá do konečné výšky).
  4. Odměňujeme pokaždé v jiném úseku psovi dráhy – jednou po prvním skoku, podruhé až další krok po druhém skoku. Odstraníme i druhou zábranu.
  5. Nyní po psovi požadujeme ještě trochu víc – začneme s „druhým kolem“. Zapojíme třetí skok – nejprve nízký, ale po pár pokusech už na plné výšce. Stále odměňujeme různě.
  6. Nezbývá už nic jiného než dokončit druhé kolo čtvrtým skokem. Zařadíme ho stejně jako předchozí.
  7. Začneme přidávat povel – vyslovíme ho a dáme ruce dolů tak, jak přes ně pes skáče.
  8. Stále odměňujeme v různých úsecích, procvičujeme trik v různých prostředích a měníme počet „kol“.
  9. Zařadíme tento cvik do sestav.

Nyní můžete stejně naučit i skákání obráceně. Pokud by kdykoliv pes začal skákat mimo ruce, stačí pouze opět přidat zábrany.

Autor a video: Daniela Lešáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *