Nejoblíbenější plemena psů: Vznešená a elegantní dlouhosrstá kolie

Dlouhosrstou kolii před lety proslavil film Lassie, ve kterém měla hlavní roli. Místo fenky ji však ve skutečnosti hrál pes Pal. Ten měl u štábu větší privilegia než řada špičkových herců. Však má také jako oni svou hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu… Existuje sice také kolie krátkosrstá, jde však o samostatné plemeno. Dlouhosrstá je dnes […]

Dlouhosrstou kolii před lety proslavil film Lassie, ve kterém měla hlavní roli. Místo fenky ji však ve skutečnosti hrál pes Pal. Ten měl u štábu větší privilegia než řada špičkových herců. Však má také jako oni svou hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu…

Existuje sice také kolie krátkosrstá, jde však o samostatné plemeno. Dlouhosrstá je dnes mezi lidmi daleko oblíbenější právě kvůli zmíněnému filmu. Když ji potkáte na ulici, zaujme vás na první pohled svou rozvážnou elegantní chůzí a svým výrazem, kterým dává najevo, že „je nad věcí“.

Povahou je vhodná i pro začátečníky

Jde o psa s nesmírně vlídnou, mírnou a laskavou povahou. Svou lidskou smečku bezmezně miluje. Je to však původně pracovní plemeno, počítejte s tím, že se bude vaši rodinu snažit pořád nahánět dohromady.
Nemá potřebu dominovat, proto se výborně snáší s dalšími psy i jinými domácími mazlíčky. Je velmi inteligentní, snadno a ráda se učí.  Bude ji bavit dog dancing, agility i další psí disciplíny. Výchovu a výcvik snadnou zvládnou i začátečníci nebo děti, které respektuje. Své ratolesti ale musíte poučit, aby ke svému kamarádovi projevovali také dostatečný respekt. Pak se z nich stanou skvělí parťáci, kolie nezkazí žádnou legraci.
Jde ale také o psa nesmírně citlivého a vnímavého. Vysloveně nesnáší domácí hádky, bude bránit toho, o kom se domnívá, že je v ohrožení. Stejně tak vycítí, že máte problém nebo starosti a bude se vám snažit pomoci tím, že vám bude co nejvíce nablízku.

Původ

Stejně jako u jiných starobylých plemen není původ kolie zcela jasný. Má se za to, že její jméno collie je odvozeno od skotských ovcí s černou hlavou, kterým se říká colleys. Podle odborníků by v její krvi mohly kolovat geny skotských ovčáků, které do Skotska přivezli dávní Římané.
Skutečný chov dlouhosrsté kolie můžeme zaznamenat až v 19. století. Poprvé se objevila na výstavě v Birminghamu v roce 1860. Od toho roku získávalo toto plemeno stále více na popularitě, zajímala se o něj i královna Viktorie. Z původně pastevecké psa se tak stal oblíbený domácí mazlíček.

Péče

Nejde o žádného gaučového povaleče, potřebuje aktivitu, a tedy i aktivní rodinu. Počítejte s dlouhými procházkami. Protože nemá lovecké pudy, můžete kolii v přírodě pustit i na volno. Tedy za podmínky, že stoprocentně zvládá povel k přivolání.
Psa je třeba vzhledem k jeho inteligenci také pořád něčím zaměstnávat, zkoušejte s ním proto trénovat veškeré psí sportovní disciplíny, bude vám za to vděčný.
Na stravě nešetřete, kolie potřebuje ke zdravému vývoji a životu tu nejkvalitnější Nenechte se tedy zlákat lákavými nabídkami prodejců a vždy podrobně zkoumejte složení krmiva, které by mělo obsahovat minimum obilovin. Můžete také vyzkoušet poměrně náročnější metodu BARF, tedy krmit psa vyváženou syrovou stravou a kostmi.
Značnou péči také budete muset věnovat srsti kolie. Nejméně jednou, lépe však dvakrát týdně ji musíte vykartáčovat, aby nezačala plstnatět. Na kartáčování je dobré zvykat štěně už od útlého mládí.
Autor: Jaroslav Frejka

Online psí škola

7 názorů na “Nejoblíbenější plemena psů: Vznešená a elegantní dlouhosrstá kolie”

  1. Jaroslava

    Mívali jsme Kolii,je to skvělý milující společník hlavně k dětem. Má ráda větší rodinu. Jen těch chlupů kdyby nebylo tolik.

  2. Zdravim, ja mam uz II.generaci a moje Flo ma uz vic jak 10 let. Skvely pes, nadherna, more cen z vystav. Neni jich moc v CR videt, ale komunita chovatelu je smirena s tim, ze to neni modni plemeno coz je pro chov jedine dobre. Vsechny chovatel a priznivce moc zdravim. Chovatele Pavlickovi z Troubska.

    1. To je jedině dobře, že kolie není módní plemeno. Máme pětiletého Gastona a je to pes úžasňák. Vyměnila jsem ho za Chodského psa, povahově jsou si podobní, zvladatelní, pohodoví, i když Gastonek má vyselektováno pár neoblíbenců, kterým dává najevo, že je fakt sežere. Bohužel jedním z nich je i místní Americká akita, která by z něj nadělala deset malých Gastonečků. Neměl moc dobrý start, máme ho z chovky, která spíš připomínala množírnu (ale PP má), trvalo asi rok, než se vyhrabal z nejhoršího.

  3. Dodnes nejsem vyrovnaná s odchodem mého psa – dlouhostrstého tricolor kolie. Byl úžasný! Naučila jsem se díky němu spoustě věcí, prostě byl to Pan pes! Vřele doporučuji, ovšem s tím, že rodina s dětmi se musí naučit respektu ke psům nebo vlastně ke každému zvířeti!
    Jestli něčeho lituji, tak jen toho, že jsem si kolii nepořídila mladší, ač jsem vždy mívala psy… dnes už nemohu, nechci, aby mě jednou přežil…

  4. Sanny je naše tříletá krásná zlatá kolie,je tak chytrá a hodná,je trošku bázlivá,ke každému nejde,ale ona asi ví proč.Je superrr

  5. Také jsme měli tricolor dlouhosrstou kolii – úžasná fenka, krásná, inteligentní, miláček celé rodíny. Jemná, ale uměla také hlídat a jak.
    Vzpomínáme.

  6. Jiřina Šťovíčková

    I já měla trikolorního pejska kolie,jmenoval se Arinek,byl to můj první pejsek,byl nádherný. Pořídila jsem si ho,byla jsem krátce vdaná.Přivezla jsem ho domů,on první noc moc plakal a můj manžel mi řekl buď já a nebo pes.A já viděla toho malého medvídka nešťastného a řekla jsem pes.Manžel se urazil a odjel ještě večer domů k mamince. Maminka (moje tchýně) mu dala pár facek a druhý den přijel ke mně domů. Arinek se dožil deseti let,také na něj vzpomínáme oba.

Diskuse uzavřena.