Jak vychovat kočku: Čistotě ji učit nemusíme, stačí se postarat o záchodek

Kočka je od přírody čistotná a svou potřebu vykonává na klidném místě a co po sobě zanechala, chce pokud možno beze stopy zahrabat. V noci vás tedy mohou probudit zvuky chrastění podestýlky v kočičím záchodu.  Z toho vychází, že kočičí záchod umístěte tak aby to bylo příjemné kočce i vám. Tím, že kočka je většinou […]

Kočka je od přírody čistotná a svou potřebu vykonává na klidném místě a co po sobě zanechala, chce pokud možno beze stopy zahrabat. V noci vás tedy mohou probudit zvuky chrastění podestýlky v kočičím záchodu. 

Z toho vychází, že kočičí záchod umístěte tak aby to bylo příjemné kočce i vám. Tím, že kočka je většinou čistotná, vychází vstříc hlavně nám při společném soužití a my na oplátku umístíme její toaletu tam, kde může mít klid.

Kde umístit:

  • wc
  • koupelna
  • jakékoliv klidné a zakryté místo (u celozakrytovaných záchodů to není vůbec problém a umístíte tent záchod například do rohu místnosti)

Jak udržovat čistotu

Nasypte podestýlku do výšky 3 – 4 cm po celém ploše kočičího záchodu. Trus a vlhkou náplň denně vybírejte lopatičkou na to určenou a zároveň doplňte podestýlku. Jednou za nejméně čtrnáct dní celou podestýlku vysypejte do sáčku a odneste z odpadky ven. Kočičí toaletu vymyjeme horkou vodou a vyčistíme, necháme řádně oschnout a dáme novou podestýlku.

Tip: Nepoužívejte žádné chemické přípravky, protože kočky to odradí a vyberou si jiné místo pro vykonání potřeby.

Když kočka nechodí na místo

Pokud kočka po sobě neustále zanechává stopu mimo svůj záchod, tak příčinou může být:

  • porucha chování a s tím se nedá bohužel moc dělat
  • problém s umístěním záchodu, zkuste je přemístit na vhodnější místo
  • problém je v podestýlce – změňte výrobce
  • kočka má milostné touhy – pomůže kastrace
  • kočka je zmatena – zvlášť při donešení nových domácích přírůstků (dítě, nové kotě, štěně) si kočka snaží svým pachem obhájit své teritorium. Posilte její sebevědomí dostatečnou nákloností.

Znečištěná místa očistěte (voda s octem) a zamezte přístupu na takové místo (např. fólií).

Tip: nakapejte meduňkový nebo citronový olej na místa kde nechcete aby kočka své potřeby realizovala – tento odér většina koček nenávidí.

Kastrace?

Tento zásah bude nezbytně nutný zvláště u kocourů, pokud mají nutkání neustále značkovat své teritorium, ale ani kočky nejsou výjimkou. Jak jsme již psali, kočka chovaná převážně v bytě má období říje častěji než divoká kočka a potřebuje trousit své „smsky“ možným nápadníkům. Nehledě na to, že kočka v říji vydává naříkavý zvuk, který bude rušit nejen vás, ale i vaše sousedy.

Autor: -frat-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *