Nejstarší kočky světa: Creme Puff se dožil 38 let a 3 dnů

Říká se, že kočky mají devět životů. Máme tím na mysli, že tyto šelmičky přežijí opravdu ledacos. Ale pak jsou tu kočky, které to vzaly doslova a své životy si střádaly. Dokázaly se tak dožít i několika desítek let, jako například Creme Puff. Jake Perrymu už táhne na devadesátku. Celý život byl instalatérem, ale jeho […]

Říká se, že kočky mají devět životů. Máme tím na mysli, že tyto šelmičky přežijí opravdu ledacos. Ale pak jsou tu kočky, které to vzaly doslova a své životy si střádaly. Dokázaly se tak dožít i několika desítek let, jako například Creme Puff.

Jake Perrymu už táhne na devadesátku. Celý život byl instalatérem, ale jeho okolí v americkém Texasu ho zná spíše jako „kočičího“ muže. Postupně se ujal několika stovek koček. Zvláštní ovšem je, že třetina všech adoptovaných zvířat se dožila více, než 30 let. To potvrzuje i veterinář Bruce Hardesty, který se Jakeovy svěřence stará.

Může za to podivná kočičí „dieta“?

Právě Perry byl vlastníkem vůbec nejdéle žijící kočky na světě. Jeho Creme Puff se dožil neuvěřitelných 38 let a tří dnů. V Guinessově knize rekordů má ale tento chovatel zářezy hned dva. Z roku 2005, kdy byl zapsán již zmíněný Creme Puff, ještě před tím byl v roce 1998 ovšem jako tehdy nejstarší uveden jeho další kocour Grappa. Ten se dožil 34 let.
Dlouhověkost koček tohoto podivína nedala spát mnoha novinářům i odborníkům. Jake tvrdí, že za vším je nezměrná lidská láska a péče. Ale netají se ani tím, že svým svěřencům dopřává lahůdky, nad kterými „normální“ chovatel jen zoufale kroutí hlavou. Ke snídani jim kromě běžné kočičí stravy dává třeba vajíčka se slaninou a brokolicí, dostanou i kapku kávy se slaninou a obden také červené víno. To „aby se kočkám prohnaly“ cévy, jak říká.

Nejstarší žijící kočkou je Rubble

Když v květnu roku 1988 dostala Michele Fosterová ke svým dvacátým narozeninám koťátko britské kočky, dala mu jméno Rubble. Tehdy ale netušila, že společně oslaví po třiceti letech oba další kulatiny. S kocoura se tak stala nejstarší žijící domácí kočka na světě.
„Ve svém věku je už Rubble docela nevrlý a má rád svůj klid. Než něco slavit, byl by raději doma,“ říká o něm jeho panička. To je také důvod, proč z něj nechce dělat kočičí celebritu a váhá, zda ho vůbec nechá zapsat do Guinessovy knihy rekordů. „Na takové oslavy se už necítí, chci ho nechat v klidu dožít,“ říká Michele.