Začínáme s akvaristikou: Které rybičky se k sobě nehodí aneb jak si v nádrži neudělat „rybí guláš“

Nádrž máme pěkně osazenou rostlinami, vodu čistou a odstátou, přišel tedy čas nasadit do akvária svou první rybí posádku. Jenže v akvaristice jsou prodavači od toho, aby prodávali a příliš vám tedy neporadí. Vybíráme tedy podle toho, co se nám líbí nebo co jsme viděli u kamarádů… To může být chyba. Nejčastěji si pořídíme páreček skalárů […]

Nádrž máme pěkně osazenou rostlinami, vodu čistou a odstátou, přišel tedy čas nasadit do akvária svou první rybí posádku. Jenže v akvaristice jsou prodavači od toho, aby prodávali a příliš vám tedy neporadí. Vybíráme tedy podle toho, co se nám líbí nebo co jsme viděli u kamarádů…

To může být chyba. Nejčastěji si pořídíme páreček skalárů a závojnatek, přidáme hejno pěkně pruhovaných parmiček a líbivých neonek, doplníme čichavci, popřípadě smečkou pavích oček. A na malér je zaděláno.

Vrahem není zahradník, ale parmička

Rybičky si lebedí, zpočátku se rozkoukávají a nevadí si. Postupně rostou a vy se časem začnete divit, kam vám najednou zmizely třeba neonky, proč mají samečci pavích oček okousané závoje a čichavci ploutve.
Chyba není v krmení ani v rybičkách. Je ve vašem výběru posádky – připravili jste si totiž v akváriu poměrně vydatný „rybí guláš“. Neonky vám vymizely, protože je dravé parmičky pruhované prostě sežraly. Pochutnávají si i na ploutvích a závojích rybek větších, než jsou samy. Na vině ale mohou být i dospělí skaláři nebo závojnatky. Spolykají všechno, co se jim vejde do tlamy.
Při osazování akvária rybami je proto důležité vybírat ty, které se navzájem neohrožují. Například vznešené závojnatky bude lepší chovat samostatně, maximálně lze přidat větší přísavné pancéřníčky, kteří se většinou pohybují po dně. V každém případě platí, že nejjednodušší je před tím, než se pustíte do nákupu poradit se se zkušeným akvaristou. Jen tak se vyhnete klasickým začátečnickým chybám.

Problematické druhy ryb

Závojnatka: Tato půvabná rybka vám nejprve „spase“ až na výjimky všechno zelené. Dospělí jedinci se také rádi nakrmí menšími druhy ryb. Sežerou prostě všechno, co se jim vejde do tlamičky. Ostatní rybičky jim zase rády okusují ploutve. Jak už jsme řekli, je lépe je chovat samostatně.

Parmička čtyřpruhá: V hejnu působí impozantně. Tato rybka je ale poměrně dravá, napadá všechno, co se třepotá, nehodí se tedy k rybám s většími ploutvemi a závoji. Na druhou stranu, máte-li v akváriu živorodky, působí jako přirozený predátor rybího potěru. Reguluje tak množství rybek, které by se vám v nádrži jinak za krátkou dobu neúnosně přemnožily.

 Bojovnice pestrá: Ostatních rybek si příliš nevšímá, samečci bojují především sami mezi sebou. Chovatelé vyšlechtili tyto samečky tak, že mají krásné dlouhé ploutevní a ocasní závoje. Jsou v boji o samičky velmi nesmiřitelní, v akváriu, kde nemá kam utéct, se může stát, že slabší jedinec zahyne. Není dobré tyto rybky chovat s ostatními závojnatými rybkami – sameček napadá vše, co mu připomíná závoj protivníka.