Zlaťáčkova výchova, trochu jinak – 4. díl

Odměny blíže – potrava a sociální kontakt. V druhém dílu jsem povídala o odměnách, ale protože jsou v pozitivním posilování základem, myslím, že je potřeba jim věnovat větší pozornost, zvlášť protože jsou občas trochu podceňovaným tématem. Jak jsem již psala, pejsek se může odměňovat různými způsoby, abych se to pokusila rozčlenit do nějakých bodů, Martina […]

Zlaťáčkova výchova, trochu jinak – 4. díl

Odměny blíže – potrava a sociální kontakt. V druhém dílu jsem povídala o odměnách, ale protože jsou v pozitivním posilování základem, myslím, že je potřeba jim věnovat větší pozornost, zvlášť protože jsou občas trochu podceňovaným tématem.

Jak jsem již psala, pejsek se může odměňovat různými způsoby, abych se to pokusila rozčlenit do nějakých bodů, Martina Klimešová je člení na:

  • jídlo (především pracujeme s pamlsky)
  • hru
  • slovní pochvalu a sociální kontakt
  • a činnosti.

Také jsem zmiňovala, že je důležité vědět, čím se přesně váš pejsek odměňuje, protože každý pes je jiný. Některý má k smrti rád jiné psy, jiný miluje lidi. Některý pejsek je vášnivý aportér, jiný je „chodící popelnice“. Abychom mohli se svým pejskem pracovat, musíme vědět, co mu za chování nabídnout (samozřejmě pokud je to v rámci snesitelných hranic, rozhodně mu třeba nedáme za odměnu roztrhat kočku :-)) a co je ještě důležitější, měli bychom umět ve správnou chvíli nabídnout správný typ odměny a žádnou nezanedbávat.

Jídlo a pamlsky – že pes potřebuje jíst, to určitě nemusím vykládat. Pamlsky jsou jednou z nejčastějších odměn, které lidé používají, když cvičí psa. Pamlsky jsou výborné především u cviků, jež budují sebekontrolu psa. Taktéž se skvěle vyplácí, při cvičení používat různé hodnoty pamlsků. Tedy na to, co už pejsek umí, nebo na odpoutání pozornosti použít pamlsek nižší hodnoty a naopak na cviky nové, nebo takové, které musí mít pro psa za jakýchkoliv okolností vysokou hodnotu, krmíme pamlsky vysoké hodnoty. A jak že ty hodnoty poznáme? Není nic jednoduššího! Připravte si dva různé druhy pamlsků, třeba piškot a sušené maso. Oboje dejte pejskovi očichat a pak v natažených rukou pamlsky pejskovi nabídněte. Vezme si v 8 z 10ti pokusů maso? Pak tedy určitě vyšší hodnotu má maso, než piškot.

Občas se setkávám s dotazy, ohledně psů, kteří odmítají pamlsky, především venku. Největší chybou je to vzdát a pamlsky venku nedávat. Tím se připravujeme do budoucna o důležitý nástroj ve výcviku, neboť jednou z důležitých rušivých prostředí je právě venkovní prostor a my potřebujeme, aby se na nás pejsek dokázal soustředit všude a všude nás poslechl a my ho mohli odměnit. Proto pokud máte doma podobného „nejedlíka“, zkoušejte různé recepty, na internetu jsou recepty na domácí psí „játrové sušenky“, nebo zkoušejte sušené rybičky, syrečky, paštiku, třeba i obyčejný suchý rohlík… Psí chutě jsou nepředvídatelné a věřte, že každý pejsek se v rámci pozitivního posilování „rozežere“. Můj zlaťáček třeba zlobí se žraním granulí, ale pokud cvičíme, granulky do něj ani nestíhají padat. Vše je tedy hlavně o pozitivním myšlení a nevzdávání naděje. Některým pejskům venku pomáhá, když dostanou pamlsek za nějaký splněný cvik, než jen tak, jiným pomáhají „čmuchací hry“.

Slovní pochvala a sociální kontaktSlovní pochvala a sociální kontakt – je jednou z odměn, na které se v dnešní době zapomíná. Na cvičák mi chodí čím dál častěji lidé, kteří neumí projevit radost z výkonu svého pejska, nejraději by mu jen beze slova podstrčili pamlsek. Možná i pro lidi je obtížnější projevit své emoce, možná jim to dělá problém jen v cizím prostředí u cizích lidí. Faktem ale je, že to děláte pro svého psa. Zkuste se zamyslet, jak byste byli spokojení v práci, kde na svůj výkon nemáte žádnou zpětnou vazbu, krom pravidelné výplaty. A jak by jste se cítili v práci, kde vaši snahu ocení, pochválí vás a povzbudí? Já bych do té druhé práce tedy chodila radši. 🙂 A co se týče sociálního kontaktu, je tím myšleno i pomazlení se se psem, podrbání, pohlazení, … vše, co je pejskovi příjemné. Ale třeba i sociální kontakt s dalšími lidmi nebo se psy (záleží na tom, co váš pejsek upřednostňuje).

Důležité body k zapamatování:

  • je důležité znát, co je pro našeho psa odměnou i jakou má hodnotu
  • na nové a důležité cviky používejte pamlsky s vyšší hodnotou
  • pokud pes někde odmítá pamlsky, nevzdávejte to!
  • i slovní pochvala a pohlazení je stejně důležité jako pamlsek a musí jít od srdce

 

Autor: Nina Janebová

Foto: David Merta

O autorovi:

Zlaťáčkova výchovaMgr. Nina Janebová

Do psího světa pronikla před deseti lety, kdy si pořídila zlaťáčka Falca, 9,5 roku se věnuje agility. Kromě závodění se věnuje i instruktorování, a to již přes pět let, roku 2011 splnila instruktorský kurz KAČR. Poslední dva roky se začala zabývat tématikou Pozitivní motivace a jak to situace povolí, několikrát za rok se účastní víkendových seminářů a je přihlášená ve webináři Martiny Klimešové. Agility momentálně běhá s půjčenými 2 krátkosrstými koliemi jejího trpělivého přítele a co nevidět se jejich smečka rozroste o štěňátko vipeta, budoucího agiliťáka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *