Taneční škola pro pejsky (II.): Učíme dávat pac

Podat způsobně tlapku by měl umět každý slušně vychovaný pejsek. Každého, kdo k vám přijde, určitě potěší, když mu podáte ruku (packu) nejen vy, ale takto ho uvítá i váš čtyřnohý kamarád…

Podat způsobně tlapku by měl umět každý slušně vychovaný pejsek. Každého, kdo k vám přijde, určitě potěší, když mu podáte ruku (packu) nejen vy, ale takto ho uvítá i váš čtyřnohý kamarád…

Je to jeden z nejznámějších psích triků vůbec: Zavelíte DEJ a pejsek vám podá packu tak jako to děláme my lidé. Pokud ho naučíte podávat tlapky střídavě, pak nejenže překvapíte vítaného, ale budete už splňovat jednu z podmínek postupových zkoušek z dogdancingu. V našem vidonávodu se dozvíte, jak svého pejska tento trik naučit.

Jak na to krok za krokem:

  1. Vybereme si jednu tlapku a s tou necháme psa pracovat. Jakýkoliv pohyb s druhou nohou neodměňujeme! Pokud se psem pracujeme pomocí shapingu, ukážeme mu ruku (kterou si také určíme) a čekáme než udělá nějaký pohyb se zvolenou nohou. Nemusí se dotknout naší ruky, kterou necháváme nízko, stačí i jen její nepatrné zvednutí. Když pes není na shaping zvyklý, jednoduše do dlaně schováme pamlsek a počkáme až ho začne dobývat tlapkou.
  2. Psovi po malých krůčcích zvyšujeme kritéria – ruku zvedáme do konečné výšky a do dlaně již nedáváme pamlsek (ze začátku to můžeme předstírat).
  3. Když pes bezchybně a rychle zvedá zvolenou tlapku a dává ji k nám na ruku, můžeme začít přidávat povel (řekneme ho chvíli před tím než nastavíme ruku).
  4. Stejně naučíme psa podávat i druhou tlapku.
  5. Dbáme na to, aby pes povely rozlišoval. Neměl by si spojit, že na pravou ruku se dává levá packa – pokud to tak ovšem nechceme.
  6. Procvičujeme střídání nebo naopak zvedání jedné tlapky. Začneme na 2, pak 3 i 4 opakováních. Zároveň trénujeme i výdrž (prodlužujeme dobu, kdy je tlapka na ruce).
  7. Když pes umí dávat packy na ruce, naučíme ho podávat je i na nohy – zepředu i zezadu. Posadíme pejska před sebe, zvedneme nohu, na botu položíme ruku a řekneme povel. Po několika opakováních ruku na botu dávat nebudeme. Pes už má spojený povel s „něčím zvednutým“ (je mu jedno, jestli je to ruka nebo noha – dá packu na to, co vidí).
  8. Stejně jako v 7. kroku naučíme psy dávat tlapku na náš zvednutý kotník zezadu.
  9. Větší a střední psy můžeme naučit pokládat packu ještě na stehno – spouštěcí znak, že to nebude ruka ani noha, bude pokrčené koleno. Použijeme na to dlaň tak, jak je popsáno v 7. kroku.
  10. Cvik procvičujeme v různých prostředích, měníme počet opakování jednoho cviku.

V některém z dalších dílů se zaměříme ještě na další poněkud odlišný pozdrav v podobě  „mávání“ –  pes samostatně zvedá svoje přední nohy do výšky a nedotýká se psovoda.

Autor a foto/video: Daniela Lešáková

O autorovi: Daniela Lešáková

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility (Connie i Vinnie jsou v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *