Překvapení v předjaří aneb zablešený byt a klíště v kožichu. Ani v zimě nejsou naši psi a kočky v bezpečí

ima už je téměř pryč a nám se s novým rokem začínají postupně zaplňovat i nové diáře, a jestli bychom si něco neměli zapomenout poznamenat, tak je to pravidelná ochrana našich psů a koček před parazity. A to jak před parazity vnitřními, tak i vnějšími. Jakkoli to může znít neuvěřitelně, blechy na naše domácí mazlíčky […]

ima už je téměř pryč a nám se s novým rokem začínají postupně zaplňovat i nové diáře, a jestli bychom si něco neměli zapomenout poznamenat, tak je to pravidelná ochrana našich psů a koček před parazity. A to jak před parazity vnitřními, tak i vnějšími. Jakkoli to může znít neuvěřitelně, blechy na naše domácí mazlíčky číhají neustále a „ zimní spánek“ klíšťat také není stoprocentní.

Blecha

Blecha psí, kočičí, jarní nebo podzimní? Psí i kočičí a především celoroční! Ačkoli se o blechách příliš nemluví, právě ony mohou představovat velké riziko v průběhu celého roku. Podcení-li majitelé třeba nyní prevenci, mohou se právě v jejich domácnosti zabydlet blechy. „Z veterinárního hlediska je také důležitý fakt, že bleší slina je jedním z nejčastějších alergenů psa. Jedno bleší kousnutí může u alergického jedince způsobit až třítýdenní svědění po celém těle a následné dlouhotrvající kožní obtíže. Blecha je navíc mezihostitelem tasemnice psí a zablešení tedy zvyšuje riziko „začervení“ – infekce střevními parazity“ říká MVDr. Václav Bartoš. Ulpí-li blecha na tlamě psa, který zrovna svému majiteli uštědřil přátelské olíznutí, může potenciálně dojít i k přenosu blechy na člověka a následnému nakažení tasemnicí. Blecha je totiž přenositelem jednoho z nejčastějších vnitřních parazitů, kterým je tasemnice. Majitelé proto nesmí podcenit ani pravidelnou ochranu před vnitřními parazity. To znamená odčervovat psa i kočku alespoň jednou za tři měsíce. Preventivní ochrana domácích mazlíčků se totiž rovná zdraví zvířete i člověka.

A jaký je vůbec bleší život? Dospělé blechy zaujímají pouze 5% z celkové bleší populace. Není se tedy čemu divit, že je jednoduše nevidíme, neboť 95% z populace blech tvoří téměř neviditelná vajíčka a kukly.  Dospělé blechy produkují vajíčka, z kterých se vyvíjí larvy a z nich později  kukly. Taková bleší kukla pak může být nevítaným hostem, který u nás doma zůstane na návštěvě více jak 100 dní. Srst našeho psa pak poslouží jako pohodlný pelíšek, z kterého blechy průběžně odpadávají do jeho okolí.

Menší v tomto případě neznamená roztomilý, ani méně nebezpečný. Sotva se blecha narodí, už má žízeň, ihned začíná sát krev zvířete a už druhý den začíná klást vajíčka. Každý den jich potom naklade 30 – 50, nejkratší vývojový cyklus např. blechy kočičí potom může zabrat pouhých 11 dní (blecha psí – 18 dní). Blecha potom může žít několik měsíců až tři roky. Pravidelná prevence je lepší než bleší trápení.

Ani „zimní spánek“ klíšťat není stoprpocentní

Nejen blechy však mohou naše psy a kočky v zimním období trápit. Nezvykle teplá zima může k aktivitě motivovat i klíšťata. Pan Ing. Tomáš Vráblík z Českého hydrometeorologického ústavu říká:  „Aktivita klíšťat v zimních měsících je sice minimální a při mrazivých teplotách nebo sněhové pokrývce nulová, letošní zima však jako celek patří k těm teplejším, s menším množstvím sněhu ( s výjimkou horských poloh). Přestože tento teplý ráz zimy byl několikrát přerušen nízkými teplotami nebo několik dnů ležící sněhovou pokrývkou, nelze nyní vyloučit možnost výskytu klíšťat v přírodě, zejména v nižších polohách, ve kterých neleží sníh a s největší pravděpodobností v nejbližším období ani nebude.“ Proto by majitelé psů a koček neměli opomíjet jejich ochranu před klíšťaty ani v tomto období.

„Klíšťata jsou v posledních letech aktivní celoročně s výjimkou krátkého období tuhé zimy. Mezi nejzávažnější onemocnění přenášená klíšťaty patří virová klíšťová encefalitida, borelióza a anaplazmóza, jejichž výskyt se každoročně zvyšuje. Psi a kočky mohou onemocnět stejně jako člověk, ale slouží také jako nositelé infekce“ dodává Prof. MVDr. Vlasta Svobodová, CSc z Fakulty veterinárního lékařství, Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Jak domácí mazlíčky chránit?

Jakkoli jsou rizika velká, pokud majitel ví, jak zvíře chránit a chrání jej, nemusí ho nadměrně zneklidňovat. Majitel může zvolit např. mezi spot-ony či antiparazitárními obojky. Mezi spot-on přípravky už dnes dokonce figuruje i takový, který disponuje repelentním účinkem (tj. parazity odpudí a zahubí dříve, než se stihnout zakousnout a přenést nebezpečné nemoci) a ochrání psy proti nejširšímu spektru vnějších parazitů. Účinné látky bezpečně ochrání před zmiňovanými blechami a klíšťaty, ale také komáry, bodavými mouchami a všenkami. Majitelé však nesmí zapomenout pečlivě zkontrolovat pro jaký druh zvířete je spot-on určený. Antiparazitární pipety potom majitel aplikuje každý měsíc přímo na kůži psa. Těm malým postačí tzv. kapka za krk, u psů větších je třeba aplikovat na čtyři místa v hřbetní linii.

Další chytrou formou ochrany jsou potom antiparazitární obojky. Některé z nich jsou vyvinuté jak pro psy, tak pro kočky a umí jim poskytnout ochranu až 8 měsíců. Po tuto dobu jsou zvířata chráněna před blechami i klíšťaty.

Velkou přidanou hodnotou některých přípravků je jejich repelentní účinek s tzv. efektem rozpálené plotny. Díky repelentnímu účinku obojek či pipeta odpudí např. klíšťata ještě před tím, než se stihnou do kůže zvířete přisát. Parazit tedy nemá šanci na zvíře přenést onemocnění a následně uhyne. A jak k tomuto účinku dochází? Účinné látky jednoduše způsobí, že se parazit po kůži zvířete pohybuje jako po rozpálené plotně. Látky poté ochromí jeho nervový systém a parazit ze psa či kočky odpadá dříve, než by se stihl přisát. Následně tento parazit uhyne.

Má-li být ale zvíře chráněno co nejlépe, podmínkou je pravidelnost. Právě pravidelná prevence je totiž nezbytností, která pomůže udržet dobrý zdravotní stav zvířat. MVDr. Václav Bartoš varuje: „Jarní invaze blech plyne právě ze zimního podcenění ochrany“.  Nedovolte žádným nepříjemným návštěvníkům, aby v tomto roce kazili Vaši pohodu a soužití s domácími mazlíčky.

Další informace najdete na: www.zdravymazlicek.cz a www.casnaodcerveni.cz

Autor článku i obrázků: Bayer

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *