Psí blechy a jejich kamarádky tasemnice si rády pochutnají i na vás! Jak se nedat?

SOUTĚŽ O CENY: Máme tu další článek z našeho srpnového seriálu, tentokrát na téma „Od blech kousek k parazitům vnitřním aneb jak se nedat“. I tentokrát si můžete navíc zasoutěžit o 5 čističů uší Vetriderm ZDARMA pro vašeho pejska nebo kočičku.

Obvykle se nejvíce hovoří o klíšťatech, ale i blechy jsou velkým a přesto často neviditelným strašákem. Tito vnější parazité navíc ohrožují vašeho mazlíčka po celý rok. Najít blešku v kožichu tak můžete ať je jaro nebo zima, nezávisle na období.

Nadšení z toho nebudete nikdy. Blechy mohou způsobovat řadu nepříjemností a přenášet nebezpečná onemocnění, jedině pečlivá preventivní a hlavně dlouhodobá ochrana tak dokáže ochránit vašeho chlupáče. A že váš pes nebo kočka nemají, kde by k blechám přišli? Bohužel mají, nikdy totiž nevíte, s jakým psem se bude třeba ten váš kamarádit na letošní dovolené.

Jaký je vlastně bleší život?

Jak je to tedy vůbec s bleším životem? Dospělé blechy, které zaujímají pouze 5 % z celkové bleší populace, kladou vajíčka. Z vajíček se vylíhnou larvy, které se přeměňují v kukly. Kukla pak může v naší domácnosti přežívat i více než 100 dní. 95 % z populace blech tvoří právě tato téměř neviditelná vajíčka a kukly. Z našeho psa pak tato vývojová stádia průběžně odpadávají do jeho okolí, takže třeba i u vás v bytě. Když tedy majitel podcení ochranu nyní, může o pár měsíců později začít ve své domácnosti nacházet blechy.
Čerstvě vylíhnutá blecha saje krev zvířete ihned a již druhý den svého života klade vajíčka. Každý den jich je 30–50, nejkratší vývojový cyklus např. blechy kočičí potom může zabrat pouhých 11 dní (u blechy psí to trvá 18 dní). Psa nebo kočku potom může blecha trápit až po dobu 3–4 týdnů.
Je také důležité mít na paměti, že bleší slina je jedním z nejčastějších alergenů psa. Jedno bleší kousnutí může u alergického jedince způsobit až třítýdenní svědění po celém těle a následné dlouhotrvající kožní obtíže, vypadávání srsti, záněty kůže, které jsou potom častým důvodem návštěvy veterináře.

Blecha a tasemnice – nevítané kamarádky

Blecha je navíc mezihostitelem tasemnice psí a zablešení tedy zvyšuje i riziko „začervení“. Pozřením blechy se tak začne ve střevě domácího mazlíčka vyvíjet tasemnice až do jejího dospělého stavu, kdy produkuje vajíčka, která se potom dostávají do okolí skrze trus zvířete a prostředí tak kontaminují.
Ulpí-li blecha na tlamě psa, který zrovna svému majiteli uštědřil přátelské olíznutí, může potenciálně dojít i k přenosu blechy na člověka a následnému vývoji tasemnice. Ochranou domácích mazlíčků před blechami je tedy majitelé chrání i před vnitřními parazity. Stejně tak je ale nezbytné psa i kočku pravidelně, alespoň jednou za 3 měsíce odčervovat tabletami či suspenzí (např. Drontal), některé z nich potěší domácí mazlíčky i svou masovou příchutí.

Jak se nedat

Důsledným pomocníkem v preventivní ochraně mohou být např. oblíbené spot-on přípravky pro psy Advantix. Spot-on ochrání psa vždy dle druhu parazita po dobu až jednoho měsíce proti širokému spektru vnějších parazitů, a to blechám, klíšťatům, komárům, bodavým mouchám a všenkám. A jak to vše funguje? Přípravek způsobí ochrnutí kusadel blechy již do několika vteřin od chvíle, kdy se blecha dostane do kontaktu s naším psem. Blecha tak není schopna kousat, a tak ani nemůže způsobit alergii na bleší kousnutí. Do 3-5 minut spot-on blechy hubí.  Zabíjí mimo jiné také larvy blech v okolí ošetřeného zvířete.
Ačkoli některé spot-on přípravky nejsou určené kočkám, po zaschnutí místa aplikace na pejskovi, může být pes bez obav v blízkém kontaktu i s vaší kočkou. Je důležité se ujistit, že kočka neolizuje místo aplikace přípravku na psovi. Obecně spot-ony v podobě pipet aplikujeme přímo na kůži psa. Pokud se jedná o psa malého, aplikace je dostačující pouze na jedno místo na jeho těle – nejlépe na hřbet mezi lopatkami. V případě psů větších plemen (nad 10 kg) aplikujeme přípravek na čtyři různá místa na kůži v hřbetní linii. Výběrem té alternativy přípravku, která odpovídá hmotnosti psa, je zajištěna dostatečná ochrana. Ta je však podmíněna pravidelným podáváním přípravku jednou za měsíc.  Tuto ochranu můžeme dopřát i štěňatům, březím a kojícím fenám.
Pokud již se zablešením vašeho mazlíčka bojujete a blechy se vám nastěhovaly do bytu, nezapomeňte řádně odblešit i celý byt. Vysát, vytřít, nejlépe vyhodit starý pelíšek psa nebo kočičky, který bude patrně nejvíce zablešený. Při odblešení vám pomohou také antiparazitární spreje (např. Bolfo), které můžete nastříkat na srst vašeho mazlíčka, ale také jím ošetřit jeho okolí a zbavit se tak blech i v domácnosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *