Želva nádherná: Chovatelský hit i postrach českých řek a rybníků

Jsou krásné, mnohem menší a také o dost levnější než želvy suchozemské. Pokud vás fascinuje svět pod vodní hladinou, vodní želva vás zcela určitě ohromí. Nikdy ovšem ve zverimexu nepodlehněte u želvích terárií žadonění a „psím očím“ svého dítěte, dokud si nenastudujete podmínky chovu tohoto vodního živočicha. Jak želva roste, stává se z ní predátor. Klidně […]

Jsou krásné, mnohem menší a také o dost levnější než želvy suchozemské. Pokud vás fascinuje svět pod vodní hladinou, vodní želva vás zcela určitě ohromí. Nikdy ovšem ve zverimexu nepodlehněte u želvích terárií žadonění a „psím očím“ svého dítěte, dokud si nenastudujete podmínky chovu tohoto vodního živočicha.

Jak želva roste, stává se z ní predátor. Klidně napadne, má-li hlad, i příslušníky svého druhu. Ve většině případů potřebuje nejen masitou potravu, ale také čím dál větší prostor, speciální UV osvětlení a super filtraci. I na to byste měli před jejím pořízením myslet, jinak budete mít problém.

Želva nádherná se snadno aklimatizuje i v naších tocích

Tento plaz totiž roste velmi rychle, v mládí dosahují přírůstky až 0,5 cm za měsíc. Z roztomilého tvorečka, kterého jste kupovali v rozměru mince, se zanedlouho vyvine pořádný macek. Průměr želvy totiž v dospělosti dosahuje až kolem 30 cm, u samiček dokonce 40 cm. A to už je slušně velký polévkový talíř.
Tím je hodně začínajících chovatelů značně zaskočeno. Volí potom tu nejjednodušší cestu, jak se takového obra zbavit. Vypustí ho do nejbližšího vodního toku nebo rybníku. Jenže želva nádherná, žijící na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy, je velmi přizpůsobivý tvor. Zvláště v teplejších oblastech naší republiky ji nečiní problém se aklimatizovat na místní podmínky, jsou už známy případy, kdy se v některých oblastech začíná rozmnožovat.
Jde ale o nepůvodní druh, který do české přírody určitě nepatří. Nemají z něj radost myslivci ani rybníkáři. V dospělém věku je tato želva všežravá, ruší vodní ptáky při hnízdění a nepohrdne ani jejich mláďaty. Proto byl také v roce 2016 zakázán její dovoz do všech států EU.
Přesto je želva nádherná u nás nejrozšířenějším druhem. Stále ji také můžete koupit v každém zverimexu. Pokud se tedy rozhodnete tohoto tichého a pozoruhodného společníka pořídit, máme pro vás rady, jak ho správně chovat.

Jak laicky rozeznat vodní želvu od suchozemské?

Vodní želvy poznáte spolehlivě podle plovacích blan mezi drápy na nohou. Zatímco suchozemské želvy jsou matné a ne tak zbarvené, kůže vodní želvy působí dojmem, jako by byla z vosku. Dalším speciálním znakem je výrazně zploštělý a na omak hladký krunýř. Některé druhy vodních želv mají výrazné pruhování.

Želva nádherná a malovaná– nejrozšířenější druh vodních želv

Želva nádherná dorůstá úctyhodné velikosti až 30 cm a může vážit i 2,5 kg. Pokud této vodní želvě neposkytnete dostatečný životní prostor, může se proměnit v predátora. Jestliže v teráriu chováte víc jedinců, klidně napadne svůj vlastní druh. Chovatelé proto doporučují věnovat se tomuto druhu raději jednotlivě. Želvu nádhernou bezpečně poznáte podle červeného pruhu za okem.

Sladkovodní želva malovaná mívá též označení želva ozdobná. Stejně jako její kolegyně dorůstá až do velikosti 30 cm, samci bývají o třetinu menší. Tento druh se může pyšnit výraznou kresbou na kůži, připomínající mapy. V přírodě žije v hejnech a člověk si na ni musí dávat pozor. Dokáže totiž i pokousat. K nám se tyto sladkovodní želvy dovážely především z Ameriky z faremních chovů. Pohlaví se u želv pozná až koncem třetího roku života, přičemž sameček má tlustší ocas a na předních nohou dlouhé drápy.

Čím se želvy živí? Nakrmíte je granulkami či sušenými rybičkami

V každé akvaristice dnes koupíte nejen želví granulky, ale také sušené rybičky nebo dokonce krevety. Ty jsou pro vodní želvy pochoutkou. Vhodné je i syrové maso. S radostí přivítá také živou potravu, jakou jsou nitěnky, červi nebo malé rybky.
Želvu stačí krmit jednou za dva až za tři dny, záleží přitom na její velikosti. Jednoduché „pravidlo“ říká: když se želva začíná schovávat do krunýře, má příliš mnoho potravy a začíná se cítit tlustá.

Želvy vodní potřebují velký životní prostor

Při pořizování akvária myslete na to, že vaše želva poroste a bude potřebovat dostatek místa. Protože si tento vodní tvor neumí udržet teplo, je potřeba mu je dodat externě. Želva zkrátka potřebuje v akváriu koutek, kam se bude chodit vyhřívat. Postačí jí obyčejná 40 W žárovka. Neobejdete se ani bez výkonného filtru, nejlépe biologického. Ideální teplota pro želvu činí 24 st. Celsia. Abyste ji mohli hlídat, opatřete si do akvária také teploměr s termostatem.

Želvárium – základ želví spokojenosti

Když se pro chov vodní želvy skutečně rozhodnete, kupte rovnou s ní i tzv. želvárium. Položíte tak základ k želví spokojenosti. Má totiž uvnitř schůdky a vyvýšenou plošinku, kam se želvy chodí rády vyhřívat nebo odpočívat, jakmile je omrzí pobyt ve vodě.

Nu a kdyby vás tato společnice kvůli své velikosti přece jen omrzela, určitě ji nevypouštějte do přírody, ale odneste ji do nejbližšího pet shopu.

Autorka: Hana Raiskubová

1 názor na “Želva nádherná: Chovatelský hit i postrach českých řek a rybníků”

  1. Hodně, hodně špatný článek. Doplňte prosím alespoň, že potřebuje mimo zdroj tepla i speciální UVB žárovku!

Diskuse uzavřena.