Blecha – nezvaný host v kožichu našich mazlíčků

Spousta majitelů psů se s tímto nepříjemným živočichem jistě setkala. Ti zbylí mohou hovořit o štěstí. U koček je problém blech pouze, pokud se pohybují venku – kočky, držené doma, nemají jak k blechám přijít (jedině od zablešené psí návštěvy). Lidé, kteří u svého psa objeví blechu, si často nejprve kladou otázku, jak to s […]

Spousta majitelů psů se s tímto nepříjemným živočichem jistě setkala. Ti zbylí mohou hovořit o štěstí. U koček je problém blech pouze, pokud se pohybují venku – kočky, držené doma, nemají jak k blechám přijít (jedině od zablešené psí návštěvy). Lidé, kteří u svého psa objeví blechu, si často nejprve kladou otázku, jak to s těmi blechami vlastně je. Jsou to blechy psí, které na člověka nejdou? Nebo je to nesmysl a je třeba mít se na pozoru? A proč vlastně? Vždyť takové malé kousnutí snese každý. Na tyto otázky se pokusím ve stručnosti nalézt odpověď.

V první řadě se tedy podíváme na blechu všeobecně a její dělení. Blecha je druh hmyzu, který se živí výhradně krví ptáků nebo teplokrevných savců. Základní dělení blech probíhá podle toho, kde po většinu života pobývají. Zde entomologové rozlišují dva druhy blech – blechy, které žijí na těle svého hostitele a opouští jej prakticky až po jeho smrti, a pak známe blechy, které žijí v pelechu a krev živočichovi sají jen příležitostně, většinou tedy když spí.

Další, už odbornější, dělení probíhá dle druhu hostitele, na kterém blecha nejčastěji pobývá. Zde se právě dostáváme k oné bleše psí, která opravdu existuje. Dalšími, u nás hojně rozšířenými, jsou například ještě blecha kočičí a blecha slepičí. Blecha lidská se už u nás nevyskytuje. To ovšem neznamená, že by člověk měl od tohoto nemilého živočicha navždy pokoj. Právě naopak, názvosloví je konkrétně u blechy značně zavádějící. Ačkoliv totiž určité typy blech preferují jisté živocčichy, nedělá jim žádný problém svého hostitele vyměnit za naprosto jiný druh. Třeba i za člověka.

Blecha je odolný živočich, nevybírá si hostitele

Blecha sama o sobě je dost odolný živočich a má relativně nízké nároky na kvalitu života. Pokud není v dosahu žádná vhodná oběť k sání krve, spokojí se s hladem a vydrží tak zhruba rok. Smrt hostitele ji také nezastaví, naopak, blecha je schopná hodovat po nějaký čas i na mrtvole. Blechám totiž na kvalitě krve nijak nezáleží, proto vegetují i na nemocných jedincích.

A zde už se dostáváme k jádru problému s blechami. Ono totiž nejde jen o nepříjemné svědění v místě kousnutí ( a blecha nekouše jen jednou, navíc nebývá osamocená), ale zejména o nebezpečí přenosu dost závažných chorob. Dnes se všeobecně má zato (najdou se ale i vědci, kteří s tím nesouhlasí), že epidemie moru ve středověku zavinily právě blechy, které nákazu přenesly ve svých slinách z krys na lidi.

Přenašeč nebezpečných nemocí

Mor ovšem není jedinou chorobou, kterou nás a naše mazlíčky blechy ohrožují. Dost známým problémem je přenos bakterie bacillus anthracis. Jedná se o bakterii, která je pro člověka patogenní (stejně tak pro býložravce), což znamená, že vyvolává konkrétní onemocnění. Anthraxové onemcnění je vysoce infekční a mortalita je vysoká, naštěstí je proti němu účinné očkování a dnes se týká zejména zemí třetího světa.

Další zdravotní komplikace může přinést zablešení. U lidí se to stává opravdu velmi výjimečně, ale u psů či venkovských koček to zas takovou raritou není. Dochází k němu tehdy, když nezačneme problém s nezvanými hosty v kožichu našeho mazlíčka řešit včas. Přemnožené blechy totiž organismus zvířete (člověka) svými kousnutími nadměrně zatěžují. Jedna blecha navíc vypije až 15x více krve, než je její velikost. Při každém kousnutí vypouští do krve hostitele nejen své sliny (které tedy mohou obsahovat nebezpečné patogeny), ale také další speciální látky, zvané hapteny. Jedná se o antigeny, které mohou dráždit imunitní systém. Ovšem během zablešení se tělo hostitele nestíhá bránit a látky tak pronikají do organismu. V těle pak způsobují zdravotní komplikace. U psů se často následky zablešení a přenosu antigenů do organismu projevují měsíce až rok po zablešení.

Jak na blechy? Poraďte se s veterinářem

Jak sami vidíte, blecha není jen nepříjemným nezvaným návštěvníkem, ale také potencionálním zdrojem nebezpečných nákaz. Dnes již na trhu naleznete spoustu připravků proti hmyzu, jen je třeba vybrat ten, který sedne vám i vašemu psovi (kočce). Rozhodně není na škodu probrat tohle téma s Vaším veterinárním lékařem, který Vám jistě poradí, co je zrovna pro Vašeho miláčka nejvhodnější. Rozhodně blechy nepodceňujte, nevyplatí se to v žádném ohledu.

Autor: David Navara

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *