Málo známá plemena koček: Devon rex, kočičí skřítek, který hřeje

Kočky plemene devon rex též nazývaného jako pudlí kočka či koboldkat (kočka skřítek) se vyznačují krátkou, jemně zvlněnou srstí se specifickou a originální texturou. Největší kadeřavost srsti nalezneme v místech s nejdelšími chlupy, což je především na těle a ocase. Vidět je můžeme ve všech barevných mutacích. Mají štíhlé a svalnaté tělo se širokou trojúhelníkovou […]

Přidat na Seznam.cz

Kočky plemene devon rex též nazývaného jako pudlí kočka či koboldkat (kočka skřítek) se vyznačují krátkou, jemně zvlněnou srstí se specifickou a originální texturou. Největší kadeřavost srsti nalezneme v místech s nejdelšími chlupy, což je především na těle a ocase. Vidět je můžeme ve všech barevných mutacích.

Mají štíhlé a svalnaté tělo se širokou trojúhelníkovou hlavou. Dalšími pro ně typickými rysy jsou zvlněné hmatové vousky, delší zadní končetiny než přední a velké uši i oči. Jedná se o malé plemeno, které dosahuje přibližné váhy v rozmezí od 2,5 do 4 kilogramů. Průměrná délka jejich života je 9 až 13 let.

Devonky jsou inteligentní a učenlivé

Jsou nesmírně inteligentní a učenlivé. Poměrně snadno se naučí aportovat, chodit na vodítku a předvádět mnoho různých kousků. Devonky jsou navíc nesmírně čilé, veselé a hravé kočky. Jsou přeborníky ve skoku a běhu, mistry v lovu a šampióny ve šplhu a akrobacii. Neuvěřitelně rychle se dokáží přenést z klidu do běhu. Svou značnou aktivitu si dokáží udržet až do poměrně vysokého věku. Rozhodně se s nimi nikdy nudit nebudete. Jejich domov by bezesporu měl obsahovat velké množství škrabadel, kočičích stromů i nejrůznějších hraček, které jejich aktivitu usměrní tím správným směrem.

Zbaští toho více, než ostatní kočky

Díky jejich poměrně vysoké fyzické aktivitě mají devonky mnohem rychlejší metabolismus než většina ostatních koček, což také svědčí o jejich bohatém apetitu. Jejich nároky na kvalitu potravy jsou tedy o něco vyšší. Vyžadují především koncentrovanou stravu s menším obsahem balastních látek. Vhodné může být i syrové maso. Na trhu jsou k dostání také speciální granule a konzervy pro toto plemeno.

Jsou upovídané, mazlivé a nenáročné
Mají velmi milou, přátelskou a nekonfliktní povahu. Milují dlouhé hodiny mazlení a rády se účastnění všech vašich každodenních činností. Devonky jsou poměrně upovídaným plemenem, které se dokáže poměrně hlasitě projevovat mňoukáním i předením. Jsou velmi společenské, sociální a zajisté nepohrdnou společností dalších koček, psů ani jiných domácích mazlíčků. 

Skvěle také vycházejí s dětmi, se kterými si vydrží dlouhý čas hrát. Vzhledem k tomu, že vyžadují neustálý kontakt se svými lidmi, nesou velmi těžce, když mají být ponecháni o samotě. Samota je doslova ničí. Je tedy nesmírně důležité opatřit jim alespoň jednoho kočičího parťáka.

Z hlediska péče jsou prakticky nenáročné. Jejich krátká srst téměř nelíná a velmi snadno se udržuje. K jejímu česání postačí pouze jemný kartáč, kterým se češou miminka. Častokrát se doporučují také alergikům, i když vysloveně hypoalergení nejsou. Jediným úskalím je velká tvorba ušního mazu, který je třeba odstraňovat častěji než u jiných kočičích plemen.

Příjemně vás zahřejí

Velkou zajímavostí je jejich poměrně řídká, kudrnatá srst, která méně izoluje a na dotyk působí mnohem teplejším dojmem než u jiných koček. Jejich tělesná teplota je však stejná jako u jiných plemen, ale díky špatné tepelné izolaci jsou snadněji náchylné k přehřátí i prochladnutí. Vzhledem k tomuto faktu je nutné chovat devony pouze doma, maximálně s možností výběhu ve venkovní voliéře, kde jim zajistíme dostatek úkrytů před chladem i sluníčkem.
V případě, že tedy toužíte po společenském a aktivním kamarádovi, jsou devonky pro vás ty pravé.
Autor: Zdeňka Kudová
Foto: fotobanka AdobeStock