Jak zařídit akvárium

Mezi běžná akvária patří ta sladkovodní. S těmi se setkáváme nejčastěji. Pro tento typ akvária jsou určené nenáročné a běžně dostupné druhy akvarijních rybek a nenáročné rostlinky. Akvárium je potřeba umístit tam, kde není vystavené přímému slunečnímu světlu a teplu od radiátorů. Výbava akvária Kromě skleněné nádrže budete potřebovat kryt obsahující osvětlení, filtraci, topítko a […]

Mezi běžná akvária patří ta sladkovodní. S těmi se setkáváme nejčastěji. Pro tento typ akvária jsou určené nenáročné a běžně dostupné druhy akvarijních rybek a nenáročné rostlinky.

Akvárium je potřeba umístit tam, kde není vystavené přímému slunečnímu světlu a teplu od radiátorů.

Výbava akvária

Kromě skleněné nádrže budete potřebovat kryt obsahující osvětlení, filtraci, topítko a substrát.

Pro běžné akvárium si pořiďte vnitřní filtry, které jsou pro tento typ akvária dostačující. Také je k dostání filtrační materiál, který do sebe umí nasát nečistoty a akvarijní voda je pak čistá. Jednou za čas je potřeba filtrační materiál vyjmout a vyčistit.

Pro osvětlení volte LED, která mají nižší spotřebu a lze nastavovat intenzitu světla. Správný výkon osvětlení ovlivňuje růst řas.

Pořizujete-li si akvárium větších rozměrů, bez filtrace nebo s filtrací slabší, je dobré jej doplnit vzduchováním.

V případě, že v akváriu klesá teplota pod 20-22 ºC, je potřeba do něj pořídit topení. Pokud jej máte umístěné v běžné pokojové teplotě, tak by se to stávat nemělo. Výjimku představují terčovci, kteří vyžadují teplotu vyšší.

Co se substrátu týká, záleží, co všechno chcete v akváriu mít. Pokud jej máte primárně zaměřené na ryby a neřešíte příliš rostliny, pak postačí křemičitý štěrk a písek. Pro rostliny jsou vhodné třeba sušené jílové substráty s obsahem živin.

Správnou atmosféru dodají akváriu dekorace, do nichž patří větší kameny a kořeny. Kromě toho poskytují rybám dokonalý úkryt. Pokud chcete použít přírodní předměty, je potřeba je nejprve řádně vyvařit.

Jak vysazovat rostliny?

Vždy je sázejte do substrátu bez květináče a zeminy. Postupujte od zadní stěny akvária směrem vpřed. V zadní části budou rostlinky největší, v přední pak ty menší. Sázejte je do vody, neboť jen tak můžete plánovat jejich kompozici.