Začínáme s akvaristikou

Základní výbavu pro rybičky můžete zakoupit buď zcela novou nebo můžete využít mnoho nabídek na bazarech. Určitě je ale vždy lepší se poradit. Následující seznam bude pro úplné začátečníky, kteří si chtějí založit běžné, nenáročné akvárium.   Akvarium: Při výběru akvária je důležité si nejprve zodpovědět na otázky: jak velký prostor na něj máte a […]

Akvarium

Základní výbavu pro rybičky můžete zakoupit buď zcela novou nebo můžete využít mnoho nabídek na bazarech. Určitě je ale vždy lepší se poradit. Následující seznam bude pro úplné začátečníky, kteří si chtějí založit běžné, nenáročné akvárium.

 

  • Akvarium: Při výběru akvária je důležité si nejprve zodpovědět na otázky: jak velký prostor na něj máte a kolik budete pořizovat rybiček. Existuje pravidlo, že na 1 cm velikosti ryby potřebujete 2 litry vody. Akvárium by mělo být hranaté, protože v kulatých akváriích ryby ztrácejí kvůli zakřivení stěn orientaci a ze stresu brzy hynou. Mnoho lidí si myslí, že malé akvárko = málo práce. Ale je to právě naopak. V malé nádrži má voda tendenci se rychleji kazit. Ideální velikost nádrže je kolem 50 l. Na jednu ze stran můžeme nalepit tapetu s pozadím, ideálně tmavým, protože je pro ryby tmavá barva přirozenější.
  • Výživné dno a akvarijní písek (štěrk):  Po umytí a vysušení akvária nasypeme výživné dno, které je směsí minerálů, humusu a kokosového vlákna. Vrstva by neměla být vyšší než 5 cm. Na tuto vrstvu poté nasypeme akvarijní písek či štěrk tmavší barvy.
  • Akvarijní dekorace je zcela na Vaší fantazii, ale nezapomínejte na to, že ubírá místo v akváriu, a tedy je s ní třeba počítat při vybírání počtu rybiček dle objemu nádrže.
  • Osvětlení:  Je to velmi důležitá součást Vašeho akvária, a tedy vybírejte pečlivě a ideálně volte LED osvětlení. Pro nenáročné akvárium odpovídá potřebný výkon světla vzorci: objem akvária * 0,15.
  • Topení je třeba v případě, že nelze v domácím prostředí zajistit teplotu vody nejméně 20 – 22 °C. Při běžné pokojové teplotě u nenáročného akvária toto problém nebývá.
  • Set pro testování vody: Je to velice důležitá součást vybavení, protože výrazná koncentrace dusičnanů a čpavku může být pro ryby smrtelná.

Akvarium

A teď již máme vše, kromě rybiček. Mohlo by se zdát, že už veškeré rozhodování máte za sebou a stačí jen vybrat rybičky, které se Vám líbí. Bohužel to není tak jednoduché. S výběrem rybiček si nechte poradit od zkušeného akvaristy nebo ve zverimexu. Rybičky si vybírejte dle zázemí, které jste jim vytvořili, dle tvrdosti vody a dle toho, jak velkou péči jste schopni jim věnovat. Pokud chcete pořizovat více druhů rybiček, je důležité vybrat takové, aby měly stejné nároky na péči.

Následná péče o rybičky pak spočívá v jejich pravidelném krmení, hlídání kvality vody a sledování výskytu řas. Akvárium poprvé vyčistíme za 2-3 týdny a to tak, že vyměníme 25% vody. Poté vyměňujeme 25% vody každých 10 dní pomocí odkalovače s pumpou a novou vodu nejdříve necháme alespoň hodinu odstát. Dále pomocí stěrky zbavíme sklo řas a důkladně vymyjeme filtr (ne však úplně dočista, abychom nezničili prospěšné bakterie).

 

Hodně úspěchů v akvaristice přeje Soňa J.

 

Zdroj Foto: Fotobanka