Mýty o toxoplazmóze aneb proč se v těhotenství nezbavovat své kočky

Podvědomí o tom, že toxoplazmóza je vysoce nebezpečná pro gravidní ženy, které se jí mohou nakazit prostřednictvím své kočky, je stále velmi silné. Jde ale o mýtus a pravda je jinde. Především jde o to, že těhotná se v 99 procentech nakazí touto baktérií spíše požitím nemyté zeleniny, vajec nebo nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Toxoplazmóza je […]

Přidat na Seznam.cz
Podvědomí o tom, že toxoplazmóza je vysoce nebezpečná pro gravidní ženy, které se jí mohou nakazit prostřednictvím své kočky, je stále velmi silné. Jde ale o mýtus a pravda je jinde. Především jde o to, že těhotná se v 99 procentech nakazí touto baktérií spíše požitím nemyté zeleniny, vajec nebo nedostatečně tepelně zpracovaného masa.

Toxoplazmóza je onemocnění způsobené jednobuněčnou Toxoplasma gondii.
Životní cyklus T.gondii zahrnuje dva typy hostitelů

  • přechodný (intermediate)
  • definitivní / konečný

No a právě naše domácí, polodomácí i volně žijící kočky či kočkovité šelmy jsou definitivním hostitelem T.gondii. To znamená, že pouze v trávícím traktu kočky domácí může tento parazit produkovat vajíčka (oocysty). Naštěstí se tak stává ve významném měřítku pouze jednou za život kočky, nejčastěji v období mezi třemi až osmi měsíci stáří a lze mu předcházet nebo jej potlačit.

Má moje domácí kočka toxoplazmózu?

Naše kočka se může nakazit:

  • pozřením syrového kontaminovaného masa – např. myši, nedokonale tepelně zpracovaného maso
  • kontaktem s fekáliemi nakažené kočky

I kdyby kočka doma toxoplasmu měla, nejspíše na to ani nepřijdeme. Je pouze malé procento koček, které by vykazovaly známky nemoci. Malá šance je u koťat, ta by mohla mít projevy jako teplotu, průjem, …

Mám já toxoplazmózu?

Pokud si žena jako malá hrála na pískovišti nebo venku s hlínou, ani kočku doma mít nemusí a toxoplasmosu klidně mít může. Tento parazit se sice na kočky jako definitivní hostitele váže, ale my se od koček můžeme nakazit z výkalů a s těmi se spíše setkají maminky, které si na pískovišti s malým dítětem nedávají pozor, než těhotné maminky, které o své kočky pečují, udržují v čistotě a milují je.
Mnoho žen má rádo tatarák či hezký krvavý steak – což je další zdroje nákazy, které absolutně nesouvisí s naším gaučákem, válícím se v peřinách a na posteli. Pokud už žena toxoplazmózu má z dřívějška, plodu nic nehrozí.

Dá se toxoplazmóza léčit?

Ano. Dá se jak testovat (zda je přítomna), tak i léčit – u koček i u lidí. V raném stádiu je to jako u všech onemocnění nejefektivnější. Toto onemocnění se dá léčit antibiotiky i v průběhu těhotenství (kdyby si některá těhotná maminka rozhodla pořídit toulavou kočičku z ulice).

Co, když jsem těhotná? Smím si tedy kočku nechat?

Ano, kočku si může nechat i těhotná žena. Měla by ale raději dodržovat určitá pravidla:

  • Udržovat kočičí toaletu čistou. Nebo přenechat péči o toaletu někomu z rodiny.
  • Nejen při údržbě kočičího wc ale i venku na zahradě pracovat v rukavicích – fekálie cizích koček nás mohou nakazit také!
  • Umývat si ruce – ale to je standard.
  • Umývat si veškeré ovoce a zeleninu (čí jídlo, které lze umýt).
  • Nedopřávat si čerstvé syrové maso – vše musí být řádně tepelně zpracováno. Nedopřávat jej raději ani kočce. Pokud už to musí být, doporučujeme přemražení masa, které by mělo téměř zcela parazita vyhubit.

Autorka: Anna Císařová
Video: S laskavým svolením portálu Holidaycat