Zlaťáčkova výchova, trochu jinak – 2. díl

Odměny v pozitivním posilování. V tomto díle bych se ráda zaměřila na alfu a omegu pozitivního posilování, a tj. odměny. K odměnám patří ale i tresty, v první části článku tedy uvedu i je, i když trestům se budu samostatně věnovat v díle třetím. Berte to tedy jen za základní úvod. Odměny i tresty máme […]

Zlaťáčkova výchova, trochu jinak – 2. díl

Odměny v pozitivním posilování. V tomto díle bych se ráda zaměřila na alfu a omegu pozitivního posilování, a tj. odměny. K odměnám patří ale i tresty, v první části článku tedy uvedu i je, i když trestům se budu samostatně věnovat v díle třetím. Berte to tedy jen za základní úvod.

Odměny i tresty máme dvojího druhu, pozitivní a negativní.

Pozitivní odměna je něco, co je psovi příjemné a pes to dostává. Například pokud mu dáme pamlsek, jde o přijetí něčeho příjemného.

Negativní odměna je odstranění něčeho nepříjemného, nebo něčeho, co mu vadí za odměnu. Například pokud je pes zdeptaný deštěm, do sucha ho pošleme až po dobře vykonaném cviku.

Pozitivní trest je trestem, kdy psovi něco nepříjemného konám, například facka přes čumák, trhnutí obojkem, atd.

Negativní trest odebírá psovi něco, co pes chce. Např. při štěkotu v kleci zakryjeme psovi výhled.

K zapamatování je důležité, že v pozitivním posilování se nepoužívají negativní odměny ani pozitivní tresty – nikdy! A negativní trest pouze v omezené míře v určitých situacích. O trestech bude pojednávat hned následující díl.

2. dílČímž se vracíme k tomu, že nám zbývá jako základní pracovní nástroj pozitivní odměna. Bohužel ani tady si nevystačíme s představou, že pro psa je odměnou piškot. Odměny v psím světě jsou daleko pestřejší a promyšlenější. Nejde jen o krmení pamlsky, nebo hru s hračkou, psi se odměňují všelijak. Někteří milují čmuchání, jiní honění aut, další si neodpustí štěkání v opuštěném domě. Falco například miluje válení se v trávě, v bahně, na sněhu, na koberci, na druhých psech… Také zbožňuje tyranizování druhých psů, probíhání cizím lidem mezi nohama, hru na honěnou, vodu na milion způsobů a ve všech skupenstvích a mnoho dalších aktivit a věcí.

Jak vidíte, pes se dokáže odměňovat neskutečným množstvím věcí a aktivit, které pro něj mají vysokou hodnotu. K tomu, abychom mohli se psem začít jakkoliv pracovat, je potřeba uvědomit si, jakými věcmi a činnostmi se právě váš pes odměňuje. A jak se jednotlivé odměny liší v oblíbenosti. V pozitivním posilování mluvíme o hodnotách odměn. Hodnoty odměn většinou značíme od A až po třeba F. Odměny hodnoty A jsou ty, které má pes nejraději, naopak odměny, které se pohybují okolo písmene F pes příliš v oblibě nemá. Jak využít různých hodnot a dokonce jak mezi sebou hodnoty přenášet budu rozebírat také v některém z dalších dílů seriálu.

2. díl, 2Když si dokážeme dát toto všechno dohromady, jsme schopni začít pracovat se psem. Důležitým pravidlem je, že všechny odměny, které pes přijímá, by měly přicházet právě od vás. Na cvičáku potkávám mnoho lidí, kteří jsou nešťastní ze svých psů, kteří utíkají, nezajímají se o výcvik, čmuchají a „neslyší“. Jde o to, že motivace se kterou vyrukuje psovod je daleko nižší a méně lákavá než jiné odměny, které si pes na cvičáku obstará sám. Je proto důležité mít vždy pod kontrolou buď psa, nebo prostředí. Buď si musíme zajistit psa tak, aby se nemohl sám odměňovat z okolí – dlouhá šňůra, halti, náhubek, nebo musíme mít pod kontrolou prostředí (tzn. místo, na kterém se nevyskytují pro psa žádné odměny, např. chodba v domě, nebo třeba i koupelna). Pokud se nám to podaří, získáme situaci, kdy máme pro psa nejlepší odměnu, pes se na nás může lépe soustředit a méně chybovat. A čím méně pes chybuje a častěji je odměňován, tím radostněji spolupracuje, neboť právě odměna nám vždy bude tvořit chování.

Důležité body k zapamatování:

  • V pozitivním posilování se nevyužívá pozitivního trestu a negativní odměny.
  • Odměny jsou různé a stejně tak i jejich hodnota – zkuste si vypsat na papír, co je pro vašeho psa odměnou a jakou hodnotu zhruba má.
  • Všechny odměny, které pes přijímá, by měly přicházet právě od vás.
  • Vždy musíte mít pod kontrolou buď psa, nebo jeho okolí.
  • Odměna tvoří chování

 

Autor: Nina Janebová

Foto: David Merta

O autorovi:

Zlaťáčkova výchovaMgr. Nina Janebová

Do psího světa pronikla před deseti lety, kdy si pořídila zlaťáčka Falca, 9,5 roku se věnuje agility. Kromě závodění se věnuje i instruktorování, a to již přes pět let, roku 2011 splnila instruktorský kurz KAČR. Poslední dva roky se začala zabývat tématikou Pozitivní motivace a jak to situace povolí, několikrát za rok se účastní víkendových seminářů a je přihlášená ve webináři Martiny Klimešové. Agility momentálně běhá s půjčenými 2 krátkosrstými koliemi jejího trpělivého přítele a co nevidět se jejich smečka rozroste o štěňátko vipeta, budoucího agiliťáka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *