Americký miniaturní kůň, skvělý přítel i pomocník

Když se řekne kůň, každému vyvstane na mysli velké a ušlechtilé zvíře. Víte však, že existuje jeho zmenšenina, která se jmenuje americký miniaturní kůň? Někteří jej zaměňují za poníka, ale ve skutečnosti se jedná opravdu o koně. Jak tedy rozeznat miniaturního koně od poníka? Americký miniaturní kůň vypadá jako zmenšenina koně velkého. Jeho vývoj do […]

Když se řekne kůň, každému vyvstane na mysli velké a ušlechtilé zvíře. Víte však, že existuje jeho zmenšenina, která se jmenuje americký miniaturní kůň? Někteří jej zaměňují za poníka, ale ve skutečnosti se jedná opravdu o koně.

Jak tedy rozeznat miniaturního koně od poníka? Americký miniaturní kůň vypadá jako zmenšenina koně velkého. Jeho vývoj do současné podoby trval přes 400 let a na jeho šlechtění se podílela různá plemena malých koní, jež se používali při práci v dolech. Do Evropy se miniaturní koně dostali během 80. let minulého století. V roce 1978 byla založena American Miniature Horse Association, která jej uznala jako oficiální plemeno.

Vlastnosti

Mezi nejdůležitější patří výška, která nesmí přesáhnout 86 cm. Asociace uznává dva typy – těžší a jemnější drobný. Miniaturním koním nechybí žádný rys koní běžného vzrůstu. Mají nádhernou lesklou srst, pod níž se skrývají vyrýsované svaly. Jejich povaha je nebojácná a velmi vyrovnaná. Patří mezi zvířata společenská, dobrosrdečná a velmi inteligentní.

Péče

Nemusíte hledat žádné zvláštní rozdíly. Díky své velikosti nepotřebují tato plemena velké stáje a rozlehlé pastviny. Postačí jim příbytek menší a zahrada, na které by se mohli popásat. Také milují pobyt venku, takže zahrada s přístřeškem proti dešti pro ně bude po většinu roku ideální.
Jako potrava jim postačí obilí, seno nebo luštěninová sušina. Pokud budete koně využívat i pro práci, je potřeba jim přidávat ještě granulovanou směs a doplňky pro dostatek energie. Krmení je potřeba pravidelné a krmivo zbytečně neměnit. Zapomenout nesmíte ani na dostatek čerstvé vody.
V době vývinu, což je zhruba do dvou let, není vhodné je vystavovat extrémním zátěžím.

Využití

Především díky své milé povaze jsou miniaturní koně chovaní jako domácí mazlíčci. Také je lze využít jako koně tažné. Pokud jsou miniaturní koně dobře trénovaní, dokážou táhnout kočár se dvěma dospělými na

vzdálenost až 15 kilometrů. Lze je využít na soutěže v běhu přes překážky nebo s nimi můžete vyrazit na procházku na vodítku, stejně jako se psem.
Miniaturní koně potřebují pohyb, jen tak budou v dobré kondici, a to nejen fyzické, ale i psychické. V Americe bývá toto plemeno využíváno jako asistenční kůň k lidem se zrakovým handicapem a nahrazuje tak psa.
Díky své velikosti se velmi dobře dají převážet ve větších autech, stejně jako psi, a kontakt s nimi pomáhá lidem překonávat i psychické problémy.