Neobvyklí mazlíčci: Také se chcete kamarádit s pavouky?

Víte, že existuje více než sto druhů pavouků? Teď nemáme na mysli ty, které vymetáme koštětem, ale pavouky, chované čím dál častěji v teráriích coby domácí mazlíčci. Mezi nejoblíbenější patří sklípkani. Říká se jim i tarantule, avšak tento název není zcela správný. Mnohé nadšence neodradí od chovu sklípkanů ani fakt, že jsou jedovatí. Nutno však dodat, […]

Víte, že existuje více než sto druhů pavouků? Teď nemáme na mysli ty, které vymetáme koštětem, ale pavouky, chované čím dál častěji v teráriích coby domácí mazlíčci. Mezi nejoblíbenější patří sklípkani. Říká se jim i tarantule, avšak tento název není zcela správný.

Mnohé nadšence neodradí od chovu sklípkanů ani fakt, že jsou jedovatí. Nutno však dodat, že mají různou intenzitu jedu a koušou pouze v sebeobraně. Ti nejjedovatější pocházejí z Afriky a Asie. Podle způsobu života se sklípkani dělí na stromové, zemní a podzemní. Nejmohutnějším ze sklípkanů je sklípkan největší. Jeho tělo dosahuje délky 12 cm a rozpětí nohou má až 30 cm.

Jak to má pavouk s nohama

Sklípkani mají jen dvě části těla – hlavohruď a zadeček. Pavučiny tkají díky snovacím bradavkám, které mají na zadečku. Pokud tápete, kolik párů nohou vlastně pavouk má, vězte, že rovných šest. 

Prvnímu se říká klepítka a právě v nich se soustředí jedové žlázy. V případě druhého páru jde o makadla. Sklípkan si jimi uchytí potravu, využívá je ke žvýkání a u samečků jde rovněž o pomocné pářicí ústrojí. Třetí až šestý pár tvoří osm článků a sklípkan je používá především k pohybu. Poslední dva páry mají také chloupky a pavouk se díky nim lépe pohybuje po hladkém povrchu.

Kolik místa sklípkan potřebuje?

Jelikož i ve volné přírodě žije sklípkan pouze v malé noře, dá se chovat v plastové krabičce. Jak roste, mění se menší krabička za větší. Rozhodujícím faktorem je fakt, aby se sklípkan v krabičce dokázal svléknout. Jakmile vyroste, hodí se více než terárium plastový box. Důležité je zajistit ve všech případech pavoučkovi vyhovující teplotu a vlhkost.

Jak dlouho vám vydrží

Prameny uvádějí, že samičky sklípkana mohou žít až 25 let. Důležitým ukazatelem je údajně dosažení dospělosti. Pak už jim zbývá přibližně pět let. Jsou však jedinci, kteří zvládnout i dvojnásobek. Zkrátka, když budete mít štěstí, pavoučí mazlík vás může provázet životem i třicet let.

Pozor na další nebezpečí

Před pavoučím kousnutím byste měli uchránit především děti a nemocné. Může ohrozit dýchací či svalovou soustavu. Mnohem větší nepříjemnost však často způsobí jemné pavoučí chloupky, které „vystřelují“ ze zadečku zejména američtí pavouci. Chloupky umí podráždit sliznici v nose i kůži a vyvolá svědění, kašlání i dušení.

Potrava pro nohatého parťáka

Čím pavoučka krmit? Živí se převážně hmyzem, ale v divoké přírodě si zvládne ulovit i ještěrku, malého hada nebo hlodavce. Kořist pavouk pořádá v rozloženém stavu poté, co do ní vstříkne trávící enzymy. Zbytky jako kosti a kůži najdete zformované v pravidelných kuličkách na jenom místě boxu či terária.

(vaf)