Množírny, kde NEpořídit štěně?

Víte, co je to množírna? Koupit si malé rozkošné štěňátko je radost. Nejedno malé dítě po něm touží, stejně jako nejeden dospělý. Ale obstarat si štěně nemusí být jen tak. Znáte možná rizika? Jak vybrat vhodné štěně První otázka poté, co se rozhodneme, jaké plemeno si přejeme, by měla být jasná: odkud psa pořídit. Možností […]

Pes

Víte, co je to množírna?
Koupit si malé rozkošné štěňátko je radost. Nejedno malé dítě po něm touží, stejně jako nejeden dospělý. Ale obstarat si štěně nemusí být jen tak. Znáte možná rizika?

Jak vybrat vhodné štěně
První otázka poté, co se rozhodneme, jaké plemeno si přejeme, by měla být jasná: odkud psa pořídit. Možností je řada, ale ve své podstatě jsou správné jen dvě: útulek, nebo kvalitní chovatelská stanice. Asi si teď řeknete, proč utrácet za štěně tisíce, když na internetu koupím psa za pár stovek. Pak se výběr ještě více zúžil a naše kroky by měly mířit do útulku. Dáte domov jedné opuštěné duši, pro kterou nová rodina bude znamenat malý zázrak.
Možná máte obavu, že v útulku nenajdete štěňátko – a dospělého psa nechcete. Je to pochopitelná obava, ale není na místě, protože i v útulcích se často štěňátka objevují.

Jak se pozná množírna?
Možná jste zahlédli v televizi reportáž o množírně psů: malý prostor (často typu králíkárna), v něm nacpané fenky ve vlastních výkalech, s množství štěňat, která rodí třeba i dvakrát či třikrát ročně. Říkáte si, že by se vám přeci nestalo, abyste si koupili štěně z množírny? Při komunikaci s autorem inzerátu na internetu můžete velmi rychle zjistit, že předání štěněte proběhne třeba na parkovišti. Tady by měl zablikat alarm. A nebo doma – ale před brankou, případně na zahradě, ale tak, abyste neviděli, kde a v jakých podmínkách pejsek bydlí.
Jako množírnu ale můžeme označit také nakrývání jedné fenky, která s námi bydlí doma. Oblíbené „aby si alespoň jednou užila“ nebo „byla to nehoda“. I to je špatně a je to množení. Proč? Čtěte dál!

Rizika psa z množírny
Kvalitní chovatel (bohužel i mezi chovnými stanicemi nalezneme nezodpovědné chovatele, ale většinou stačí projít pár recenzí na internetu, abychom věděli, na koho se obrátit) si dává pozor na výběr psů ke krytí, nekryje příliš mladé ani příliš staré psy, nekryje příliš často. Hlídá si zdravotní stav zvířat.
Toto vše u pejska z množírny chybí, a tak se nezřídka stane, že pes může trpět onemocněním, nejčastěji to bývá onemocnění kloubů, ale také nemoci nervové soustavy, epilepsie nebo ataxie. Tu možná známe z videí – srandovně poskakující pejsek, kterému tancuje zadeček a dělá vtipné pohyby. Přitom je to velmi závažné onemocnění, které zvířeti znemožňuje pohyb a velmi často končí úhynem.

Ale já chci pejskovi pomoci!
Pokud chcete psovi pomoci, pomozte tomu v útulku. Třeba si právě teď říkáte, že nákupem psa z množírny vysvobodíte zvíře ze špatných podmínek. Jistě. Ale co množitel? Dostane zpětnou vazbu, že je o štěňata zájem, tudíž bude vesele množit dál, protože to jsou rychle vydělané peníze.
A v neposlední řadě: pokud chcete ušetřit, stále vás vyjde v poměru cena / kvalita levněji pes z chovné stanice. Proč? Protože šikovný množitel se nebojí nasadit na štěně cenu klidně několik tisíc! Tedy ani cena není bohužel spolehlivé vodítko při výběru domácího mazlíčka.