Bengálská kočka

Máte divokou krev a hledáte k sobě toho pravého parťáka? Jste milovníkem koček? Tak je tento článek pro vás. Seznamte se s domácím tygrem, kočkou bengálskou.Jedná se o tzv. hybridní kočky. Vznikají spojením volně žijících koček s domestikovanými plemeny. Mezi ně patří právě bengálská kočka. Pochází křížením černé krotké kočky s asijskou divokou leopardí kočkou. […]

Kočka Bengálská

Máte divokou krev a hledáte k sobě toho pravého parťáka? Jste milovníkem koček? Tak je tento článek pro vás. Seznamte se s domácím tygrem, kočkou bengálskou.
Jedná se o tzv. hybridní kočky. Vznikají spojením volně žijících koček s domestikovanými plemeny. Mezi ně patří právě bengálská kočka. Pochází křížením černé krotké kočky s asijskou divokou leopardí kočkou. V minulosti jsou zaznamenány pokusy o křížení v několika publikacích, která popisují různé způsoby provedení křížení, až k samotnému úspěšnému dosažení vzhledu kočky bengálské.

Vzhled

Bengálská kočka

Bengálské kočky jako hybridní kočky jsou často větší než klasické domácí kočky. V průměru váží kolem 7kg a měří na výšku až 70 cm. Mají pružné, atletické tělo s menší hlavou, než by k tělu mohla být. Oči kočky bengálské jsou malé, mandlovitého tvaru, často zelené nebo modré. Tvaru hlavy dominují vysoké lícní kosti a malé uši.
Srst kočky bengálské je krátká, lesklá se známou mramorovou texturou. Nejzákladnějšími barvami je zlatá, oranžová, tmavě žlutá, písková, vyskytuje se i se třpytem. Uznává se i textura tečkovaná.

Chování, povaha

Vzhledem k předkům bengálské kočky se jedná o kočky aktivní, hravé a temperamentní. Jsou považovány za kočky krotké, nicméně potřebují pevnou ruku. Tyto kočky jsou zvědavé, chytré, je potřeba je zaměstnat, pokud se bengálská kočka nenudí je poslušná a věrná. Časem zjistíte, že oproti jiným kočkám vyžadují více pozornosti. Milují hračky, šplhání, vodu a různé prolejzačky. Ideálně je dopřát kočce bezpečný výběh na zahradě popřípadě na zabezpečeném balkoně.

Vhodné je i soužití s jinými kočkami, i když ne všem kočkám bude vyhovovat jejich aktivní povaha. Se psími kamarády vycházejí, ale některým psům mohou způsobovat svým živějším způsobem života jisté potíže, ne každý pes jim bude totiž stačit.

Domácí tygřík – Kočka bengálská

Chov a výběr kočky

Vzhledem k povaze temperamentní kočky s divokým původem, je velmi vhodné zvolit kočku z kvalitního chovu. Profesionální chovatel, začne s výchovou kotěte co nejdříve a při prodeji kočky vám vysvětlí jak s dominantní kočkou pracovat. Odkáže vás na odborné publikace, ve kterých se například dozvíte o inteligenčních hrách, které bengálská kočka miluje.

Zdraví a strava

Ačkoliv se jedná o zdravé plemeno, nejčastějšími nemocemi je ztráta zraku, která postihuje kočky do 1.roku života.
Vyvarovat se tomu můžete zdravou a vyváženou stravou, kterou zajistíte dvěma způsoby. první je syrová strava. O této stravě si předem přečtěte odborné publikace. A nebo kvalitní krmivo v plechovce, které zajistí kočce dlouhý a zdravý život. O vhodné značce krmiva se poraďte s chovatelem.

Kvalitní chovatelská stanice, vám k prodeji nabídne řádně očkovanou, odčervenou a veterinářem prohlédlou kočku. Dále vám profesionální chovatel doporučí správné krmivo, který zajistí vaší kočce zdravý a dlouhý život. Nedivte se, že se při prodeji zeptá na podmínky, do kterých kočka putuje. Jedná se o velmi temperamentní plemeno, které si zaslouží milý a útulný domov.
Vám i vašemu bengálskému tygříkovi, přeji hodně zábavy a spokojených let.

Zdroj Foto: Fotobanka