Cestovní pojištění pro vás i vašeho mazlíčka aneb Na co myslet před cestou do zahraničí?

Léto už o sobě dává poměrně hlasitě vědět, spolu s ním nastane čas dovolených. V posledních týdnech nám cestování bylo zapovězeno, o to víc se mnozí z nás těší, že konečně vyrazí na nějaké pěkné místo. Víte, že byste se neměli vydávat na cestu bez cestovního pojištění? Jak si ho sjednat a co dělat, když s sebou berete i […]

Léto už o sobě dává poměrně hlasitě vědět, spolu s ním nastane čas dovolených. V posledních týdnech nám cestování bylo zapovězeno, o to víc se mnozí z nás těší, že konečně vyrazí na nějaké pěkné místo. Víte, že byste se neměli vydávat na cestu bez cestovního pojištění? Jak si ho sjednat a co dělat, když s sebou berete i zvířecího kamaráda?

Každý, kdo má nějakého chlupatého kamaráda před dovolenou řeší, co s ním? Mnozí z nás si nedovedou představit, že by ho nechali doma a svěřili někomu jeho hlídání, cestují pak společně. V takovou chvíli je pak třeba vyřešit nejen to, kde se ubytujete, aby tam s vámi mohl pobývat, ale také další nezbytnosti jako třeba cestovní pojištění.

Proč si sjednat cestovní pojištění?

Každý, kdo vyráží na cesty by o něm měl vážně uvažovat. I banální nehoda vás v zahraničí může zruinovat, protože jen transport do nemocnice vás bez pojištění vyjde dost draze. O pobytu v nemocnici, nákladech na ošetření a případný transport do vlasti nemluvě.

Co může cestovní pojištění obsahovat?

  • Pojištění léčebných výloh je vždy součástí pojištění a hradí se z něj veškeré náklady na ošetření, hospitalizaci, transport do nemocnice a v některých případech i transport zpět do vlasti.
  • Asistenční služby, které jsou také součástí pojištění, využijete vždy, kdy se vám něco stane. Kromě toho, že se vám dostane pomoci ve vaší rodné řeči a nemusíte se stresovat tím, že se nedorozumíte, vám pomohou i s řešením pojistné události.
  • K zahození není ani pojištění odpovědnosti pro případ, že někomu třetímu způsobíte škodu na zdraví nebo majetku.
  • Dalším pojištěním, které dost možná oceníte, je úrazové pojištění, které zahrnuje pojistné plnění pro případ trvalých následků úrazu, smrti v důsledku úrazu a odškodné.
  • Mezi další připojištění patří pojištění zavazadel, pojištění zpoždění zavazadel, pojištění zpoždění letu a pojištění storna zájezdu při nečekaných událostech.

Náš tip: Pohlídejte si také výluky z pojištění, tedy situace, na které se pojištění nevztahuje. Nepodceňujte ani nastavení pojistných limitů tak, abyste v případě pojistné události byli dostatečně chránění.

Víte, že cestovní pojištění si můžete sjednat online, třeba na mobilu cestou na letiště? Vzniká pak zaplacením. Ale pozor, platba musí být provedena před započetím vaší cesty.

A co s těmi zvířecími turisty?

Na trhu nenajdete žádné speciální pojištění pro zvířata, svého domácího mazlíčka si můžete připojistit v rámci svého cestovního pojištění. Připojištění zvířat je označováno jako pojištění nákladů na veterinární služby, někdy jako pojištění veterinární léčby. Na co si dát dobrý pozor?

  • Na jaká zvířata se pojištění vztahuje a jaký může být jejich věk?
  • Co pojištění pokryje? Jde jen o veterinární léčbu, nebo i odpovědnost za škodu způsobenou vaším zvířetem?
  • Projděte si i výluky pojištění.

Víte, že než se s pejskem nebo kočičkou vydáte do zahraničí, musíte mít pas zvířete s identifikačním číslem, osvědčení o jeho zdravotním stavu před cestou a zvíře musí mít tetování nebo mikročip a platné očkování proti vzteklině.