Ideální mazlíček pro děti? Pořiďte jim zakrslého králíka

Není snad nic roztomilejšího než králičí miminko. Pokud si ho domů přivezete v šesti až osmi týdnech a pečujete o něj odmalička, stane se pro vás i vaše děti milým a přítulným společníkem. Nejspíše za vámi bude běhat, očichávat vás a sám si přicházet pro pomazlení a zábavu. Co byste ale měli vědět, než svým […]

Není snad nic roztomilejšího než králičí miminko. Pokud si ho domů přivezete v šesti až osmi týdnech a pečujete o něj odmalička, stane se pro vás i vaše děti milým a přítulným společníkem. Nejspíše za vámi bude běhat, očichávat vás a sám si přicházet pro pomazlení a zábavu.

Co byste ale měli vědět, než svým dětem zakrslého králíka pořídíte domů? Při dodržení jednoduchých zásad není jeho chov nijak náročný. Pamatujte ale, že ani nenáročný králíček není pro dítě hračka, ale především zodpovědnost.

Zakrslého králíčka vyšlechtili ve Velké Británii

Zakrslý králík je vlastně formou králíka domácího – jen poněkud v miniaturních rozměrech. Standardně váží 1 až 1,5 kilogramu. Průměrně se dožívá pěti až osmi let, ve výjimečných případech vám může dělat skvělou společnost až deset let. V současnosti existuje velké množství plemen zakrslých králíků různého zbarvení. V České republice patří mezi uznaná hned sedm plemen: zakrslý hermelín, zakrslý barevný, zakrslý strakáč, zakrslý rex, zakrslý liščí, zakrslý saténový a zakrslý beran.

Kam s ním?

Ještě, než si přivezete domů králičí mládě, pořiďte mu chovatelské zařízení. Při chování v bytě chovatelé doporučují ideálně 1 metr dlouhou klec, aby měl mazlíček dostatečný výběh. Klec by měla stát na suchém, prosvětleném a teplém místě, kde bude mít zvířátko pohodu a klid. Pozor na průvan, aby králíček nenastydl. Ubikace se určitě nehodí do vstupní místnosti bytu nebo domu, a protože jsou králíčci aktivní i v noci, není šťastné umístit klec do ložnice nebo blízko prostor na spaní.
Hopsat i hrabat může králíček v podvečer i ráno. Pro pobyt venku mu připravte venkovní kotec, resp. králíkárnu, případně kotec s výběhem. Do klece se však nesmí dostat další zvířata. Zakrslý králík trpí na rýmu, která může mít až fatální následky.

Nachystejte solný liz a větvičky na okusování

Máte už klec připravenou? Potom zbývá jen ji vybavit. Nejdůležitější jsou mističky na vodu, granulky a samozřejmě také toaletka, do níž dáte dřevěné peletky. Většina zakrslých králíčků vás pobaví i tím, že si přímo do toaletky natahá seno, a sem tam do něj udělá bobek. Líbit se jim bude určitě i malý dřevěný domeček, který poslouží jako úkryt i rozhledna. Milují totiž pozorování všeho, co se kolem nich šustne.  Do klece jim připravte také větvičky k okusování, třeba z ovocných stromků nebo vrby, a také minerální nebo solný liz, který potřebují.

Ušáček si nejvíc pochutná na kvalitním seně

Základ potravy pro králíčka tvoří kvalitní seno a čistá chladná voda. Osvědčené jsou i granulky pro chovné králíky, do nichž můžete přidat trochu ovesných vloček. Rozhodně mazlíčka nepřekrmujte. Šesti až osmitýdenní králíček si vystačí s jednou až dvěma polévkovými lžícemi granulek na den. Do šesti měsíců věku se nedoporučuje nic zeleného, ani tráva či pampelišky. Mohou totiž mláděti způsobit nebezpečnou kokcidiosu.

Autorka: Hana Raiskubová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *