Ekonomická krize má dopad i na útulky

Zdálo se, že pandemie koronaviru pomohla k adopci mnoho psům a kočkám. Během několika vln epidemie se lidé nemohli potkávat a jediným kontaktem pro ně bylo zvířátko. A jediné útočiště byly procházky v přírodě. To se ale vlivem zdražování energií, potravin a veškerých služeb mění. V útulcích se objevují první psy a kočky od lidí, […]

pes

Zdálo se, že pandemie koronaviru pomohla k adopci mnoho psům a kočkám. Během několika vln epidemie se lidé nemohli potkávat a jediným kontaktem pro ně bylo zvířátko. A jediné útočiště byly procházky v přírodě.

To se ale vlivem zdražování energií, potravin a veškerých služeb mění. V útulcích se objevují první psy a kočky od lidí, kteří se nacházejí v bezvýchodné situaci a nemají finance na stravu svých zvířecích miláčků. Zatím jde o malé navýšení počtu psích bezdomovců, ale díky stálému navyšování cen a ztrát zaměstnání, odborníci čekají číslo větší.

Kočky jsou oproti výsledkům průzkumu na tom lépe, koťata z útulků mizí rychle. Nové přírůstky nejsou oproti minulým měsícům až tak velké.

Na zdražování cen doplácejí i útulky

Stejně jako domácnosti, tak i podnikatelé mají s nárůstem cen problémy. Své o tom právě ví i útulky. Cena energií a zdražování krmiva platí i pro ně. Některé útulky žádají o drobné dary a krmivo pomocí sociálních sítí.

Další útulky prosí, aby si případní noví zájemci předem dobře rozmysleli svoje finanční a časové možnosti. Vrácení psa do útulky má na jeho psychiku špatný vliv.