Speciál: Dogdancing – řetezce cviků (1)

První speciál naší školy dogdancingu na řetězce již naučených cviků. Jak spojit cviky: round, sundej, záda, toč, kolem? Jen v našem speciálu naleznete možné příklady, jak toho využít. Lekci vždy začínám i končím hrou (přetahujeme se, házím míčky, hraji si s nimi na honěnou). Samotné úseky učení se snažím držet kolem minuty (40 s se mi osvědčilo […]

První speciál naší školy dogdancingu na řetězce již naučených cviků. Jak spojit cviky: round, sundej, záda, toč, kolem? Jen v našem speciálu naleznete možné příklady, jak toho využít.

Lekci vždy začínám i končím hrou (přetahujeme se, házím míčky, hraji si s nimi na honěnou). Samotné úseky učení se snažím držet kolem minuty (40 s se mi osvědčilo jako nejefektivnější) a na 70% používám jen 10 odměn + mám schovaný nějaký jackpot. Úseků v jednotlivé lekci může být více (momentálně jsem já na 3), ale vždy je mezi nimi uvolnění psa v podobě hry. Lekcí za den může proběhnout víc.

Za konečnou fázi při učení nějakého triku považuji to, že pes velice dobře zná povel, rozliší trik mezi ostatními a neznejistí ho ani rušivé předměty na tréninkovém placu. K ověření, že pes povelu rozumí, mi slouží různé ŘETĚZCE, které mohou být pro psa snadné i velice těžké (zaleží jen na tom, jak si je sestavíme). Zároveň se pes učí pracovat a soustředit déle, což je velice důležité pro pozdější sestavy. Sestava je pro psa pouze velice dlouhý řetězec nějakých triků.

Pro začátek postačí řetězce o 3 (i 2) cvicích, kterých nesmí být za 1 lekci mnoho. Dají se rozdělit na snadné a těžké. Začínáme samozřejmě se snadnými a mezi nimi psa hodně odměníme, pokud na povely reaguje správně.

Příklady snadných řetězců:

KOLEM – SEDNI – KOLEM; SEDNI – SUNDEJ
TOČ – SEDNI – TOČ; SEDNI – ZÁDA – MŮŽEŠ – SEDNI;
Jedná se o rozlišení jednoho cviku nově naučeného se starším, jednoduchým a dobře zažitým.

Příklady těžkých řetězců:

ROUND – SEDNI – SUNDEJ
ROUND – KOLEM – SEDNI – ROUND
SUNDEJ – KOLEM – ROUND – KOLEM
TOČ – TOČ – ARA – ARA
KOLEM – TOČ – NADRUHOU – ARA
ZÁDA – MŮŽEŠ – TOČ – TOČ – NADRUHOU
Jedná se o rozlišování nově učených cviků mezi sebou.

Řetězce si můžete jednoduše sestavit i sami a ověřit si tak, zda-li má pes cvik zafixovaný dobře. Je to pouze občasné cvičení, které se zaměřuje na psovu pozornost, tudíž ze začátku musí být opravdu velice krátké! Zároveň se i vy naučíte pamatovat si delší sekvenci triků a připravujete tak i sebe na pozdější náročné sestavy.

Autor a video: Daniela Lešáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *