Taneční škola pro pejsky: Skok na záda

Další díl našwho seriálu se bude zabývat pokročilejším trikem – výskokem na záda. Jeho učení bude trvat déle než např. nácvik obíhání, proto prosím mějte trpělivost. Nejdůležitější je sledovat, jestli má váš pes stále přehled o tom, co se po něm chce. Nebojte se vracet o krok zpět – ve výsledku vás to posune o […]

Další díl našwho seriálu se bude zabývat pokročilejším trikem – výskokem na záda. Jeho učení bude trvat déle než např. nácvik obíhání, proto prosím mějte trpělivost. Nejdůležitější je sledovat, jestli má váš pes stále přehled o tom, co se po něm chce. Nebojte se vracet o krok zpět – ve výsledku vás to posune o dva kroky dopředu.

Výsledek: Pes vyskočí páníčkovi na záda a seskakuje až na uvolňovací povel. Je schopen měnit svou polohu i vydržet pohyb páníčka.
Můj povel: ZÁDA, MŮŽEŠ (uvolňovací povel)
Pomůcky: stoleček (popř. větší krabice), menší krabice, pamlsky, hračka, popř. klikr

Postup:

  1. Naučíme psa vyskočit na stolek (větší krabici). Pes dostává odměnu nejprve za krok ke stolku, poté za 1, 2, 3 packy položené na něm až na něj nakonec sám vyskočí.
  2. S rychlým a přesným výskokem na stolek začínáme učit uvolňovací povel tak, že ho vyslovíme a hodíme psovi pamlsek na zem, aby musel ze stolu seskočit. Pes mu rozumí ve chvíli, kdy po jeho zaznění opouští stůl bez pomoci.
  3. Procvičujeme změnu pozice na stolku (sedni – lehni, lehni – vstaň, atd.) a přidáváme naši chůzi kolem stolku a děláme „dřepy“. Pes bez povelu nesmí svou pozici opustit ani změnit.
  4. Upevňujeme body 2 a 3. Musí být plněny skoro na 100%.
  5. U stolku sedíme nebo klečíme a od psa požadujeme stále to samé – vyskočit a seskočit až na povel.
  6. Postupně se pokládáme na stůl a zabíráme tím jeho plochu (nejprve asi ¼). Za každý dotyk psa s naším tělem přichází jackpot. Odměňujeme vzdálenější rukou tak, aby se pes musel přes nás natáhnout. Stále smí seskočit až na povel!
  7. Zabíráme větší a větší plochu stolu. Pes zanedlouho musí začít skákat na naše záda. Hlavně ze začátku: velké odměny za malé krůčky.
  8. Velký stůl vyměníme za menší krabici. Pokryjeme 50%  její plochy a psa opět necháme naskočit na ni a naše záda. Pomalu se nad ni zvedáme – pes se musí rozhodnout, jestli si vleze na ni nebo skočí na naše záda. První zmíněné chování ignorujeme a za druhé přichází jackpot.
  9. Krabici nakonec odstraníme. Pes by měl (třeba i po chvilce přemýšlení) na naše záda vyskočit. Pokud ne, vrátíme se o krok zpět.
  10. Jakmile nám skáče dobrovolně a rychle na záda, přidáváme povel. Uvolňovací povel je po celou dobu učení automatický!
  11. Po psovi chceme různé změny pozic. Větším jedincům ztížíme práci tím, že po nich budeme chtít výskok do větší výšky. Přidáváme náš pohyb – chodíme po čtyřech, točíme se, zvedáme se, chodíme. Měníme prostředí, ve kterém cvičíme.
  12. Zařadíme cvik do sestav.
Tip: Když už vám pes sám skáče na záda, odměňujte rukou položenou u krku. Pes se tak naučí točit hlavou k vaší hlavě.

Tato metoda se hodí především pro psy, kteří váhají, jestli na vás vůbec mohou položit packu. Dlouho jsem chtěla tento trik naučit své pesany, a proto jsem vymýšlela co nejjednodušší a nejpřijatelnější způsob. Nemohla jsem je jen tak lákat na pamlsek. Dělá to sice většina a věřím, že u některých psů to funguje, ale s Connie bych já nepochodila (vymyslela by asi toto: Není tam pamlsek, nejdu tam.). Chvíli by to sice fungovalo, ale pak bych mohla začínat neustále od začátku.

Autor a foto/video: Daniela Lešáková

O autorce: Daniela Lešáková

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility (Connie i Vinnie jsou v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *