Začínáme s akváriem: Jaké rybky vybrat? Jen ty nenáročné!

Viděli jste u známých noblesní akvárium a nadchlo vás natolik, že byste se si chtěli také pořídit rybičky? O tom, jakou nádrž a čím ji vybavit jsme už psali (viz odkazy). Teď přijde na řadu osazenstvo. Jak si vybrat správně? Pokud jste úplní začátečníci, nenechte se unést nádhernými druhy ryb, které vidíte ve zverimexu. I […]

Viděli jste u známých noblesní akvárium a nadchlo vás natolik, že byste se si chtěli také pořídit rybičky? O tom, jakou nádrž a čím ji vybavit jsme už psali (viz odkazy). Teď přijde na řadu osazenstvo. Jak si vybrat správně?

Pokud jste úplní začátečníci, nenechte se unést nádhernými druhy ryb, které vidíte ve zverimexu. I když vám možná budou prodavači tvrdit opak, jsou vhodné jen pro zkušené chovatele. Je malá pravděpodobnost, že byste poměrně náročnou péči o ně dobře zvládali. Zanedlouho můžete přijít nejen o rybky, ale také o spoustu peněz.

Jaké druhy zvolit? Menší, odolné a nenáročné

Každý zkušenější akvarista vám poradí, že do začátku je vhodné pořídit menší druhy nenáročných rybek. Méně je více, zvláště když zvolíte tzv. hejnové rybky. Takže ne od každého druhu jednu, ale minimálně pět. A které tedy zvolit? Především takové, které se hodí do tzv. společenského akvária s rostlinami a pokud možno s měkkou vodou.

Tetra neonová neboli neonka

Tato atraktivní rybka má svůj zářivý vhled od přírody a v každém akváriu určitě zaujme, zvláště když je v hejnu. Dorůstá kolem 4-5 cm. Snáší se dobře s podobně velkými rybami, pohybuje se obvykle ve spodní polovině nádrže. Pokud chcete, aby rybky ještě více vynikly, zvolte tedy tmavší dno a výzdobu.

Parmička čtyřpruhá

Vynikne, když je ve větším hejnu. Pohybuje se ve spodní a střední části nádrže, vyžaduje ovšem vyšší kvalitu a čistotu vody. Pokud si parmičky pořídíte, vyhněte se nákupu dlouhoploutvých ryb (skalára, závojnatka atd.) – rády je okusují!

Danio pruhované neboli „zebřička“

Tento druh „bydlí“ převážně v horní části akvária, vhodně tak doplní jeho osazenstvo. Dorůstá kolem 5 cm a je také dobré pořídit více jedinců, kteří vytvoří působivé hejno.

Živorodka duhová, aneb paví očko či gupka

Patří k oblíbeným rybkám začátečníků. Na rozdíl od jiných ryb rodí gupka živá mláďata. Řada z nich umí skryta v rostlinách přežít, často se však stávají potravou jiným rybkám. Na co si dát pozor? Samečci jsou sice daleko vzhlednější, ale pokud chcete zabránit potyčkám mezi nimi, je lépe pořídit vždycky více samiček.

V příštím díle se seznámíme s dalšími akvarijními rybkami, vhodnými pro začátečníky.

 Foto: Pixabay.com, wikipedia

Čtěte také:

https://www.mazlickoviny.cz/clanek/porizujeme-akvarium-jake-vybrat-pro-zacatek/

https://www.mazlickoviny.cz/clanek/porizujeme-akvarium-aneb-klasicka-otazka-kam-s-nim/

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *