Víte, jak ochránit auto před oděrkami při převozu psů?

Máte doma čtyřnohého mazlíčka, kterého s sebou berete na výlety, a to i takové, kam se přepravujete autem? Potřebujete sem tam autem dovézt pejska na veterinu, odvézt ho na hlídání apod.? Pak vás jistě zajímá, jak se vyhnout oděrkám od psích drápků. I přeprava psů má svá pravidla Ať už máte nové vozidlo, které jste si […]

Máte doma čtyřnohého mazlíčka, kterého s sebou berete na výlety, a to i takové, kam se přepravujete autem? Potřebujete sem tam autem dovézt pejska na veterinu, odvézt ho na hlídání apod.? Pak vás jistě zajímá, jak se vyhnout oděrkám od psích drápků.

I přeprava psů má svá pravidla

Ať už máte nové vozidlo, které jste si nedávno pořídili, nebo starší auto, které má něco za sebou, pravidla pro přepravu psů jsou stejná. Řidič má navíc ze zákona povinnost zajistit bezpečnost svou i dalších přepravovaných osob, zvířat a taky bezpečnost silničního provozu.

Hodně lidí je přepravuje jen tak na sedačce, na klíně, nebo dokonce volně v autě. Vůbec si přitom neuvědomují, že tento způsob přepravy je nebezpečný nejen pro ně a zvíře, ale i pro ostatní. A vůbec nejhorší je pes na klíně řidiče, opřený o palubní desku.

Zvíře ze zadní sedačky může nečekaně skočit dopředu, řidič se lekne a na neštěstí je zaděláno. Stejně tak když prudce zabrzdíte.

Jak psa přepravit správně?

Kdo dodržuje správné zásady přepravy chlupatého kamaráda, ten myslí na bezpečnost a zároveň chrání taky svoje vozidlo. Psi mají drápky, které mohou nadělat pěknou neplechu, chlupy se zase ze sedačky špatně odstraňují.

Pravidlo číslo jedna: Psa vždy připoutejte

Zvířata by v autě vždy měla být připoutaná bezpečnostním pásem pomocí postroje, který je vhodný i na přepravu v autě. Takový postroj má většinou i očko na karabinu, takže ho využijete třeba i na venčení.

Pravidlo číslo dva: Komfort všech zvýší autodeka pro zvířata

Přepravujete pejska na zadním sedadle? Pak jistě oceníte autodeku, která nejen pochytá nečistoty od špinavých tlapek a chlupy, ale taky částečně zabrání pohybu zvířete.

POZOR: I když máte autodeku, pejska nezapomeňte připoutat postrojem a bezpečnostním pásem.

Pravidlo číslo tři: Zvíře můžete přepravovat i v kufru

Další variantou přepravy je transport v kufru auta. Menší pejsky je lepší dát do boxu, který umístíte v kufru, ty větší pak dáte buď do vestavěné klece, nebo ho oddělíte sítí nebo mříží, která zajistí bezpečnost všech, kteří sedí ve vozidle. Nesmíte ale zapomenout na to, že zvíře i v autě musí mít dostatek prostoru, aby mohlo zaujmout přirozenou polohu.

Víte, že pokud máte auto pronajaté na operativní leasing, bude leasingová společnost před jeho vrácením zkoumat jeho stav? Každá oděrka a škrábanec vás může něco stát, proto se snažte pejska přepravovat nejen bezpečně, ale taky s ohledem na to, aby nedošlo k poškození vozidla.

Tip na závěr: Nezapomínejte na pravidelné přestávky

Ani vy nemáte rádi dlouhou jízdu bez pauzy, kdy si protáhnete nohy, osvěžíte se, nadýcháte čerstvého vzduchu. Pejsci jsou na tom stejně, dokonce by měly hlavně při dlouhých cestách mít stejný režim jako doma. Dělejte tedy přestávky, nechte pejska projít, napít, případně i najíst.