Plemena psů do městského bytu: Malý nezbeda Jack Russell teriér vás v klidu nenechá

Pokud uvažujete o tom, že byste si pořídili tohoto nesmírně přítulného pejska, milujícího děti, nepočítejte s tím, že byste se s ním povalovali na gauči. Jack Russell teriér je původně lovecký pes, který má v malém těle spoustu energie. Bude si neustále vyžadovat vaši aktivitu a pokud se mu nebudete věnovat, se zlou se potážete… Jde o velmi […]

Přidat na Seznam.cz
Pokud uvažujete o tom, že byste si pořídili tohoto nesmírně přítulného pejska, milujícího děti, nepočítejte s tím, že byste se s ním povalovali na gauči. Jack Russell teriér je původně lovecký pes, který má v malém těle spoustu energie. Bude si neustále vyžadovat vaši aktivitu a pokud se mu nebudete věnovat, se zlou se potážete…

Jde o velmi chytré a energické plemeno. Pokud se mu nebudete dostatečně věnovat, najde si z nudy vlastní aktivity podle svého gusta. Bude štěkat na celé kolo, hrabat, kousat a škrábat nábytek, v pohodě vám roztrhá pohovku nebo koberce. Je tedy vhodný spíše do aktivních rodin, které kvůli němu obětují i sledování televize.

Povaha

„Jackee“ je naprosto oddaný své lidské smečce. Bude skvělým parťákem pro vaše děti všech věkových hranic. Je stejně hravý, jako ony a rád řádí spolu s nimi. Z živých očí mu ovšem vysloveně koukají rošťárny. Počítejte s tím, že vás bude neustále sledovat a dožadovat se, abyste se mu věnovali.
Jack Russell je ovšem také velmi inteligentní. Snadno se učí a hodí se výborně pro všechny psí aktivity od agility až po dog dancing. Věřte, že ho to bude náramně bavit stejně jako určitě vás a rád se bude předvádět se všemi dovednostmi, které se naučil.
Je třeba si ale uvědomit, že jde původně o loveckého psa. Ti jsou zvyklí se rozhodovat samostatně, a ne vždy vás budou chtít poslechnout. Nesmíte jim proto dát až příliš volnosti, jinak se záhy stanou malými nezvladatelnými diktátory. Vyžadují tedy od malička vlídnou, ale pevnou výchovu. Už proto, že mají jinak tendenci pronásledovat zvěř.

Původ

Tento teriér má svůj původ v Anglii, jejíž obyvatelé jsou již od středověku známí svou vášní pro hony na lišku, které považují za národní sport. Hon probíhá tak, že před lovci na koních běží smečka psů, majících za úkol vypudit lišky z jejich úkrytů a hnát před sebou.
Problém nastal ve chvíli, kdy se liška stačila ukrýt do své nory. K práci byli při lovu používáni především foxteriéři, kteří se ale za ní do úkrytu nedostali. A bylo po lovu. Proto se začalo se šlechtěním plemena, které by mělo kratší nohy a lišku z nory vypudilo. Pokusy právě s teriérem se ale příliš nedařily…
Na konci 18. století se do šlechtění pustil reverend John Russell. Měl doma několik malých bílých hrubosrstých psů, majících velmi dobré lovecké vlastnosti. Postupně je křížil, aby tak později vzniklo plemeno, nesoucí jeho jméno. Výhodou je i jeho bílá barva, kdy může mít hnědé nebo černé skvrny pouze na hlavě a ocasu. Lovci se tak díky tomu snadno orientují a rozliší své psy od lovené zvěře.

Kam se hodí

Jack Russell teriér může žít na vesnici i v městském bytě. Podmínkou ale je, aby měl při své povaze dostatek pohybu a současně dostatek příležitostí uplatnit svou vysokou inteligenci. Hodí se tedy spíše do aktivních rodin s dostatkem volného času.
Autor: Jaroslav Frejka

Čtěte také:

Plemena psů do městského bytu: Yorkšírský teriér, velký pes v malém těle