Vyhlaste válku klíšťatům!

V našich podmínkách se klíšťata v přírodě vyskytují od jara do podzimu. Pro chovatele psů a volně se pohybujících koček představují problém hned z několika důvodů. Jedná se o možné zdravotní komplikace, které mohou v důsledku napadení klíštětem nastat. Klíšťata se řadí mezi roztoče a jsou u nás natolik rozšířená, že se s nimi setkává […]

V našich podmínkách se klíšťata v přírodě vyskytují od jara do podzimu. Pro chovatele psů a volně se pohybujících koček představují problém hned z několika důvodů. Jedná se o možné zdravotní komplikace, které mohou v důsledku napadení klíštětem nastat.

Klíšťata se řadí mezi roztoče a jsou u nás natolik rozšířená, že se s nimi setkává každý pejskař. Bohužel, právě psi (či kočky), jsou díky svému vzrůstu ideální. Ale nejsou jedinými hostiteli, klíšťata napadají i hospodářská či divoká zvířata. To se ale nás, chovatelů čtyřnohých mazlíčků, netýká.

Ačkoliv je tedy napadení klíštětem u psů vcelku běžná věc, často se majitelé neumí rozhodnout, co dělat. Řešení není nijak složité. Klíště zakápneme alkoholem nebo jinou desinfekcí, chytneme opatrně pinzetou nebo speciálními kleštičkami a jemně vytáhneme. Následně místo důkladně potřeme dezinfekčním prostředkem. Celou proceduru provádíme pro jistotu v ochranných rukavicích

Asi každý ví, že není dobré, když klíštěti utrhneme pouze tělo. To je u psů problém, stejně jako u lidí. V takovém případě s rozhodně vyplatí navštívit veterinárního lékaře, aby hlavičku parazita odborně odstranil. Veterináře navštivte i v případě, že jste klíště sice vytáhli, ale rozmáčkli. Do ranky se mohla zanést infekce.

Největší nebezpečí klíšťat spočívá v chorobách, které tito malí tvorečkové přenáší. Zvlášť nebezpečná jsou lymská borelióza, babezióza, hepatozoonóza a jiné. Nebezpečí nehrozí pouze chovaným zvířatům, ale i majitelům samotným. Proto není radno problém klíšťat podceňovat.

Základem je kontrola zvířete pokaždé, kdy jsme s ním trávili čas v místech s možným výskytem klíšťat. Což je u nás téměř všude. Psa kontrolujeme zrakem během důkladného pročesávání a nalezené klíšťata se pokusíme odstranit. Pokud si netroufáme, vyhledáme pomoc odborníka. Rozhodně nenecháváme klíšťata přisátá a neignorujeme, to se opravdu nemusí vyplatit.

Občas se může stát, že se vrátíte z procházky a při kontrole zvířete zjistíte, že je doslova obsypáno klíšťaty. Nepanikařte, nejedná se o žádnou katastrofu. Zřejmě pejsek (kočka) proběhl místem, kde zrovna spousta mladých dospělců v poslední fázi vývoje hledala svého hostitele. S chladnou hlavou zvíře důkladně zbavte všech klíšťat.

Někteří čtyřnozí kamarádi mohou být na napadení klíštětem zvlášť citliví. Může se to projevit zvýšenou mírou svědivosti v místech kousnutí, nebo větší početností a frekvencí napadení, než je běžné. Zřídka se může objevit i takzvaná klíšťová paralýza, zejména když je zvíře větším počtem klíšťat. Klíšťata mají ve slinách toxiny a jejich zvýšená koncentrace může negativně působit na motorické nervy. Pokud parazity z napadeného zvířete odstraníme, ve většině případů paralýza sama do 48 hodin odezní. Pokud ne, samozřejmě se ihned obraťte na veterináře.

Choroby, které klíšťata přenášejí, jsou stejně nebezpečné pro zvířata, jako pro jejich majitele. To je třeba mít vždy na paměti. Proto kdykoliv u sebe či u svého mazlíčka objevíte tohoto nemilého členovce, neberte to na lehkou váhu. Prevence v podobě jakékoliv formy repelentu se vždy vyplatí. Věří, že i v tomto vám rád poradí váš veterinář.

Statistiky výskytu infikovaných klíšťat, přehledně rozdělených podle nejzávažnějších přenosných chorob, poskytuje Státní zdravotnický ústav. Pokud vás to zajímá, kompletní klíšťovou problematiku v ČR si můžete prostudovat na stránkách ústavu www.szu.cz .

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *