Červíkův deníček – 8.díl

Pomalu končí výletování, dovolené tábory, takže jsem naznala, že by bylo fajn po prázdninách zavést nějaký řád (drobná příprava na školní rok), mimo jiné také proto aby například nezjistila, že jsem tři dny s tím svým trikolorním pokladem nic nedělala (tzn.nebylo systematičnější cvičení, jinak něco málo uděláme při každém venčení). Po raním venčení cvičíme doma. […]

Červíkův deníček - 8.díl

Pomalu končí výletování, dovolené tábory, takže jsem naznala, že by bylo fajn po prázdninách zavést nějaký řád (drobná příprava na školní rok), mimo jiné také proto aby například nezjistila, že jsem tři dny s tím svým trikolorním pokladem nic nedělala (tzn.nebylo systematičnější cvičení, jinak něco málo uděláme při každém venčení).

Červíkův deníček - 8.díl2Po raním venčení cvičíme doma. Po odpoledním venčení cvičíme zpravidla venku (mezitím venčím ještě jednou v poledne). Cvičení, kdy střídám Ájku i Červíka trvá okolo 10-20min.

Rozhodla jsem se využít deníčku k tomu, že jednou za 14 dní naučím Červíka nový cvik/trik, s tím, že budu postupovat tak jako doteď – dokud nebude jeden cvik hotový – tzn. s rušivkami, různými prostředími, nebudu učit jiný.

Můj postup je vždy stejný – spouštěč – vytvaruji chování – změním svoji polohu (pokud ta není sama o sobě spouštěčem) – přidám rušivky doma. Jdu ven – spouštěč – změním svoji polohu – přidávám rušivky – přesouvám se do rušivějšího prostředí (vyzkouším několik prostředí) – přidávám povel.

  • odložení (v sedě i v leže), vzdálenost by šla, teď přidávám čas (na kratší vzdálenost) a doma se začáním schovávat za roh.
  • „pařezovnání“ – zvyšuji obtížnost, zkouším s Ájkou i obíhačky
  • hatli ohlávka – vodění na ohlávce v provozu
  • bedýnka – poloha proti mně (rotace o 360°)
  • nový cvik – couvání (spouštěčem je prst  namířený proti Červíkovi)

Červíkův deníček - 8.díl3Problém: klacky a jejich vysoká hodnota. Přetahovadlo hezky nosí, balónky taky (zatím jsem neházela venku, ale jen doma), ale klacík, který báječně odměňuje tím, že se dá rozkousat je věc, se kterou se přeci zdrahá, ne?! Ne! Takže jsem začala dělat kontrolu na klacky, bez povelu si klacek ze země nemůže vzít (během pár pokusů Červík zjistil, že pokud jsem na blízku – což jsem vždy, vzhledem k tomu, že je, pokud necvičíme, na vodítku – nemá smysl klacek to tlamy brát).

Vysoké hodnoty klacků použiji při přivolání, kde jsme se trochu zadrhli – na tvar jména „Červí“, které má být tím nej přivoláním za jakýchkoli podmínek, párkrát byla blesková reakce otočení na mě a přikrčení. Takže „zpátky do školky“ a ještě víc hrát hry pro lepší přivolání.

Vrčení na psy když má Červík kost – stále pilujeme (přidávám vysokou hodnotu Ájce = Ája je na blízku bude odměna) je tu pokrok, ale občas má stále tendence zvednout pysk (hezké jsou pak okamžiky, kdy chce zavrčet, ale rychle si uvědomí, že by to pro něj bylo kontraproduktivní).

 

 

Autor a foto: Petra Marečková

O autorovi:

Petra_mareckovaPetra Marečková

Agility se věnuji 9. rokem, z toho 3 roky vedu tréninky na KK VFU. Dva roky pořádám semináře pozitivní motivace, od ledna tohoto roku vedu i pravidelné hodiny pozitivky. Od července budu působit také v nově otevřeném výcvikovém centru Psí Park. Mám dvanáctiletou kříženku Ájku a devítitýdenní bordeří štěndo Červíka.
Se psy pracuji pouze pomocí pozitivního upevňování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *