Jak pečovat o dřevěnou podlahu, pokud máte doma psy?

Možná jste si kupovali štěně s přesvědčením, že pes bude hlídat zahradu, boudu bude mít u plotu a v domě bude smět nejdál do koupelny. Komu tohle předsevzetí vydrželo i poté, co si psí mimino přinesl domů, před tím klobouk dolů. My ostatní ale máme psa denně v obýváku a přinejmenším ve štěněcím věku řešíme, […]

Možná jste si kupovali štěně s přesvědčením, že pes bude hlídat zahradu, boudu bude mít u plotu a v domě bude smět nejdál do koupelny. Komu tohle předsevzetí vydrželo i poté, co si psí mimino přinesl domů, před tím klobouk dolů. My ostatní ale máme psa denně v obýváku a přinejmenším ve štěněcím věku řešíme, jak před jeho zoubky a drápky ochránit domácnost.

 

Co je nejlepší mít na podlaze, když s námi bydlí pes? 

Že je nesmysl mít v domácnosti se štěnětem koberec, zjistí každý hned po první loužičce. Malé nehody jsou časté a koberec je těžké udržet v perfektním stavu, kromě toho je také mnohdy zábavným cvičištěm hrabání, takže z koberců se stane po pár týdnech zapáchající cupanina.

Co se týče dlažby, je sice omyvatelná a tím pádem hygienická, ale je studená. Pokud zrovna nejsou letní vedra, může psík na dlažbě prochladnout a onemocnět. Další nevýhodou dlažby je, že klouže.

Laminátové podlahy jsou také kluzké, což štěně zjistí hned, jak se poprvé rozeběhne. Instagram je plný legračních videí, ve kterých domácí mazlíček nevybere zatáčku, ale není vám jich spíš líto? V neposlední řadě musíme brát v úvahu i možnost úrazu, a tomu bychom měli bránit. Takže laminát raději také ne.

Nejlepší povrch pro štěněcí hrátky je dřevo. Jaké má výhody?

  • Je přirozeně teplé, příjemné v každém ročním období. 
  • Je to přírodní povrch pohodlný jak pro lidská chodidla, tak pro psí tlapky.
  • Neklouže tak jako laminát.
  • Snadno se udržuje
  • Budete v přímém kontaktu s přírodním materiálem jak vy, tak pejsek.

Lakovaná, olejovaná, kartáčovaná, každopádně ale dřevěná

Vyberte si jakýkoli typ povrchové úpravy. U moderních třívrstvých dřevěných podlah se nabízí povrch ošetřený speciálním olejem, nebo klasický matný, lesklý nebo polomatný lak. Renomovaní výrobci, kteří poskytují na podlahy dlouhé záruky samozřejmě dbají na kvalitu a spolehlivou tvrdost povrchové úpravy. Kvalitní podlaha nemá spáry, do kterých by zatékaly nečistoty a snadno se uklízí. Neměla by se poškrábat pouhou chůzí nebo běháním psa po podlaze, je ale jasné, že intenzivní hrabání, při němž si pes dává záležet, aby zaryl drápky do povrchu, zanechá na podlaze stopy.

 

3 zlatá doporučení

  • Udržujte psovi zastřižené drápky, nenechte je příliš přerůstat. 
  • Netolerujte psovi žádné pokusy o hrabání na podlaze. Pejsci mají někdy roztomilé tendence schovat si před vámi hračku nebo kost někam do rohu a i když jsou jejich snahy legrační, zatrhněte jim to důrazně a hned, podlaha tím trpí.
  • Loužičky a nečistoty odstraňujte ihned, nenechte podlahu mokrou. Dřevěné podlahy se lehce udržují, stačí je jen vytírat vlhkým mopem, ale dlouhodobé působení vlhkosti jim nedělá dobře.

Tip na závěr

V současnosti jsou moderní tzv. kartáčované podlahy, které mají povrch uměle odřený. Patina, která je takto vytvořena působí velmi přirozeně, i zcela nové interiéry pak vypadají tradičně a zabydleně. Pro pejskaře mají kartáčované podlahy tu výhodu, že na nich nejsou škrábance nápadné, protože povrch je mírně poškrábaný záměrně. Z celé podlahy jsou umělým postaršením odstraněny měkké letokruhy a těm tvrdým psí drápy nemají sílu ublížit. Co odolalo ocelovým kartáčům, odolá i psím drápkům. Váš společný domov bude útulný, čistý a pěkný dlouhé roky!