Co dělat, když se vám na Silvestra zaběhne váš vyděšený pes? Pomůže aplikace pro obce Mobilní rozhlas

Oslavy konce roku plné hlučných ohňostrojů, rachejtlí a petard netěší především pejskaře. I přes veškerá opatření se každoročně se v tomto období zaběhne nejvíc psů, a to jak ve městech, tak na vesnicích. Někteří končí v útulcích, jiní na ulici a zdaleka ne všechny se podaří vrátit jejich majitelům. Ti pak hledají způsoby, jak svého mazlíčka vypátrat […]

Oslavy konce roku plné hlučných ohňostrojů, rachejtlí a petard netěší především pejskaře. I přes veškerá opatření se každoročně se v tomto období zaběhne nejvíc psů, a to jak ve městech, tak na vesnicích. Někteří končí v útulcích, jiní na ulici a zdaleka ne všechny se podaří vrátit jejich majitelům. Ti pak hledají způsoby, jak svého mazlíčka vypátrat co nejrychleji.

Pro zvířata, především pak psy, jsou silvestrovské oslavy velmi stresující. Svůj podíl má na tom i to, že zábavnou pyrotechniku lidé odpalují průběžně. První petardy se ozývají už na vánoční svátky, a někteří se zbavují zbylých zásob i během ledna. „Každý rok se během prosince a začátku ledna náš útulek plní zaběhnutými mazlíčky. Počet zaběhnutých zvířat je prokazatelně v tomto období nejvyšší za celý rok.

Lidé totiž často sleví z ostražitosti a pustí psa při venčení na volno, ale stačí jedna nečekaná petarda i mimo Silvestr, a vyděšené zvíře utíká. Vlivem stresu navíc pes zvládne překonat i překážky, které za normálního stavu nezdolá – třeba vysoký plot nebo zídku. Ne vždy se nám podaří vypátrat majitele, některá zvířata pak u nás bohužel zůstávají,“ popisuje běžnou situaci konce roku Michaela Zemánková z psího útulku Dogpoint.

Ne všichni psi mají „štěstí“, že se je podaří odchytit a odvést do útulku. Města a obce tak často musí řešit neznámá pobíhající a zmatená zvířata, často bez obojku a jakékoliv identifikační známky. Najít majitele takovéhoto ztraceného mazlíčka není jednoduché. Starostové stovek měst v ČR se ale postupně učí využívat prostředky moderní komunikace, které s hledáním majitele pomohou a jsou rychlejší a efektivnější než standardní způsoby. Chytrá aplikace tak umožní na jedné straně nahlásit ztracené zvíře, na straně druhé pak odeslat informaci, že se někde zaběhnutý pes pohybuje.

Nahlaste ztraceného psa pomocí aplikace Mobilní rozhlas

Na rozdíl od hledání přes sociální sítě, na nichž se v záplavě příspěvků ten relevantní snadno ztratí, je hlášení přes aplikaci mnohem efektivnější. Potvrzuje to i Ondřej Švrček, provozovatel Mobilního rozhlasu, pod který spadá také aplikace Zlepšeme Česko. Ta mimo jiné umožňuje jednoduše nahlásit zatoulané zvíře a informace se dostane ihned nejen k samosprávě, ale i lidem v okolí.
„Výhodou chytrých mobilních aplikací je, že si poradí i s GPS souřadnicemi, takže hláška včetně fotografie velmi přesně určí, kde se pes pohybuje. Podnět se odešle zodpovědné osobě, kterou může být starosta obce, zastupitel nebo v případě větších měst krizový manažer. Ten pak pomocí služby mobilního rozhlasu snadno rozešle informaci dál – třeba na všechny pejskaře ve městě, lidi bydlící v konkrétní části obce a podobně. Výrazně se tak zvýší pravděpodobnost nalezení psa nebo jeho majitele,“ říká Ondřej Švrček.

 Našli jste ztracené zvíře?

  • Vyfoťte ho pomocí aplikace Zlepšeme Česko a v sekci Zvířecí detektiv vyberte položku „nahlásit nalezené zvíře“
  • Fotografie se na základě GPS souřadnic obratem dostane ke všem lidem s aplikací v okolí a zároveň k místním samosprávám
  • V aplikaci můžete polohu GPS měnit – například pokud jste viděli zvíře na procházce, ale informaci o něm posíláte až z domova. Stejně tak je možné přidat poznámku – například o zvláštních znacích

Zaběhl se vám pes?

  • Přidejte jeho fotografii pomocí aplikace Zlepšeme. V sekci Zvířecí detektiv vyberte položku „nahlásit ztracené zvíře“.
  • Aplikace sama rozešle informaci lidem v okolí – především těm, kteří jsou sami majiteli zvířat
  • K fotografii můžete připojit popis, jeho jméno, číslo čipu nebo kontakt na Vás
  • Pokud ho někdo uvidí, tak se Vám ozve zpět, případně Vás bude kontaktovat místní samospráva

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *