Začínáme s chovem hadů: Proč vlastně a jakého zvolit?

Asi každý z nás si občas zatouží pořídit nějaké to zvíře domů. Buď ho k tomu dožene nějaká vlastní pohnutka nebo i požadavek dětí.  Při takové úvaze nás většinou napadají rybičky, morčata, křečci, někdy i kočky či psi. Před samotným pořízením jakéhokoliv zvířete je vždy nutné si předem vše důkladně rozmyslet. Je nutné brát v […]

Asi každý z nás si občas zatouží pořídit nějaké to zvíře domů. Buď ho k tomu dožene nějaká vlastní pohnutka nebo i požadavek dětí.  Při takové úvaze nás většinou napadají rybičky, morčata, křečci, někdy i kočky či psi.

Před samotným pořízením jakéhokoliv zvířete je vždy nutné si předem vše důkladně rozmyslet. Je nutné brát v úvahu více faktorů. Musíme mít na paměti pořizovací náklady, jako jsou náklady na bydlení, na krmení a na samotné pořízení daného zvířete.  V neposlední řadě, je třeba mít na paměti, zda na samotný chov zvířete budeme mít dostatek času.  S psem je třeba chodit několikrát denně ven, u kočky je nutné vzít v potaz čištění záchodku a smířit se s občasným poškrábáním nábytku. Rybičky vyžadují celkem časté čištění akvária atd. Tyto všechny aspekty je třeba zvážit před pořízením jakéhokoliv zvířete.

Nemáte mnoho času? Had je tou nejlepší volbou

Setkal jsem se s názory, že někdo žádné zvíře mít doma nemůže, protože na něho nemá čas, ale strašně rád by něco doma měl. Pro toho, kdo touží po nějakém živém tvorovi, ale je časově vytížen tak, že se o něho nemůže denně starat, je had

Korálovka

nejvhodnější možnost. Ano je to tak, chovat hady není nijak časově náročné, dokonce ani samotný chov není nijak finančně náročný. Had je vhodný i do takové domácnosti, kdy je nějaký z členů rodiny například alergik. Had totiž nemá žádnou srst.

Už slyším některé čtenáře, kteří říkají, že hada nikdy neměli a určitě by se o něho nedokázali postarat, protože jeho chov je složitý a začátečník ho určitě nezvládne. Opět je toto jen mýtus a při vhodně zvoleném druhu chovaného hada a vhodně zvoleném kvalitním teráriu, zvládne vše i naprostý začátečník.

Jakého hada zvolit do začátku

Krajta královská

Je samozřejmě nutné dodržet určité zásady při chovu, ale věřte, že to není nic tak složitého.  Na začátku je třeba si uvědomit, že existují dva základní druhy hadů: JEDOVATÍ a ŠKRTIČI – a to podle způsobu usmrcení potravy.  Před koupí hada je nutné si nejprve vhodně zvolit druh hada, kterého doma chceme chovat. Jsou čtyři základní druhy hadů, které lze doporučit i začínajícím chovatelům.  jedná se o korálovky (pozor neplést si korálovku a korálovce, ten je jedovatý!), užovky červené, krajty královské a hroznýše. Jednoznačně pro naprostého začátečníka doporučuji chovat užovku červenou. U ní existuje spousta krásných barevných mutací, a hlavně není náročná na větší prostory a také počáteční chyby například při manipulaci, poklesu teplot atd. lehce odpouští. U ostatních zmiňovaných hadů je třeba počítat buď s větší náročností na prostor, nebo i na teplotu či vlhkost. Také je třeba brát v potaz i větší mohutnost hada v dospělosti. U korálovek je zase si třeba zvyknout na občasnou nežravost. Proto je užovka červená  nejvhodnější had pro začátečníky.

Autor: Miroslav Slavíček

O autorovi:

Miroslav Slavíček patří mezi známé chovatele hadů v České republice. Chovem hadů škrtičů se zabývá více jak 20 let. Svoji oblibu si získal zejména mezi začínajícími chovateli. Je proslulý nejen špičkovou kvalitou svých hadů, ale i svojí ochotou vždy poradit a poskytnout profesionální rady, které za léta chovu hadů nasbíral. Své rady poskytuje i přes své webové stránky www.chovamehady.cz, které v roce 2009 založil. Zdarma na pozvání učitelů jezdí po celé republice dělat přednášky dětem o chovu hadů.

 

3 názory na “Začínáme s chovem hadů: Proč vlastně a jakého zvolit?”

  1. Jaromíra Novaková

    Pana Slavíčka znám velmi dobře. Je to odborník a hlavně člověk, který vždy rád poradí. Mám od něho dva hady a nechala jsem si od něho vyrobit i terarium. Vše je naprosto dokonalé. Takového chovatele můžu jen doporučit. Děkuji Vám za článek.

  2. Pingback: Začínáme s teraristikou: Hroznýš královský, až čtyřmetrový mazlíček - Mazličkoviny

  3. Pingback: Hadi pro začínající teraristy: Krajta královská - Mazličkoviny

Diskuse uzavřena.