Zlaťáčkova výchova, trochu jinak – 5. díl

Odměny blíže – hra a další činnosti. V minulém díle se rozebraly blíže dva typy odměn, a to pamlsky a sociální kontakt. V tomto díle bych ráda doplnila informace o hře a dalších činnostech. Hra mi poslední dobou čím dál více leží v žaludku. Na cvičák přichází stále méně lidí, kteří si umí hrát se svým […]

Zlaťáčkova výchova, trochu jinak – 5. díl

Odměny blíže – hra a další činnosti. V minulém díle se rozebraly blíže dva typy odměn, a to pamlsky a sociální kontakt. V tomto díle bych ráda doplnila informace o hře a dalších činnostech.

Hra mi poslední dobou čím dál více leží v žaludku. Na cvičák přichází stále méně lidí, kteří si umí hrát se svým psem a pak někteří, kteří si hrát odmítají, aby prý ve psovi neprobouzeli zbytečnou dominanci. Bohužel pravdou je, že pes si hrát potřebuje a tito lidé se obírají o jednu z nejlepších možností jak odměnit psa, jak si s ním vybudovat pevný vztah a psovi to přináší jen nudnější a stereotypnější život ve stylu „buď hodný, dostaneš piškot“. Hra je sama o sobě daleko lepší, než podání pamlsku, neboť působí delší dobu a delší dobu tedy psovi uvolňuje příjemné endorfiny, stejně jako žvýkání a zakousnutí hračky v psovi naplňuje jeho přirozené pudy, což mu dělá dobře. Navíc hra je skvělým prostředkem proti stresu a strachu psů, což určitě v některém z dalších dílů rozeberu. Nejlepší formou hry je tedy v pozitivním posilování přetahování se o hračku. Použít můžete různá přetahovadla, plyšáky nebo míčky na šňůrce. Důležité je, že odměna trvá déle, než sežrání pamlsku, tudíž je pro psa zajímavější, budí v pejskovi drive a rozehřívá ho pro další práci. Navíc odměna je spojena přímo s vámi (pokud nemáte u pejska dost vysokou hodnotu, nedoporučuje se hračku odhazovat). Pokud pejsek není úplně hravý, zkuste před ním s hračkou utíkat, dělat legrační zvuky, povzbuzovat ho a táhnout hračku po zemi, aby ji „lovil“. Každý pes má určitou dávku kořistnického pudu, je jen na vás, jak ji probudíte.  Dejte si záležet a snažte se, aby hry byly krátké (třeba jen 30 vteřin), ale velmi intenzivní a hru ukončujte v tom nejlepším. Nikdy hračku pejskovi nenechávejte, pamatujte na to, že hračka a hra s ní, musí mít hodnotu ve vašich rukách. A pozor na několik lidských nešvarů, jedním z nich je zvedání psa do vzduchu za hračku, nebo vyvracení hlavy psovi vzhůru. I k většímu pejskovi se při hře alespoň ohněte, aby nemusel vyvracet hlavu. S malým pejskem si hrajte ve dřepu nebo sedu.

Činnosti jsou poslední odměnou, na kterou není radno zapomínat. Psi nikdy nedělají něco jen tak, vždy je to z důvodu, že chování jim přináší něco pozitivního. Všechny tyto činnosti bychom si u svého psa měli uvědomit a rozdělit do „akceptovatelných“, které pejsek může provádět, pokud je schopen i tak přijít na zavolání. Může jít o čmuchání, běhání, plavání, sledování silnice,… A do „neakceptovatelných“, což může být kousání vašich značkových tenisek, prohánění slepic, válení se ve výkalech, štvaní zvěře, atd. Těmto činnostem musíme snížit hodnotu, znemožnit pejskům, aby se tak odměňovali a stavět víc třeba na zástupném chování.

Důležité body k zapamatování:

  • hra tvoří drive
  • pokud si váš pejsek nechce hrát, nevzdávejte to, hra je v pozitivním posilování základ
  • hrajte si krátce a intenzivně, hru zakončujte v nejlepším
  • hračka a hra s ní musí mít nejvyšší hodnotu v rukou psovoda
  • akceptovatelné chování pes smí dělat, pokud ho i přes to máme pod kontrolou
  • k neakceptovatelnému chování psovi nesmíme dát šanci

 

Autor: Nina Janebová

Foto: David Merta

O autorovi:

Zlaťáčkova výchovaMgr. Nina Janebová

Do psího světa pronikla před deseti lety, kdy si pořídila zlaťáčka Falca, 9,5 roku se věnuje agility. Kromě závodění se věnuje i instruktorování, a to již přes pět let, roku 2011 splnila instruktorský kurz KAČR. Poslední dva roky se začala zabývat tématikou Pozitivní motivace a jak to situace povolí, několikrát za rok se účastní víkendových seminářů a je přihlášená ve webináři Martiny Klimešové. Agility momentálně běhá s půjčenými 2 krátkosrstými koliemi jejího trpělivého přítele a co nevidět se jejich smečka rozroste o štěňátko vipeta, budoucího agiliťáka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *