Speciál: Dogdancing – chyby nejen při otočkách

Tento speciální díl je věnován chybám pro prvních pět cviků zde uvedených. Ne každý si totiž uvědomuje chyby, které se psem dělá. Tak proto je tento speciál, aby vaše triky byly dokonalé. Obíhání okolo předmětu – Důležitým kritériem tohoto cviku je plynulost. Pokud pes jednou předmět oběhne, chvíli kouká na vás a pak se rozmyslí […]

Tento speciální díl je věnován chybám pro prvních pět cviků zde uvedených. Ne každý si totiž uvědomuje chyby, které se psem dělá. Tak proto je tento speciál, aby vaše triky byly dokonalé.

Obíhání okolo předmětuDůležitým kritériem tohoto cviku je plynulost. Pokud pes jednou předmět oběhne, chvíli kouká na vás a pak se rozmyslí k dalšímu obíhání, nevypadá zastavení zrovna moc hezky. Toto jsem měla s Connie, která čekala pamlsek. Řešení je vcelku jednoduché – musíte pouze dobře načasovat odměnu. Pejska odměňujeme dříve než se stihne zastavit a postupně jeho dráhu prodlužuje. Používáme také můj „starý“ trik – házíme pamlsek ve směru pokračování. Další věc, která mě u Connie trápila, byla „štěkací neřest“.Vždy začne štěkat u cviků, které ji hodně baví. I toto se řeší jen načasováním odměny – odměníme dříve, než začne štěkat nebo pouze pokusy, které byly bez zaštěkání a ostatní ignorujeme.

Sundávání rukavice, ponožky – Přestože je tento psí kus velice jednoduchý, má jedno veliké úskalí – v bodě, kdy má pes přetáhnout ponožku přes patu. Když se pes rád přetahuje, překoná to rychleji. Jestliže má ale se samovolným větším zatáhnutím problém, musíte při tréninku postupovat velice pomalu a nejprve používat ponožky s volnou gumou. Hravým psům může dělat problém i sundaná rukavice/ponožka ležící na zemi. Jakoukoliv psovu manipulaci s ní ignorujeme.

Obíhání – Trik, u kterého se objevilo jen už výše zmíněné štěkání. Hlavní zásadou zůstává pokládání pamlsků velice těsně k nohám. Ze začátku se vám může zdát postup marný a bez výsledků. Není tomu tak. Dvě až klidně tři lekce se vám bude zdát, že pejsek pořád neví, co po něm chcete. Avšak pak náhle zničehonic vás pejsek radostně oběhne a bude trvat již jen chvíli než prvek bude umět na 100% i s povelem.

Výskok na záda – Naučení perfektního výskoku na záda se změnami pozic a vaším pohybem je běh na dlouhou trať, jak už bylo napsáno v návodu. Problémů se v průběhu učení může vyskytnout hned několik. První důležitý zahrnuje přelétávání zad, když začne pes samostatně naskakovat. Odhad a následnou stabilitu si psí faktor časem získá sám, ale nesmíme mu během „padacích“ lekcí tento cvik zprotivit např. nedostatkem odměn. Když uvidíte, že pes padá více než jindy, snižte se co nejvíce k zemi, dejte pod sebe krabici a trochu ji vysuňte do strany, ze které pes naskakuje. Dávání pouze předních tlap na záda po odstranění krabice představuje druhý problém. Jako řešení bych nabídla vrátit se o krok zpět (dát vedle sebe krabici) a hodně se snížit, pokud pes už delší dobu tápe. Cestou „nahoru“ odměňovat za jednotlivé tlapky a při všech čtyřech nabídnout psovi velké množství oblíbených pamlsků.

Otočky – Trik, který se pes rychle naučí, ale je náchylný k spoustě chyb. První – velký posun z místa do stran při točení („odlétávání“). K nápravě postačí středně velký kobereček (u mě dětská trampolína). Psa necháme dělat otočky na vybrané označené ploše (koberečku) a odměníme pouze pokusy, kdy na ní zůstane. Druhá – vyskakování a štěkání při otočkách. Tyto psí nešvary jednoduše ignorujeme a neodměňujeme. Třetí – nedotáčení. Mnoho psů udělá z otočky jen ¾. Když váš pes začíná s pozice přímo proti vám a otočku dodělá tak, že zadek bude mít šikmo, udělejte krok zpět (aby se pes dorovnal) nebo před odměnou ještě psa naveďte ten malý kousek. Čtvrtá – nesprávné rozlišování stran. Jako člověk jsou i psi „praváci a leváci“. Některému půjde lépe otočka po směru hodinových ručiček a některému proti směru. Když u svého psa narazíte na „horší“ směr, může se vám stát, že při více otočkách za sebou v jednom směru bude pes chybovat a směry střídat. Důvody jsou hned dva. Pes otočku nedotáčí, tudíž vyrazit ve stejném směru je pro něj mnohem těžší než ve druhém, a nerozumí zcela správně povelu. Řešení je velice snadné. Stačí počkat 2 vteřiny než se pes sám dorovná a uklidní před vyslovením dalšího povelu.

Autor a foto/video: Daniela Lešáková

O autorce: Daniela Lešáková

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility (Connie i Vinnie jsou v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.


Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *