Taneční škola pro pejsky (III.): Galantnosti není nikdy dost

Do tanečních patří nejen výuka kroků, ale také společenská výchova. Své známé určitě překvapíte, když vám váš mazlíček na začátku taneční kreace galantně svlékne rukavičku. No a mezi námi, tahle dovednost se bude určitě hodit i při jiných příležitostech…

Do tanečních patří nejen výuka kroků, ale také společenská výchova. Své známé určitě překvapíte, když vám váš mazlíček na začátku taneční kreace galantně svlékne rukavičku. No a mezi námi, tahle dovednost se bude určitě hodit i při jiných příležitostech…

Vrátil se váš partner domů tak trochu společensky unavený? Proč byste mu měli svlékat ponožky a kalhoty (sukni) vy, když to hravě zvládne váš pejsek? A ještě se u toho náramně pobaví…

Dnes pejska naučíme povel „sundej“

Druhý díl našeho seriálu o dogdancingu se věnuje velice atraktivnímu prvku – sundávání ponožky (popř. rukavice) pejskem. Tento trik působí silným dojmem například na začátku taneční sestavy. Jeho učení je pro psa velmi snadné. Tedy pokud nebudete příliš spěchat a dodržíte jednotlivé kroky. Spojení více kroků do jednoho by psa mohlo zbytečně plést a učení by se jen zpomalilo.

Výsledek: Pes nám sundá z nohy ponožku, z ruky rukavici, atd.
Můj povel: SUNDEJ
Pomůcky: ponožka (rukavice, atd.), hračka, pamlsky, popř. klikr

Postup:

  1. Na ruku si navlékneme ponožku tak, aby z větší části visela volně dolů. S odměnou čekáme na projevení zájmu psa o ponožku – podívání na ni, krok k ní, atd.
  2. Postupně od psa požadujeme dotyky nosem, což by mělo rychle přijít samo.
  3. Zvýšením kritérii se dostáváme až do bodu, kdy od psa chceme chycení ponožky do tlamy. Pokud si s tímto krokem pes nebude delší dobu vědět rady, pomůžeme mu tím, že ponožku na ruce rozhoupeme.
  4. Skoro s každým pokusem necháváme psa dělat víc a víc. Odměňujeme za delší držení v tlamě až se dostaneme k mírnému zatáhnutí.

    Při splnění kritérií ve 4. bodu si ponožku natáhneme jen na konečky prstů. Pes tak i při velmi slabém zatáhnutí ponožku z ruky sundá. Následuje párkrát obrovská odměna. Postupně si ponožku „oblékáme“ dál a dál. Odměňujeme za silné tahání, za sundání na první pokus přichází jackpot (velká odměna, kterou pes přímo miluje).

  5. Posledním posunem při práci „na ruce“ je navlečení celé ponožky na ruku. Psa ze začátku odměňujeme vícekrát během 1 sundávání (pouze za silné tahání!), později už jen za jedno celé sundání. (Úplně stejně můžeme nejprve cvičit s rukavicí.)
  6. Když pes automaticky a lehce sundává ponožku z ruky napoprvé, přidáváme povel. Několikrát opakujeme, aby si pes povel zafixoval.
  7. Odměňujeme už pouze pokusy udělané na povel. Měníme ponožku za rukavici, či cokoliv co chceme.
  8. Ponožku si polovičně „oblékneme“ na nohu a snížíme kritéria (tj. odměníme zprvu i pouhé slabé zatahání). Postupně se dostaneme na stejně hladké sundávání jako z ruky.
  9. Měníme místo tréninku. Odměňujeme až za sundání obou ponožek/rukavic.
  10. Zařadíme tento cvik do sestav.
Tip: Před každým učením sundávání ponožky/rukavice by se přetahování mělo stát samozřejmostí. Velice to usnadní a urychlí celý postup.

Každá z lekcí trvá cca 2 minuty (opakujte třeba 3x denně po minimální pauze 10 minut). Před i po ní se se psem přetahujte nebo mu házejte hračku. Pokud byl pes vytáhnut z pelíšku, hrou se „nastartuje“ a má chuť s vámi pracovat. Lekci vždy ukončete v nejlepším! Nevyplácí se zkoušet, co ještě pes vymyslí.

Rady autorky:

U postupu se můžete zarážet nad tím, proč si ponožku nejprve dávám na ruku. Alespoň pro mé psy bylo mnohem jednodušší začít pracovat u ruky, jelikož je pro ně snadné se na ni koukat. Kdybych si dala ponožku na nohu, čekala bych velice dlouho na nabídnutí požadovaného chování. Navíc jsem zabila dvě mouchy jednou ranou. Nemusela jsem samostatně učit sundávání z ruky a z nohy. Začínala jsem s ponožkou a poté nebyl problém bez velkého učení přejít na rukavici.
Autor a video: Daniela Lešáková
Foto: Anežka Lešáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *