Chovatelské šlágry: Nosorožík, nejsilnější tvor světa, jehož larvy můžete sledovat i 7 let

Chov nejrůznějších podob hmyzu a pavouků se u chovatelů těší stále větší oblibě. Péče o ně je nenáročná a zvládnou ji i děti. Mohou je mít doma i alergici, což je další výhoda. V posledních letech se můžete často u známých kromě jiných setkat s larvami nosorožíka, jednoho z největších brouků… Někomu může hmyz jako takový připadat odporný, […]

Chov nejrůznějších podob hmyzu a pavouků se u chovatelů těší stále větší oblibě. Péče o ně je nenáročná a zvládnou ji i děti. Mohou je mít doma i alergici, což je další výhoda. V posledních letech se můžete často u známých kromě jiných setkat s larvami nosorožíka, jednoho z největších brouků…

Někomu může hmyz jako takový připadat odporný, ale překonáte-li zcela zbytečné obavy, budete překvapení, jak pestrý jeho svět je. Chovají se strašilky, kudlanky, často se můžete setkat i se šváby. Zvláštní pozornosti se poslední dobou ale těší larvy nosorožíka, které můžete „chovat“ v celé dlani.

https://youtu.be/JmOVrYT-D-c

Larvy nosorožíka se vyvíjejí tři až sedm let

Tyto obří larvy se pravda nedají socializovat, ochočit ani vycvičit. Jako všichni bezobratlí mají primitivní nervovou soustavu a řídí se pouze svými instinkty. Což neznamená, že by nemohli přinášet potěšení. Larvy jsou zajímavé na pohled i na dotyk. Je zajímavé je sledovat, jak se pravidelně svlékají do stále vyšších vývojových stupňů až se nakonec zakuklí a vylíhne se velmi extravagantní brouk značných rozměrů.
Zatímco dospělý jedinec žije jen krátce (vlastně jen proto, aby zplodil další potomstvo), larvy se vyvíjejí velmi dlouho. Podle druhu tři až dokonce sedm let. Počítejte tedy s tím, že vám budou dělat doma společnost hezkých pár roků.
Pokud máte o chov zájem, ve zverimexech na ně zatím nenarazíte. Je dobré oslovit některého z chovatelů nebo navštívit entomologické burzy.

Jak larvy chovat

Je to jednoduché – postačí takzvané insektárim (můžete ho udělat i z nepoužívaného terária) o velikosti cca 80 x 60 x 40 cm. Nemusí se přisvětlovat, protože larvy nosorožíka jsou aktivní především v noci. Při větším počtu jedinců lze použít i platové boxy, ale ty nejsou v bytě příliš vzhledné.
Jako substrát na dno použijte směs zetlelého listí (nejlépe bukového nebo dubového) se ztrouchnivělým dřevem a hlíny v poměru 3:3:1. Larvy se živí právě zetlelým listím. Větší péči larvy nepotřebují.

Dospěláci žijí krátce, ale jsou krásní

Po několika letech se z kukel vyklubou dospělí brouci, patřící k hmyzím obrům. Z čela jim vyrůstají velké rohy, které používají samci k boji o samičky. Pokud chcete pokračovat v chovu, oddělte samce a každému dopřejte několik samiček.
Na nosorožíka kapucínka můžete narazit i v jižních listnatých lesích u nás. Domů si ho ale neberte, stejně jako larvy. Jde o chráněného brouka a vysoká pokuta vám takovýto nelegální chov asi znechutí.

Nosorožík je největší silák na světě

Za zmínku stojí fakt, že tento brouk je považován proporcionálně za vůbec nejsilnějšího tvora na planetě. Dokáže zvednout až 850ti násobek své vlastní váhy. Pro srovnání: Pokud byste se chtěli s nosorožíkem pustit do vzpěračského souboje, museli byste tedy nad hlavu zvednout více, než 65 tun. Což je třeba váha tanku M1 Abrams…

Foto: Fotobanka 123RF ©