Neznámá plemena koček: Podle legendy byla turecká Van pasažérkou na arše Noemově

Říká se jí také turecká jezerní nebo též plavající kočka. Na rozdíl od jiných plemen Van totiž miluje vodu a ráda v ní pobývá. Podle legendy to byla právě ona, kterou vzal Noe na palubu své archy. Když přistáli, byla ještě voda všude kolem a ona se musela naučit plavat, aby přežila… Je to sice pouze […]

Říká se jí také turecká jezerní nebo též plavající kočka. Na rozdíl od jiných plemen Van totiž miluje vodu a ráda v ní pobývá. Podle legendy to byla právě ona, kterou vzal Noe na palubu své archy. Když přistáli, byla ještě voda všude kolem a ona se musela naučit plavat, aby přežila…

Přidat na Seznam.cz

Je to sice pouze legenda, v každém případě ale platí, že Van plavat skutečně umí a dělá to ráda. V Turecku je považována za posvátnou a další zdejší legenda praví, že pokud jí dáte pamlsek, splní vám i nejtajnější přání. Když se vám ji podaří sehnat, můžete to vyzkoušet.

Má předky tisíce let staré

Oblast, odkud tato kočka pochází, najdete u stejnojmenného tureckého jezera poblíž hranic s Iránem. Má se za to, že jejím předkem je turecká kočka angorská, která byla vyšlechtěna před mnoha tisíci lety. Na rozdíl od ní je ale mohutnější, má lépe uzpůsobenou srst, která ji chrání před zdejšími velkými výkyvy teplot a také právě tím, že ráda loví ve vodě drobné rybky.

Jaký pán, taková kočka

„Vanka“ je známá tím, že svého pána považuje za rovnocenného partnera a napodobuje jeho chování. Doporučuje se tedy vlídné zacházení, ale také rozumná přísnost.
Svou přízeň k vám bude dávat najevo příjemným mňoukáním (patří mezi „upovídané“ kočky), dočkáte se ale i toho, že vás něžně kousne do ruky, což je pro ni projev té největší lásky.
V mládí je velmi akční a hravá, i v dospělosti si bude vyžadovat vaši pozornost a to, abyste Van dostatečně zabavili. Uvítá i procházky venku na vodítku – díky svému hustému kožíšku bez podsady je otužilá a nevadí jí ani teploty pod nulou.

V Evropě vzácná, u nás výjimečná

Roku 1955 si tohoto neobvyklého plemene povšimly v Turecku dvě anglické turistky a přivezly odtud do Evropy první exempláře k chovu. Organizace FIFE uznala Van jako samostatné plemeno v roce 1960.
Toto plemeno je chováno především v Anglii a Německu, u nás je téměř neznámé. Podle dostupných zdrojů je v Česku zatím pouze jediná oficiální chovná stanice. Pokud si ji chcete pořídit, hledejte spíše na zahraničních serverech. U nás narazíte často na podvodníky, nabízející kočky pouze podobné této kočce a bez průkazu původu. Počítejte s tím, že za tureckou jezerní kočku Van dáte od 8 000 do 20 000 korun.
Autor: Jaroslav Volný

Čtěte také:

Málo známá kočičí plemena: Něvská maškaráda, blondýnka mezi kočkami