Utajený kočičí svět: Mňoukají jen proto, aby se domluvily s lidmi a znají až stovku „slov“

Pravověrný kočičář vám odpřisáhne, že se svými kočkami mluví. Nesmějte se mu. Má pravdu, protože tyto šelmičky vám umí někdy i pěkně spatra povědět, co si přejí, co je štve nebo trápí. Znají až sto různých druhů zamňoukání a dělají to jen pro, aby se domluvily s námi, lidmi. Kdo má doma kočku, určitě to […]

Pravověrný kočičář vám odpřisáhne, že se svými kočkami mluví. Nesmějte se mu. Má pravdu, protože tyto šelmičky vám umí někdy i pěkně spatra povědět, co si přejí, co je štve nebo trápí. Znají až sto různých druhů zamňoukání a dělají to jen pro, aby se domluvily s námi, lidmi.

Kdo má doma kočku, určitě to zná a rozliší radostné zamňoukání na přivítanou, kvílení hladové třeba od krátkého mňouknutí, spojeného se zavrněním, když si váš mazlíček žádá pomazlení.

Mezi sebou mluví kočky jinak

Mňoukáním komunikuje kočka s kočkou jen v případě, že jde o vztah matky a kotěte. Ta své potomstvo uklidňuje a říká mu, že je všechno v pořádku, kotě zase dává najevo, že se cítí bezpečně nebo má naopak strach.
V dospělosti na sebe stejně jako ostatní kočkovité šelmy syčí, vrčí, prskají. I tady mají ovšem rozsáhlý slovník, kdy jasně sdělují „toto a tady je to moje“, „zmiz odtud“, „dostaneš nakládačku“ nebo například „bojím se tě“. Nu a když se hodně rozzlobí, použijí tento slovník i na vás, kdy vám prostě a sprostě vynadají třeba ve chvíli, kdybyste jim chtěli vzít misku s dobrotami…

Lidsko kočičí univerzální slovník neexistuje, každá má svůj vlastní „jazyk“

S lidmi se ale naopak domlouvají právě jen rozsáhlým rejstříkem různých druhů mňoukání. Milujícím, zlobným, žadonícím, rozkazujícím. Stejně, jako když jsou někteří lidští jedinci skoupí na slovo a jiní výřeční až běda, je tomu i u koček. Některé se tiše věnují více svým kočičím radostem a starostem, druhé vás klidně vzbudí uprostřed noci s tím, že chtějí pohladit nebo nakrmit. Rozčilují se, když si s nimi nechcete hrát nebo jim otevřít dveře. Nebo mňoukají „jen tak“. Ale pozor: Pokud se rozpovídá málomluvná kočka nebo upovídaná naopak zmlkne, věnujte tomu velkou pozornost. Obvykle tak dává najevo, že se něco děje, něco ji bolí a je dobré co nejdříve vyhledat veterináře.

Pokud si ale myslíte, že se stejně jako s tou svou domluvíte i s kočkou sousedovou, jste na omylu. Každá má svůj unikátní jazyk, každá mluví jinak. Vypozorovaly, co na jejich páníčky působí nejlépe a přizpůsobují tomu svůj slovník. „Cizí řeči“ se tak naučíte, až budete s šelmičkou, kterou dosud neznáte, pohromadě delší dobu.

25 názorů na “Utajený kočičí svět: Mňoukají jen proto, aby se domluvily s lidmi a znají až stovku „slov“”

  1. Měl jsem kočku, hodně slov pochytila od nás: pokud si nepřála pozornost, zcela zřetelně řekla „nechmě“, jídlu obecně říkala „mńam“, šunce „ham“

    1. SYLVA DRÁBKOVÁ

      To myslíte ironicky, z legrace, nebo výsměšně ? asi nemáte velký vztah ke kočičkám, já na ně nedám dopustit, jsou moje velká láska…

      1. Magda Katzová

        Myslím to vážně. A kočky miluju, mám čtyři. Rozčilují mě články typu kočka není moc inteligentní- nedávno tu jeden byl- když jako jejich chovatelka o nich něco vím . Jsou to prostě osobnosti. Jednu máme hodně upovídanou, dvě „tak akorát“ a kocour je skoro němý. Ale všechny přesně umějí vyjádřit, co chtějí.

    2. Souhlas. Kočka se mňoukáním opravdu snaží na člověka promluvit. Náš kocou si zvykl mňoukat „papuuu“, nebo ňam když má hlad,

  2. Pokud řeknu kočičce “ pojď, já Tě učešu“ tak moc a moc rozumí. Okamžitě začne na mne syčet. Jinak moc rozumět nechce.

  3. Máme 6 koček,jsme na stejné vlně,rozumíme si,universálním zvukem,jenž jsem od koček pochytila,je volání matky na koťata /teď už jsou všechny vykastrované/.Krátký,výrazný zvuk,níže položený,něco jako E…E…E,opakující se několikrát.Platí to na všechny.Když potřebuji,aby přišly,ať doma,či venku,volám je tímto způsobem.A přijdou!

    1. Magda Katzová

      My máme tři vykastrované kočičí holky, ale ten zvuk, když přináší kořist, si zachovaly- i když dvě z nich koťata nikdy neměly. Jinak to „ňam ňam“, když vidí nějaký mlsek, ovládají bravurně všechny

  4. Mimochodem, jestli umí nějaký zvíře nadávat víc jak ženská, tak je to právě kočka. To je občas řečí, že by se člověk skoro naštval a šel do hospody. 🙂 Jinak ta moje zvládá komunikaci tak, že mám pocit, že je to fakt lidská bytost. Co se týká žrádla, tak je to od „er“ jako hlad přes „ere“ jako velkej hlad až po „vre“, to je už poznámka typu „už bylo na čase“. Ale to je jen velmi malá část, protože k tomu navíc přidá i intonaci a řeč těla.

  5. Naše kočička má řeči skoro pořád a na všechno 😂
    Od zvuků ere až po skoro slabiky 😂

  6. Robin Hoodovský

    Máme mnoho koček,ale jen jedna si žádá pohoupat,dá přední packy na ruku,zadníma stojí na zemi a chce houpat jako koníček.No není to legrace….:-)..hlavně pro děti..

  7. Mluvit jsem ji nenaučil, ale naučil jsem ji že jedno krátké mňau je chci jít ven. Dvě krátké mňau je chci jíst. Tři krátké mňau je chci pohladit. Včera dotáhla domu živou myšku a hrála si s ní v předsíni. Dojdu do předsíňe a povidám,, vem si myšku a šupito presto ven oba dva,, Kočka vzala milou myšku a šla s ní někam na zahradu.

  8. Marie Stružková

    Mám 4 kočky,všechny vykastrované,2 kocouři,1 kočka a jejichmamina,ta je bez ocasu,měla velkou dopravní nehodu,operace dopadla dobře,je to kočka z ulice.Nejvíce žraví jsou kocouři,jsou také největší a mňoukají,když chtějí papu,kočička mňouká,když se chce mazlit,taktéž mamina.

    1. Magda Katzová

      Jedna z našich koček- ta upovídaná- měla taky ošklivou nehodu, srazilo ji auto a odnesla to zlomenou pánví. Ale dostala se z toho dobře, už zase skáče jak veverka- a jak dobře si pamatuje, kde a jak se jí to stalo. Na ulici nejde a když zabrzdí auto, sprintem letí na druhý konec zahrady. Nejsou vůbec hloupé! Ty naše jsou „z ulice“ všechny čtyři. A to už jsem žádnou nechtěla!

  9. Jiří Černý

    Máme doma 5 koček a vím, že s námi komunikují telepaticky.
    Vždy nás vítají při příjezdu u dveří. Ale stačí jen pomyslet na to, že s některou pojedete druhý den na veterinu a zítra ji u dveří nenajdete. Je usazená v dostatečné vzdálenosti a nedá se chytit.
    Jediná šance tedy byla ji odchytit den předem a nechat doma.
    Stejné je to, když jim chcete vytáhnout klíšťata.

  10. Katka Marcoňová

    My máme kočky 3.Jsou to vykastrovaní kocouři.Nejstarší kocour je pěkně hubatý.Když přijedu z práce jde mi naproti a pěkně mě sjede a hudruje do té doby než otevřu dveře a on si jde v klidu k misce a já s ním kecám.Někdy si připadám jako blázen… Nejúžasnější jsou,když mám den blbec a jsem smutná,pláču to přijdou všichni tři a snaží se mě rozesmát..Jsou k sežrání

  11. Ta naše minda potřebuje adrenalin, často ji sledují když chce přeběhnout ulici, tak čeká až pojede nějaké auto a těsně před ním přeběhne. A také je naučená na zvonek, když k nám někdo jde ona první u dveří.

    1. Magda Katzová

      Naše jsou naučené na zvonek přesně opačně- jak někdo zazvoní, i když je to pošťák, prostě zmizí. Nějak v nich zůstalo, že když jsme je nechávali kastrovat – zazvonila asistentka z veteriny a odvezla je (nemáme auto), a pak přivezla po zákroku. Všechny se dobře a bez problémů zahojily, ale zvuk zvonku pro ně znamená, že je někdo nacpe do přepravky a někam odveze, a tomu chtějí zabránit.

  12. Naše malá ta je taky ukecaná, někdy to zní skoro jako „mama“, když na ní promluvím, tak na mě kouká vykuleně a upřeně do očí a pak řekne „mama“ a jde se pomazlit.Starší kocourek ten pořád kňučí a volá mě, když se mu ztratím v jiné místnosti, před spaním se musí pochovat jako mimi s hlavičkou na rameni, jinak za dveřmi brečí.Nejstarší kočka ta řve, když se chce mazlit a zní to jako vyštěkávané „mě“,“mě“ .Když chce zvracet, tak mluví „ňaňaňaňa“. Starý kocour co už nežije, ten mluvil úplně lidská slova, když chtěl blinkat, měl více slov, znělo to jako „máma“, „ajén“, „ojín“, „oujé“ apod.

  13. Mám ráda zvířata, kočky mezi ně nepatří, ale neublížila bych. Zvířata patří do přírody a kočka je tady u nás největší predátor.

  14. Gabriela

    Náš kocour uměl mamí a to když chtěl otevřít dveře, peřináč, krabici…. trpělivě jsem ho to učila u umývání nádobí, když chtěl k dceři do pokoje. A to i dcera měla smůlu 🙂 NechMŇňĚě 🙂 bylo taky fajn slovo – to následovalo po mém Mordechaj? – věděl, že bude pranice 😛

  15. Taky se pridam taky mam doma kocourka mepa jsem uz pretim ale ten mi umrel a tak jsem si poridila dalsiho a taky se semnou i z pritelem dohaduje a rika nee to je jeho nejoblibenejsi jsem rada ze je tolik lidi co ma kocky a kocourky kdyz si uvedomim co jim nekteri lide delaji tak jse mi chce az plakat hlavne at je mate zdrave zviratka

  16. Jako chovatelská 4 koček vím že „mňoukání“ není vše co u koček musíte pochopit mají i „Řeč těla“ např. Matyáš :když má hlad dáva mi to najevo tím že neustále chodí okolo mne a když jím nebo piju hypnotyzovaně se na to jídlo/pití dívá , Kótě je zas hyperaktivní ale když jde o „přivítání“ napjaté pozoruje dveře a ocas má vstyčený, ale i některé kočky kdyžcdávají najevo že se jim něco líbí mrskají ocasem takže je to navás jak kočku pochopíte

Diskuse uzavřena.