Jaké telefony mají sportovní režim focení na zaznamenání psa v pohybu?

Pořídili jste si chlupatého kamaráda, který je tak roztomilý, že si vzpomínky na tyhle časy chcete uchovat nejen v paměti, ale i prostřednictvím fotografií? Kdo se už snažil tu kuličku chlupů někdy vyfotit, ten ví, že je to téměř nemožné. Zkoušeli jste sportovní režim focení? Pes je nejlepší přítel člověka Pravdivé přísloví, o kterém snad nikdo […]

Pořídili jste si chlupatého kamaráda, který je tak roztomilý, že si vzpomínky na tyhle časy chcete uchovat nejen v paměti, ale i prostřednictvím fotografií? Kdo se už snažil tu kuličku chlupů někdy vyfotit, ten ví, že je to téměř nemožné. Zkoušeli jste sportovní režim focení?

Pes je nejlepší přítel člověka

Pravdivé přísloví, o kterém snad nikdo nepochybuje. Kromě toho je ale také členem rodiny a stejně, jako se fotíme do rodinného alba my, budeme chtít fotit i pejska. Ideálně s dalšími členy domácnosti. Jenže co si budeme povídat, zvířátka jsou často neposlušná, nechají se rozptýlit a že by poseděla? O tom si můžeme nechat zdát. Jsou jako malé děti.

Když se je tedy rozhodnete fotit, je to spíš pokus-omyl. Nezdařené fotky z telefonu vymažete, ty dobré si uchováte. Když si ale pořídíte telefon se sportovním režimem focení, můžete si vše zjednodušit.

Víte, že když fotíte zvířecího kamaráda, snažíte se zachytit okamžik, jehož nedílnou součástí je pohyb, činnost a emoce?

Jak správně fotit mobilem?

Oproti fotoaparátu ho máte vždycky po ruce, nezabírá v tašce místo a obrázky z něj jsou dneska už kvalitní.  Ano, řeč je o mobilu. Jak telefonem fotit, aby výsledek byl co nejlepší? Přeci jen se u mobilu nedá počítat s takovou hloubkou ostrosti jako u fotoaparátu.

  • Telefon držte v obou rukách, pro zvýšení stability můžete lokty zapřít o břicho.
  • Základem je správná kompozice. Horizont ani hlavní objekt by neměly být ve středu. Ideálem je ústřední motiv u krajů a horizont v dolní, případně horní třetině.
  • Nebojte se experimentovat a určujte si expoziční parametry sami. ISO si nastavte v rozmezí 50-200, čím dosáhnete nejnižšího šumu.

Víte, že mobil disponuje různými režimy focení, které vám umožní dosáhnout těch nejlepších obrázků? Patří mezi ně například:

  • Portrét
  • Noční portrét
  • Sport
  • Krajina
  • Panorama
  • Makro
  • Bez blesku

Když se řekne režim Sport

Zachytit pohyb není vůbec jednoduché, obzvlášť, když jde o rychlý pohyb. Abyste se vyhnuli rozostření, které všichni dobře u takových fotek známe, jsou zapotřebí rychlé expoziční časy. Přístroj si taky navolí nejnižší možné clonové číslo, vyšší hodnoty ISO a kontinuální ostření, které udrží objekt ostrý.

Víte, že mezi nejlepší fotomobily patří iPhone 11, Samsung Galaxy Note20, Xiaomi Redmi 9 a další?

Náš tip: Když se snažíte zachytit objekt v pohybu, nečekejte, až se objeví v záběru, ale sledujte ho a počítejte s prodlevou, která vznikne mezi stisknutím spouště a vznikem fotky.