Potkan jako domácí mazlíček

Jen málokteré zvíře rozděluje lidi na dva tábory tolik, jako potkani. Pro některé roztomilý domácí mazlíček, pro některé škůdce, kterého je třeba vyhubit. Zkuste ho vzít do tramvaje v kapuci a uvidíte, když vystrčí čumáček. Já rozhodně patřím do té první skupiny. Potkan je totiž nejen roztomilé zvířátko, ale také velmi inteligentní. Nudit se s […]

Jen málokteré zvíře rozděluje lidi na dva tábory tolik, jako potkani. Pro některé roztomilý domácí mazlíček, pro některé škůdce, kterého je třeba vyhubit. Zkuste ho vzít do tramvaje v kapuci a uvidíte, když vystrčí čumáček.

Já rozhodně patřím do té první skupiny. Potkan je totiž nejen roztomilé zvířátko, ale také velmi inteligentní. Nudit se s ním rozhodně nebudete. Navíc co se týče podmínek chovu, patří mezi méně náročné druhy, o které se s malou pomocí zvládne starat i dítě.

Potkani (Rattus norvegicus) patří mezi hlodavce s noční aktivitou. Té se ale nemusíte obávat. Pokud se mu budete dostatečně věnovat a nabídnete mu přes den dostatek pohybu a zábavy, rád se Vám víceméně přizpůsobí a v noci potom bude v domečku klid. S čím je ale třeba počítat , je jeho potřeba sociálního kontaktu. V přírodě potkani žijí ve skupinkách a pokud si chcete pořídit jen jednoho, budete mu muset kontakt nahradit. V opačném případě je lépe si potkany pořídit dva. Rozhodně by ale měli být stejného pohlaví, protože potkani dospívají velmi brzy a samičky mohou mít ročně 3-5 vrhů v průměru o osmi mláďatech.

Co se týče výběru pohlaví, samičky jsou obvykle o dost menší, mnohem aktivnější a také o něco snášenlivější k sobě navzájem při chovu více jedinců dohromady. I když výjimka se samozřejmě může najít. Mají tendence pořád někde pobíhat a něco zkoumat. To samečci si s Vámi klidně lehnou na sedačku k televizi a vydrží hodinku spát na zádech. Jsou ale v domácnosti trošku více cítit.

Než si přinesete mláďátko domů, měli by jste mít nachystané bydlení. Ve zverimexech je na výběr mnoho variant. Potkani rádi šplhají a tak se mi nejvíce osvědčila klec. Zde je potřeba počítat, že potkan umí prolézt i malými otvory a tak je třeba pořídit klec s malou roztečí mříží. Nemusí to být ale vůbec nákladná záležitost. Jak klec, tak i prolézačky si můžete při troše šikovnosti vytvořit doma sami ze samonosného pletiva, různých větví z ovocných stromů a přírodních lan.

Mláďátko si domů přinesete asi ve čtyřech týdnech. Rozhodně doporučuji pořídit potkánka od ověřeného chovatele, který je registrovaný v Klubu chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců. To Vám zaručí, že mládě bude zdravé, kvalitně krmené a již zvyklé na kontakt s lidmi. Díky rodokmenu budete mít i určitou záruku zdraví, protože chovatelé velmi pečlivě svůj chov sledují. Zároveň můžete zvolit mláďátko v některé z netradičních barev, variet i znaků, jako je například modré zbarvení, dlouhá srst, různá barva očí apod.

Potkan je všežravec. A tak by se jeho potrava neměla omezovat pouze na krmné směsi zrní, ale můžete mu pravidelně přilepšovat něčím z Vaší kuchyně. Vše by ale mělo být bez soli a koření, ne moc tučné a tabu by měly být také sladkosti. Rozhodně mu ale můžete podávat většinu druhů zeleniny i ovoce, kousky masa, těstoviny, rýži, brambory, oříšky, piškoty nebo třeba moučné červy.

Odměnou za vaši péči Vám bude velmi přítulný parťák, který se bez problému naučí přijít na zavolání, pohybovat se volně po bytě, chovat se čistotně nebo s Vámi třeba cestovat v kapuci po venku. Moje nejmilejší potkani Mia se mnou trávila na střední škole celé vyučování v kapse mikiny a o přestávkách se chodila proběhnout po třídě.

Autorka: Veronika Navrátilová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *