Akvaristika pro začátečníky: Vodní dráček princezny nežere

Které dítě by doma nechtělo mít pohádkového draka! Snadná pomoc – stačí si pořídit axolotla mexického. Tento obojživelník získal pro svůj neobyčejný vzhled přezdívku vodní dráček. Pobaví vás jeho věčný úsměv i neskutečná schopnost obnovovat své orgány. Na dvě věci si ale musíte dát pozor: Dorůstá do délky až 35 cm, bude tedy potřebovat minimálně […]

Které dítě by doma nechtělo mít pohádkového draka! Snadná pomoc – stačí si pořídit axolotla mexického. Tento obojživelník získal pro svůj neobyčejný vzhled přezdívku vodní dráček. Pobaví vás jeho věčný úsměv i neskutečná schopnost obnovovat své orgány.

Na dvě věci si ale musíte dát pozor: Dorůstá do délky až 35 cm, bude tedy potřebovat minimálně padesátilitrové akvárium. Když jich budete mít, o to větší prostor budou potřebovat. A pokud ho darujete dětem, musí počítat s tím, že se o něj budou starat i ve své dospělosti – dráček se běžně dožívá až dvaceti let.

Princezny nežere

Princeznami ho živit nemusíte. Uvítá ale co nejpestřejší stravu. Potěší ho, když mu ulovíte žížalu, nepohrdne ani kousky syrového masa nebo drobnými rybkami. Proto potřebuje samostatné akvárium. Zbaští všechno, co se hýbe a na co mu stačí síly. Spořádal by tedy rychle i ostatní akvarijní ryby. Raději mu tedy pořiďte parťáka stejného druhu.
Na dno akvária nasypejte jemný štěrk a vytvořte v něm dráčkovi hodně úkrytů. Teplota vody by se měla pohybovat kolem 20 stupňů Celsia. Protože se bude značně znečišťovat zbytky potravy, počítejte s výkonným filtrem, který je nutné často čistit.

Zacházejte s dráčkem šetrně

Axolotl má jednu jedinečnou schopnost. Umí si obnovit orgány, o které přišel třeba v souboji. To ale neznamená, že byste to měli zkoušet. Vodní dráček patří k chráněným živočišným druhům a podle toho je třeba s ním zacházet.
Autor: Jaroslav Volný