Historická plemena psů: Malajsijský telomian se jako jediný naučil lézt po stromech

Má černý jazyk jako pes čau-čau. Podle vědců je také právě exotický telomian tím chybějícím článkem mezi dingem a basenjim. A umí něco, co žádný jiný pes, tedy šplhat! Proč tomu tak je? To se dozvíte v následujících řádcích. https://youtu.be/guaseU8mwz4 Tato rasa pochází z exotické Malajsie. Jedná se o takzvané primitivní plemeno, spadající do stejné skupiny […]

Přidat na Seznam.cz

Má černý jazyk jako pes čau-čau. Podle vědců je také právě exotický telomian tím chybějícím článkem mezi dingem a basenjim. A umí něco, co žádný jiný pes, tedy šplhat! Proč tomu tak je? To se dozvíte v následujících řádcích.

https://youtu.be/guaseU8mwz4

Tato rasa pochází z exotické Malajsie. Jedná se o takzvané primitivní plemeno, spadající do stejné skupiny jako třeba již zmíněný dingo. Na rozdíl od něj a dalších psů však umí docela obstojně šplhat.

Proč umí telomian šplhat?

Toto plemeno vyšlechtili dávní obyvatelé Malajsie proto, aby je chránilo a pomáhalo jim při lovu. Mělo to ale jeden háček: Páníčkové bydleli v příbytcích, postavených kvůli častým záplavám na kůlech. Pokud s nimi tedy chtěli psi být, museli se za nimi vyšplhat. A tato schopnost jim zůstala dodnes…
Telomian dorůstá v kohoutku 50 cm a váží 8 – 12 kilogramů. Plemeno bylo objeveno až v 60. letech 20. století. Má hladkou krátkou srst, která může mít jakékoliv barevné odstíny ve spojení s bílou a béžovou.

U nás ho zatím nepotkáte…

Mimo svou domovinu je Telomian vzácný, ale není ve světě až tak úplně neznámý. Občas se najdou nadšenci, kteří psa „šplhavce“ chovají. Bohužel, chovy mimo původní oblast jsou příliš malé a tak negativně působí příbuznost jedinců. V celých USA jsou údajně všichni Telomiani potomky původního chovného páru, importovaného do států v roce 1973.
Na druhou stranu je pravda, že „primitivní“ plemena lákají spíše kynologické nadšence, než běžné pejskaře. Ale kdoví, třeba si cestu k původnímu malajskému plemeni najdete zrovna vy.
Autor: David Navara