Jak vychovat kočku: Je to vůbec možné?

Mohl bych na úvod říct, že kočka se nedá vychovat a byl by to nejkratší článek, který jsem napsal. A ve své podstatě bych v drtivé většině měl pravdu. Ale nebojte, ona se nedá sice vycvičit, ale můžete při trošce trpělivosti s kočkou uzavřít takovou tichou dohodu o určitých věcech. A nebo se jen smiřte […]

Mohl bych na úvod říct, že kočka se nedá vychovat a byl by to nejkratší článek, který jsem napsal. A ve své podstatě bych v drtivé většině měl pravdu. Ale nebojte, ona se nedá sice vycvičit, ale můžete při trošce trpělivosti s kočkou uzavřít takovou tichou dohodu o určitých věcech. A nebo se jen smiřte s tím, že si vás kočka vychová podle svého. Ale nebojte, něco ji naučit přece jen jde!

Naučte kočku slyšet na jméno

Opakujte do omrzení při činnostech co má kočka ráda jako je hlazení nebo podávání potravy její jméno znova a znova. Velmi brzo si je zapamatuje a bude na něj reagovat, porotže ho spojíte s něčím pro ní příjemným.

Škrábání

Určitě nechcete, aby vaše kočka použivala váš nábytek či tapety nebo i zdi na broušení svých drápků. Pokaždé když jí u toho přistihnete, odneste ji okamžitě s příkazem NE! k jejímu škrabadlu a veďte její tlapky po škrabadle sem a tam. Případně použijte své prsty na její škrabadlo a zaškrbte. Zvuk, který tím vyloudíte, vzbudí v kočce zvědavost a většinou to zkusí také. Bude však záležet na vaší trpělivosti a vytrvalosti, aby se kočka nakonec podvolila vašemu pravidlu.

Spaní v posteli

Pokud máte něco zásadního proti tomu, aby s vámi kočka spala v posteli, tak vám asi pomůže pouze zavřít dveře. Pozor při cestě na záchod v noci, umí hbitě proklouznout.

Žebrání

Tady je potřeba říct, že ne každá kočka žebrá, když lidé jedí, ale pokud tento velmi nepříjemný zvyk má, těžko ji ho odnaučíte. Jedinou věcí, kterou můžete udělat, tak ji dejte do misky její porci v době vašeho jídla, abyste se vyhnuli poškrábaným nohám. Všem členům rodiny zakažte hned od počátku aby kočku krmili na jídelním stole nebo v době vašeho jídla.

Kradení

Pokud má vaše kočka zálibu v kradení jídla, které je dostupné, tak jediná rada je: zamezte tomu, aby bylo někde položeno dostupné jídlo.

Návyk na vodítko a kšíry

Už od 3 měsíců učte kočku na pocit kšírů či postrojů nebo jen obojek. Postupně přidejme vodítko a zpočátku nechme na kočce ať vás vede kam chce a má pocit bezpečí.

Autor: -frat-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *