Chovatelské šlágry: Nenáročný obří šnek africký umí navíc léčit ekzémy

Nemusí se venčit, nekoušou, nedrápou, na krmení jsou nenároční. A když k vám přijdou na návštěvu přátelé, zkoprní, co že to máte za nové domácí mazlíčky. Tihle značně přerostlí šneci čeledi Achatinidae z Afriky na vás za ten krejcar z dětské říkanky totiž nevystrčí růžky, ale rovnou rohy! Jejich chov má ale přece jen některá […]

Nemusí se venčit, nekoušou, nedrápou, na krmení jsou nenároční. A když k vám přijdou na návštěvu přátelé, zkoprní, co že to máte za nové domácí mazlíčky. Tihle značně přerostlí šneci čeledi Achatinidae z Afriky na vás za ten krejcar z dětské říkanky totiž nevystrčí růžky, ale rovnou rohy! Jejich chov má ale přece jen některá úskalí a my vám poradíme, na co si dát pozor.

Základním krokem je výběr správného druhu. Špatné je pojmenování achatina pro všechny africké šneky. Čeleď Achatinidae obsahuje několik rodů. Mezi nejznámější patří Achatina, Archachatina, Lissachatina, Cochlitoma. V každém rodu pak najdeme několik druhů a poddruhů. Pro úplné začátečníky jsou nejvhodnější plži z rodu Lissachatina (např. lissachatina reticulata, lissachatina fulica (všechny poddruhy), lissachatina albopicta). Určitě je dobré vybrat inzerát, kde je název druhu napsán. Poznáte tím chovatele, který neodchovává křížence a ví, co má doma.

https://youtu.be/3lCqXU8XyS4

Jak šneky doma ubytovat?

Mladí šnečci už jsou na cestě do nového domova a potřebují vhodnou ubikaci. Použít se dá terárium, akvárium nebo plastový box, ale vždy musíte zajistit dostatečné větrání. Výše uvedeným druhům se daří i za pokojové teploty kolem 22 °C. Jiné potřebují přitápět topným kabelem, folií, atd. K udržení dostatečné vlhkosti (většina plžů preferuje 80% vlhkost) nám poslouží podestýlka. Používá se lignocel (drcený kokosový odpad), který výborně saje, nebo rašelina.

Čím je krmit?

Krmení našich nových mazlíčků není nijak náročné. Postačí různé druhy zeleniny (např. batát, mrkev, okurka, salát), ovoce (např. jablko, mandarinka, banán) a listy smetánky lékařské, jitrocelu, atd. Samotnou kapitolu v životě šneků tvoří vápník. Potřebují ho ke správnému vývoji ulity. Nejvhodnější je do ubikace dávat sépiovou kost, která by měla být stále k dispozici. Dále můžeme do misky sypat jemně mletý krmný vápenec či rozdrcené vaječné skořápky. Užitečné je i míchání lignocelu s dolomitem v poměru 10:1.

Pomáhají lidem s ekzémy

Výhody našeho nového afrického mazlíčka však nekončí finančně nenáročným a jednoduchým chovem. Šneci jsou výborná zvířata pro alergiky a je dokázáno, že jejich sliz pomáhá léčit ekzémy, popáleniny a drobné ranky. Navíc žijí kolem 6 let. Nevýhodou je pouze veliká produkce vajec. Jedna snůška obsahuje průměrně 150 – 200 vajec s líhnivostí kolem 80 %. Snůška se může navíc opakovat až 4x ročně. Chovatelé vajíčka rozdrtí či uvaří, popř. dají malé šnečky na zkrm např. želvě. I s touto nepříjemností bohužel musíte při koupi počítat.

Autor: Daniela Lešáková
Foto: Daniela Lešáková, Chovameachatiny.cz, Pixabay.com

7 názorů na “Chovatelské šlágry: Nenáročný obří šnek africký umí navíc léčit ekzémy”

  1. Pingback: Chovatelské šlágry: Hravá fretka místo kočky - Mazličkoviny

    1. Dobrý den, to záleží jaké africké šneky a kolik jich tam bude. Pokud by jste měla například 4 Achatiny Achatiny tak půdorys by měl být cca 60×40 na výšku min. 30. Je dobré tam mít třeba v rohu menší vyvýšený koutek kam budete dávat potravu, aby se Vám neválela po celém teráriu.

      1. Iveta Kotrč Sládkova

        Dobrý den prosím kde se dá sehnat chtěli bychom co rozrůstají 15 cm ne albin. Dekuji

        1. Jaroslav V.

          Dobrý den,
          obraťte se, prosím, na našeho spolupracovníka pana Slavíčka, info@chovamehady.cz. Jeho manželka tyto šneky dlouhou dobu chovala a mohla by vám dát užitečné tipy. S pozdravem Jaroslav Volný

  2. Andrea Lagová

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu společně chovat Achatiny Fulica a Immaculata? A jestli postačí pěti dospělým šnekům box o velikosti 60x40x35? Děkuji.

  3. Dobrý den, chci se zeptat dcera má doma achatinu a prý jestli se můžu sladit u obyčejným snekem našli jsme ve městě šneka s velkou ulito nevypadá jako obyčejné šnek. Děkuji za odpověď.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *