Recenze knihy: Pes – výcvik hrou a sportem od Kirsten Wolf

Tahle knížka patří na poličku oblíbenců. Na téhle poličce mají své stále místo knížky, ke kterým se stále vracím a tudíž jim nehrozí, že by skončily v krabici na půdě jako většina jejich sestřiček. V dnešní době se dají knížky s aktivitami pro psy koupit v každém knihkupectví, ale tahle je prostě výjimečná a absolutně […]

Tahle knížka patří na poličku oblíbenců. Na téhle poličce mají své stále místo knížky, ke kterým se stále vracím a tudíž jim nehrozí, že by skončily v krabici na půdě jako většina jejich sestřiček.

V dnešní době se dají knížky s aktivitami pro psy koupit v každém knihkupectví, ale tahle je prostě výjimečná a absolutně bez konkurence. V čem je tahle kniha jiná:

1) Originální aktivity – většina knížek obsahuje stále stejné triky a i když se nepovažuji za nějakého borce, dlouho jsem nemohla najít knížku, kde by byla alespoň polovina triků, které ještě neumíme, nebo nevím, jak je cvičit.

2) Aktivity mají smysl a účel – kniha naprosto vyhovuje mému mottu „Rozumně unavený pes je dobrý pes“ Aktivity jsou rozdělené na pachové práce, cviky na rozvoj svalové koordinace, cviky na rozvoj učení a přemýšlení, vytrvalostní sporty, hry pro zlepšování vztahu páníčka a psa. V podstatě každá zde uvedená aktivita má svůj účel a cíl, který je i srozumitelně popsán.

3) Lehký úvod do klikrtréninku – souvisí s bodem č. 2. Knížku, která je psána ve stylu – držte pamlsek psovi před čumákem a voďte ho dokola, dokud neudělá otočku – ihned odkládám. Nejsem odpůrce navádění, ale abych unavila své psy s dobrou fyzičkou, musela bych těch otoček udělat několik desítek a pravděpodobně bych dříve oddělala psí páteř, ale ne psího sportovce. Velice oceňuji nenásilný úvod do tvarování a podrobný popis u každé aktivity, což dělá cvičení srozumitelným i pro naprosté začátečníky.

4) Zdraví psa – dlouho jsem se rozčilovala, že např. někteří agiliťáci vůbec neřeší péči o pohybový aparát svého psa a stejně tak mě rozpálí, když mi někdo předvádí půlroční štěně chodící po zadních. Později jsem zjistila, že problém je v nedostatku informací a spousta lidí ani netuší, že některé triky jsou pro jejich psy vyloženě škodlivé. Tohle se nemůže stát tomu, kdo cvičí podle Kirsten Wolf. Na konci knížky je přehled probíraných aktivit s uvedeným stářím psa, kdy je vhodné s určitým cvikem začít. Je zde také kapitola věnována masážím a zahřívání a protahování psa před a po výkonu. Můžete si udělat test a zjistit, jak fit je váš pes, a pokud by výsledek nebyl úplně nejlepší, můžete svému psovi  naordinovat kondiční tréninky popsané o pár stránek dál.

Knížka Pes – výcvik hrou a sportem určitě udělá dobrou službu každému, kdo chce společný čas se psem trávit smysluplně.

O autorovi:

Mgr. Hana Holubová – www.flekaci.webnode.cz

Absolventka Západočeské Univerzity v Plzni fakulty filozofické a pedagogické. Civilním povoláním učitelka angličtiny a ruštiny. Srdcem i duší pejskař. Ve třetí  třídě dostala svého prvního voříška Míšu a od té doby ji psi neustále provazí. Svůj  volný čas tráví se svou smečkou v přírodě, jako dobrovolník v útulku nebo pořádáním osvětových akcí pro veřejnost včetně vedení kynologického kroužku v DDM Bílina, organizací  seminářů a přednášek v oblasti kynologie, vedení kurzů pro výchovu rodinných psů a jiné.

Je vášnivou čtenářkou a sběratelkou kynologické literatury.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *