Jak na správnou péči o srst

Nemusíte vlastnit výstavního šampióna, abyste se potýkali s otázkou kvality psí srsti. Jak správně pečovat o srst čtyřnohého miláčka? Délka srsti je zásadní Způsob péče o srst se řídí především typem srsti. S krátkosrstým psem si můžete říkat, že máte vyhráno. Ale není tomu tak! Všudypřítomné padající chlupy vás budou provázet v koberci, na sedačce, v pelíšku, na kalhotách […]

Pes

Nemusíte vlastnit výstavního šampióna, abyste se potýkali s otázkou kvality psí srsti. Jak správně pečovat o srst čtyřnohého miláčka?

Délka srsti je zásadní
Způsob péče o srst se řídí především typem srsti. S krátkosrstým psem si můžete říkat, že máte vyhráno. Ale není tomu tak! Všudypřítomné padající chlupy vás budou provázet v koberci, na sedačce, v pelíšku, na kalhotách i punčocháčích. I krátkou srst je třeba pravidelně vyčesávat speciálním hřebínkem či rukavicí. V době línání to platí dvojnásob.
U psů s hrubou srstí a u broken psů přichází na řadu trimování. Určitě se vyplatí zajít do psího salonu, a to alespoň na první trimování. Jakmile ale získáte grif, není vůbec složité trimovat pejska doma. Stačí jen kvalitní náčiní a trpělivost.
Nejvíce péče si vyžádá dlouhá srst, kterou bude potřeba také pravidelně stříhat. Ale ani střih nezachrání, pokud nebudeme pravidelně pejska vyčesávat. V zimě nás potrápí sněhové zmrazky zamotané na kožíšku, zjara a na podzim bahno, v létě zase namočená srst. Je skvělé, pokud si pejsek česání oblíbí, protože pravidelná údržba, ideálně i dvakrát denně, se na kvalitě srsti odrazí. Dobrý sestřih je pak korunkou údržby psa.

Speciální kosmetika
Nejen pro psa výstavního se nám vyplatí pořídit kvalitní psí kosmetiku. Obvykle si vystačíme jen se šamponem, ale pro dlouhosrstá plemena a pro psy, se kterými plánujeme výstavu, máme mnohem širší pole působnosti.
Jen šamponů existuje celá řada: klasický, bělicí, šampon pro tmavou srst, posilující šampon, objemový šampon pro kadeřavou a hrubou srst, objemový šampon pro rovnou srst, šampon proti zápachu, speciální šampony účinné i proti parazitům a klíšťatům.
Dále můžeme zakoupit různé, a to i speciální, kondicionéry, olejíčky, masky, spreje pro snadné rozčesávání, rozjasňovače.
Značek je na trhu celá řada, mezi stálice patří značka Yuup, naopak novinkou je značka So Posh!, která pochází z Pobaltí. Ta se zařadila mezi špičku v kosmetice pro psy, a to nejen díky unikátním produktům, ale především díky mimořádné kvalitě.
Nejste si jistí s výběrem? Vyhledejte si menší eshop, kde vám poradí nejpovolanější. Pro malá psí plemena je specialistou obchod smalldog.cz, na lovecké psy se specializuje psikralovstvi.cz. Obchodů je celá řada, pokud víme, co chceme, je snadné vybrat ten nejlevnější. Pokud ale tápeme, určitě se vyplatí využít menší obchod právě kvůli servisu a poradně.

Investice se vyplatí
Ačkoliv se může zdát, že je speciální kosmetika zbytečně drahá, opak je pravdou. Běžné tuby šamponů vydrží poměrně dlouho a účinek je vyloženě zázračný. A pokud podpoříme péči o srst také kvalitní stravou, případně i vhodným doplňkem stravy, bude výsledek viditelný na první pohled.