Neobvyklí mazlíčci: Upovídaný pták loskuták vyžaduje trpělivost

VIDEO: Dokáže napodobit zvonění telefonu, zvuk vysavače nebo pračky a naučíte ho spoustu slov. Má černé peří se zeleným a fialovým leskem, oranžový zobák a žluté nohy. Řeč je ptáku loskutákovi, konkrétně loskutákovi posvátném. Domovem loskutáka je Indie a jihovýchodní Asie, najdete ho také na Filipínách, Sumatře i Borneu. Podle velikosti se rozlišuje loskuták velký, […]

VIDEO: Dokáže napodobit zvonění telefonu, zvuk vysavače nebo pračky a naučíte ho spoustu slov. Má černé peří se zeleným a fialovým leskem, oranžový zobák a žluté nohy. Řeč je ptáku loskutákovi, konkrétně loskutákovi posvátném.

Domovem loskutáka je Indie a jihovýchodní Asie, najdete ho také na Filipínách, Sumatře i Borneu. Podle velikosti se rozlišuje loskuták velký, loskuták střední a loskuták malý. Velký měří až 31 cm, malý má délku do 25 cm. Díky svým dovednostem se často chová jako domácí mazlíček v kleci nebo ve voliéře. Začínající chovatelé by však rozhodně měli vědět, že chov tohoto opeřence, náležejícího ke špačkům, má svá pro i proti.

Vyniká svou šikovností

Loskuták rozhodně mezi klecovými ptáky vyniká svou šikovností. Když mu věnujete dostatečnou péči, dokáže být ještě mluvnější než papoušek žako. Zároveň však

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

jde o ptáka dosti hlučného, vyžadujícího společnost. Proto by se jeho klec měla nacházet v blízkosti jeho majitele, popř. se doporučuje chov loskutáka v páru. Na druhou stranu je dobré zmínit, že i přes loskutákovu družnou povahu, není nikterak lehké si ho ochočit a „přizpůsobit“ k obrazu svému.

Pozor na trus

Vedle výrazné hlasitosti, které se dá snad i přivyknout (pokud vám nevadí, že vás loskuták vícekrát nachytá na hruškách, když bude imitovat zvuky z okolí a vy jeho šálení podlehnete a budete marně hledat zdroj pískání nebo neúspěšně vypínat telefon), vás loskuták může rozladit svou nepořádností. Nejenže z klece vyhazuje zbytky jídla, ale nevyhnete se ani jeho řídkému trusu, který roznáší po okolí. I přes tyto nepříjemnosti je však loskuták na trhu ptákem velmi žádaným. Jelikož jeho populace klesá, není ani investice při jeho pořizování nikterak nízká. Těžko se při jeho koupit dostanete pod hranici 15 tisíc korun.

Prostředí pro loskutáka

Na rozdíl od papoušků vyhovuje loskutákům klec spíš širší než vyšší. Na tomto místě také stojí za zmínku, že loskuták nechodí, nýbrž skáče po větvích. Ve voliéře byste na ně měli také myslet. Minimální rozměry klece pro jednoho ptáka jsou 100 x 50 x 50 cm, voliéra se však jeví jako mnohem vhodnější. Počítejte s tím, že vašeho opeřence také musíte nechat prolétnout po místnosti. Chováte-li páreček, příbytek vybavte i budkou s kulatým otvorem, rozměry stran se doporučují o šířce, výšce i hloubce 20 cm.
Loskutákovi nesvědčí prostor kuchyně, protože mu vadí výpary, vznikající při vaření, stejně tak mu škodí kouření. Proto by jeho případný chov měli dvojnásob zvážit náruživí kuřáci.

Potrava

Ve své domovině loskuták nejčastěji pořádá fíky, doslova miluje ovoce a různá semena a živí se rovněž hmyzem, např. sarančaty. Doma ho můžete krmit např. směsí pro hmyzožravé ptáky a ve zverimexu pořídíte i speciální granule přímo pro loskutáky.

 Autorka: Vanda Filipová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *